Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriyeliler için düzenlenen beşinci mali destek konferansı devam ediyor: Hedef 10 milyar dolar

Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) liderliğinde Suriye için düzenlenen beşinci mali destek konferansı dün (29 Mart) Brüksel’de başladı. Bugün devam eden konferansta, Suriyeli mülteciler ve onlara ev sahipliği yapan komşu ülkelerdeki vatandaşlar olmak üzere acil insani yardıma ihtiyaç duyan 24 milyon kişi için 10 milyar dolar toplanması planlanıyor. Almanya’nın da konferansta 1 milyar eurodan fazla destek taahhüdünde bulunacağı belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği‘nin (AB) Suriye için düzenlediği 5. Donörler Konferansı dün (29 Mart) Belçika’nın Brüksel şehrinde başladı. BM, iki gün sürecek konferansta uluslararası bağışçılarını, koronavirüs salgınının ortasında on yıllık bir iç savaştan kaçan Suriyeliler’e yardım etmek için 10 milyar dolara kadar yardım sözü vermeye çağırıyor.

Suriyeli mültecilerin acil insanı ihtiyaçlarına cevap vermek için düzenlenen 5. Donörler Konferansı’nda, ev sahipliğini AB üstleniyor. Dün başlayıp bugün (30 Mart) sona erecek konferansta, iç savaşta Suriye’de kalan vatandaşlar için 4,2 milyar dolar, ülkeyi terk eden mülteciler ve onlara ev sahipliği yapan komşu ülkeler için 5,8 milyar dolar olmak üzere 10 milyar dolar toplanması planlanıyor. 

Toplanması hedeflenen 10 milyar dolar, geçen yıl düzenlenen 4. Donörler Konferansı’nda toplanan rakamdan yaklaşık 3 milyar dolar daha fazla. Bu miktar aynı zamanda, şimdiye kadar Suriye ve Suriyeli mülteciler için toplanan en yüksek rakam olacak. 

Konferansın ilk gününde, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan ülkelerden temsilciler çevrimiçi olarak bir araya geldi. Bugünkü oturumda ise bakanlar düzeyinde mali destek görüşmeleri yürütülüyor. 

BM Yardım Şefi Mark Lowcock, konferansta yaptığı konuşmada “Suriyeliler için son on yıl umutsuzluk ve felaketlerle dolu. Hızla düşen yaşam koşulları, ekonomik çöküş ve salgının getirileri daha fazla açlığa, yetersiz beslenmeye ve hastalıklara yol açıyor. İç savaşın başlamasından on yıl sonra bugün baktığımızda herhangi bir barış ibaresi yok” dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de bugün konferansa katılması bekleniyor. Guterres, geçen günlerde yaptığı bir konuşmada “Son on yıldır, Suriyeli çocukların yaklaşık yarısının savaşsız bir gün yaşamadı. Suriyeliler’in yüzde 60’ı, aç kalma riskiyle karşı karşıya. Ülke şu an tam olarak ‘yaşayan bir kâbusa’ benziyor” demişti.

Konferansa ev sahipliği yapan AB ise Suriye’de yıkılan şehirleri yeniden inşa etmek için milyarlarca dolar gerektiğine dikkat çekiyor. AB’ye göre, Rusya ve İran da dahil olmak üzere Suriye’deki çatışmaya dahil olan güçler barış sürecine dahil olup ülke vatandaşlarının çıkarları doğrultusunda yardımda bulunmazsa uzun bir süre barış sağlanamayacak. 

Konferansta dün söz alan Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı Peter Maurer da dünya güçlerini bir barış anlaşmasına varmaya veya Suriye için daha fazla yardım etkinliği düzenlemeye çağırarak, “İnsani yardım görevlileri yardım etmek için buradalar, ancak nihai sorumluluk çatışmanın taraflarına aittir” diye konuştu.

Almanya’dan 1 milyar eurodan fazla yardım

Neue Osnabrücker Zeitung gazetesinin haberine göre, geçen yılki bağış konferansında Suriye ve Suriyeli mülteciler ile onlara ev sahipliği yapan komşu ülkeler için 1 milyar 600 milyon euro yardım toplayan Alman hükümeti, bu yıl da konferansa benzer bir meblağ ile katkıda bulunmayı kararlaştırdı.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.