Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa reddetmişti, BM raporu doğruladı: Fransa, Mali’de terörist diye sivilleri öldürdü

Fransa’nın Mali’ye yönelik 3 Ocak’taki hava saldırıları, sivillerin öldürüldüğü iddiasıyla Mali halkı tarafından büyük tepkiyle karşılanmıştı. Fransa iddiaları reddederken Birleşmiş Milletler’in (BM) yeni raporu, öldürülen 22 kişiden 19’unun sivil olduğunu ortaya koydu.

Birleşmiş Milletler Barış Gücü tarafından paylaşılan yeni rapor, Fransa’nın Batı Afrika ülkesi Mali’de 3 Ocak tarihinde düzenlediği hava saldırılarında hayatını kaybeden 22 kişiden 19’unun Fransız hükümetinin öne sürdüğü gibi “terörist” değil, sivil olduğunu ortaya koydu.

3 Ocak’taki saldırılardan sonra Mali’de Fransız askeri kuvvetlerine yönelik büyük tepki oluşmuş, beş bine yakın askerin ülkeyi terk etmesini isteyen Malililer günler süren protestolar düzenlemişti.

Fransa ise saldırıların ardından gösterilen tepkilerin arından saldırılarda terör örgütü El Kaide ile bağlantısı olan 30’a yakın teröristin öldürüldüğünü açıklamıştı.

BM Barış Gücü’nün yeni raporu, Fransa Hava ve Uzay Kuvvetleri’nin Mali’nin Bounti kasabasında düzenlenen bir düğünde bulunan 100’den fazla erkeğin hedef alınarak bombalandığını ortaya koydu. Rapora göre, düğüne silahlı beş kişi katılmış ve bu kişilerin ikisi erkenden düğünden ayrılmıştı. Saldırı sırasında düğünde yalnızca üç silahlı kişi vardı.

Fransa, BM tarafından paylaşılan raporu, “Herhangi bir somut veriyle desteklenmeyen bir rapor” olarak nitelendirirken Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) araştırmacılarından Qusmane Diallo, Fransa’nın tepkisini “şoke edici” diye değerlendirdi. Diallo, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “İnsanlar hâlâ kayıpları için yas tutarken yalan bilgiler paylaşılması şoke edici” dedi.

Fransa, Batı Afrika’da yıllardır çeşitli operasyonlar düzenliyor. Özellikle Mali’deki operasyonlar, sivillerin kayıpları ve terör örgütlerinin artan saldırılarıyla sık sık gündeme geliyor.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.