Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sanatçı Hozan Mahkum Nazlıcan ile söyleşi: “Dengbejlere sahip çıkılmaz ise bu kültür yok olup gidecek”

Kürt sözlü edebiyatında “kılam” ve “stran” söyleyen sanatçılara verilen “dengbejlik” unvanı ve kültürü, yok olma tehlikesiyle yüz yüze. Kendisi de hem dengbejlik yapan hem de program ve düğünlerde sahne alan Hozan Mahkum Nazlıcan, koronavirüs salgını döneminde ciddi sıkıntılar yaşadıklarını, son bir yıldır birikimi olanların birikimlerini tükettiklerini söyledi.

Salgın nedeniyle programlara ve düğünlere gidemeyen, sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarla seslerini duyurmaya çalışan yöresel sanatçılardan Hozan Mahkum Nazlıcan, hem yaşadıklarını hem de dengbejlik kültürünü Medyascope‘a anlattı. Kürt sözlü edebiyatının beş bin yıllık taşıyıcıları olarak bilinen dengbejlik kültürüne sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Nazlıcan, “Dengbejlik çok önemli ve korunması desteklenmesi gereken bir kültür değerimizdir. Benim gibi aynı zamanda dengbejlik yapan bazı arkadaşlar, burada ilgi görmeyince başka alanlara geçiş yapıyor” dedi.

Programda “dengbejlerin şahı” olarak bilinen Şakiro’dan (Şakir Deniz) da iki parça seslendiren Nazlıcan, bölgede kendileri gibi müzik ile uğraşan arkadaşlarının salgından çok ciddi etkilendiğini ve birikimi olan varsa bir yıldır o birikimi tükettiğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.