Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP’li Bayrampaşa Belediyesi’nden atılan işçiler eylemde: “Hakkımızı istedik, Kod 29’dan işten atıldık”

Adalet ve Kalkınma Partili (AKP) İstanbul-Bayrampaşa Belediyesi’nde çalışırken, toplu iş sözleşmesi (TİS) uygulanmasını isteyen işyeri temsilcisi ve sendika üyesi işçiler, işten çıkarıldı. İşçiler, üyesi oldukları HAK-İŞ’e bağlı Hizmet-İş Sendikası’nın “işten atılanlara sahip çıkmadığını” söyledi.

“Kod 29’dan atıldık, benim çocuklarım var çalışmak zorundayım

Bayrampaşa Belediyesi işçileri, 2018 yılında belediye yönetimi ve belediye şirketi BAYPAŞ ile asgari ücretin yüzde 35 üzerinde ücret alacakları sözleşme imzaladı. Belediye yönetimi, yeni yapmak istediği toplu iş sözleşmesinde ise yüzde 0 zam teklif ederek işçileri bu sözleşmeyi imzalamaya zorladı. 

Belediyenin yeni sunduğu toplu sözleşmeye karşı çıktığı ve başta imzalanan sözleşmenin uygulanmasını istediği için Kod 29 ile işten çıkarılan Hizmet-İş Sendikası 4 No’lu Şube İşyeri Temsilcisi İzzettin Akan ve işten atılan işçiler Bayrampaşa Belediyesi binasının önünde eylemdeydi. 

Medyascope’a konuşan İzzettin Akan, “Kod 29 nedir, ben anlamadım. Ben nereye gidiyorsam ‘Sen Kod 29 dan çıkarıldın, alamayız’ diyorlar. Ben hırsızlık yapmadım. Benim çocuklarım var çalışmak zorundayım” dedi. 

15 yıldır Bayrampaşa Belediyesi’nde temizlik işlerinde çalışan Akan, üç çocuk babası. Hizmet-İş Sendikası’nın işyeri temsilcisi olan Akan, “Sendikayı hiçbir zaman arkamızda göremedik. Yandaş sendika. Hakkımız istedik, Kod 29’dan işten atıldık. Sendika arkamızda durmadı” diye konuştu.  

Belediyenin kendilerine asgari ücretin bile altında kalan bir sözleşme dayattığını belirten Akan, “Yeni sözleşmeyi kabul etmedik. Yargı yoluna gittik. Dava açanları tek tek işten atmaya başladılar. Kod 29’dan işten çıkarılıyoruz” dedi.

20 yıldır belediyede çalışan Mehmet Aydoğdu da “Beni bu karda kışta attılar. Suyumu, doğalgazı nasıl yatıracağım. Çalışırken ay sonunu getiremiyordum, şimdi nasıl getireceğim” diye konuştu.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.