Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD’de aşılama programlarında yaş sınırını kaldıran eyaletlerin sayısı artıyor, yeni hedef “ilk 100 günde 200 milyon aşı”

ABD’deki aşılama programlarında yaş sınırını kaldıran eyaletlerin sayısı artıyor, Biden’ın yeni hedefi “ilk 100 günde 200 milyon aşı”. Sosyal medya platformlarının CEO’ları virüsle ilgili yapılan yanlış paylaşımlar konusunda ifade verdi. Hindistan aşı ihracatını kısıtlamaya hazırlanıyor. Halkın aşılara şüpheyle yaklaştığı Sırbistan, aşılama hızında ABD’den sonra geliyor. Fransa’da açık havadaki toplanmalara altı kişi sınırlaması getirildi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

ABD’deki aşılama programlarında yaş sınırını kaldıran eyaletlerin sayısı artıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Virginia, Teksas, Indiana ve Georgia eyaletlerinin ardından Kaliforniya ve Florida eyaletleri de aşı programını daha geniş kitlelere açıyor. Kaliforniya eyalet yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre, eyalet içinde 50 yaş ve üzeri vatandaşlar 1 Nisan’dan itibaren aşı randevusu alabilecek. Uygulama 15 Nisan’da ise 16 yaş ve üstü tüm eyalet sakinlerini kapsayacak şekilde genişletilecek.

Florida Valisi Ron DeSantis ise 40 yaş ve üstü herhangi bir eyalet sakininin 29 Mart Pazartesi gününden itibaren aşı randevusu alabileceğini, bu yaş sınırının 5 Nisan’da ise 18’e kadar düşeceğini duyurdu. 

Öte yandan ülkedeki diğer eyaletlerde de aşı için belirlenen yaş sınırlamaları yavaş yavaş kaldırılıyor. En çok aşılama yapılan eyaletler arasında yer alan Connecticut’ta, Vali Ned Lamont perşembe günü (25 Mart) yaptığı açıklamada, 16 yaş ve üzeri tüm eyalet sakinlerinin 1 Nisan’dan itibaren aşı olabileceğini söyledi. New Hampshire da 2 Nisan’dan itibaren 16 yaş ve üstü tüm sakinlere aşı uygulamasını başlatacağını duyururken Kuzey Carolina’da bu tarih 7 Nisan olarak belirlendi.

Biden’ın yeni hedefi “ilk 100 günde 200 milyon aşı”

Göreve başladığında vatandaşlara “100 günde 100 milyon aşı” vaadinde bulunan ABD Başkanı Joe Biden, perşembe günü düzenlediği basın toplantısında bu hedefin ikiye katlandığını belirterek “100 günde 200 milyon aşı” dedi.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin (CDC) verilerine göre, ABD’de 16 yaş ve üzeri kişilere aşı uygulanmasına yönelik alınan kararlar ülke genelinde uygulanan aşı miktarının ortalamasını 2 milyon 500 bine yükseltti. Son rakamlara göre, ABD nüfusunun yüzde 26’sına şimdiye kadar bir doz aşı uygulanırken nüfusun yaklaşık yüzde 14’üne aşıların iki dozu da uygulandı. 

Sosyal medya platformlarının CEO’ları virüsle ilgili yapılan yanlış paylaşımlar konusunda ifade verdi

ABD’de Meclis Enerji ve Ticaret Komitesi, perşembe günü (25 Mart) Facebook, Google ve Twitter’ın CEO’larıyla görüştü. Görüşmede CEO’larla platformlarda zararlı bilgilerin yayılmasındaki rolleri konuşuldu.

Meclisin Demokrat ve Cumhuriyetçi vekilleri, sosyal medya devlerinin CEO’larıyla yaptığı görüşmede, şirketleri virüse karşı aşılama ve salgınla ilgili yayılan yanlış bilgilerle ilgili sorguya çekti ve bu yanlış bilgilere karşı harekete geçmeye çağırdı.

Pennsylvania Demokrat Temsilcisi Mike Doyle, Facebook’un yöneticisi Mark Zuckerberg’e platformun yanlış bilgi yayılımını durdurmak için gerekli araçlara sahip olduğunu ancak Facebook’un “bu araçları kullanmamayı seçtiğini” söyledi.  

Sosyal medya devlerinin CEO’ları ise şirket politikalarına uygun olarak aşı hakkındaki yanlış bilgileri engelleme çabalarını son zamanlarda önemli bir ölçüde artırdıklarını söyledi. Facebook CEO’su Zuckerberg, şirketin koronavirüs ve aşılama ile ilgili yanlış bilgilendirmeyi engelleyen yeni kurallar getirdiğini ve şirketin sistemler tarafından fark edilen bu tür içeriklerin kaldırılması için hızlıca hareket ettiğini belirtti. Zuckerberg ayrıca, Facebook’un geçen birkaç ay içinde salgınla ilgili veya aşılarla ilgili 12 milyondan fazla yanlış veya yanıltıcı gönderiyi platform üzerinden kaldırdığını söyledi.

Zuckerberg konuyla ilgili, “Kimsenin yalnızca özel şirketlerin doğru olduğuna karar verdikleri şeyleri söyleyebileceği bir dünya istediğini sanmıyorum ancak aşılara olan güveni zayıflatan, insanların oy kullanmasını engelleyen veya başka zararlara neden olan yanlış bilgilerin yayılmasını da istemiyoruz” diye konuştu.

Hindistan aşı ihracatını kısıtlamaya hazırlanıyor

AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşının en büyük tedarikçisi olan Hindistan, aşıların ihracatını kısıtlamaya hazırlanıyor. Kısıtlamanın başta yoksul ülkeler olmak üzere dünya çapında önemli bir eksikliğe sebep olabileceği belirtiliyor.

Hindistan’da hükümet aşı tedarikiyle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı ancak ülkedeki sağlık uzmanları, hükümetin dünyanın en büyük AstraZeneca aşısı üreticilerinden olan Hindistan Serum Enstitüsü’nün günlük ürettiği 2,4 milyon dozun neredeyse tamamını ülkede tutulmasına yönelik kararının ülkede artan vaka sayıları üzerine alındığı görüşünde. 

Halkın aşılara şüpheyle yaklaştığı Sırbistan, aşılama hızında ABD’den sonra geliyor

Sırbistan’da, aşı karşıtlığıyla bilinen dünyaca ünlü Sırp tenisçi Novak Djokovic’in koronavirüs aşıları konusunda duyduğu şüpheleri kamuoyu önünde açıklamasının dışında hükümet danışmanları da salgın ve aşılar konusunda çekimser açıklamalarda bulunmuş ve muhalefet partileri tarafından halkı yanıltmakla suçlanmıştı. Buna karşın Sırbistan, şu anda Balkan ülkeleri arasında aşı programını en hızlı yürütenlerden biri konumunda. 

Our World In Data’nın verilerine göre, her 100 vatandaşa 31 doz aşı tedarik ederek her 100 vatandaşına 13 doz aşı tedarik eden Almanya’yı ve 11 doz tedarik eden Kanada’yı geride bırakan Sırbistan, dünyada nüfusuna göre en çok aşılama yapan ülkeler arasında ABD’nin ardından altıncı sırada geliyor.

Fransa’da açık havadaki toplanmalara altı kişi sınırlaması getirildi

İlk kez İngiltere’de tespit edilen B117 varyantının tetiklediği üçüncü dalga Avrupa genelinde hız kazanırken Fransa’daki uzmanlar, özellikle gençler arasında artan vaka sayılarını durdurmak için yeterince önlem alınmadığı görüşünde.

Son 24 saat içinde 45 bin yeni vaka sayısı açıklayan Fransa’da, Sağlık Bakanı Olivier Véran, perşembe günü (25 Mart) altı kişiden fazla kişinin katıldığı açık hava toplantılarının yasaklandığını açıkladı.

Haftanın her günü sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı Fransa’da ülke çapında restoranlar, barlar, müzeler ve sinemalar hâlâ kapalı. Geçen hafta hükümet, Paris bölgesinde ve kuzeydeki bazı bölgelerde gerekli olmayan işletmelerin kapatılmasına karar verirken Paris ve yakınlarındaki vatandaşlara da “hareket kısıtlaması” getirilmişti.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.