Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Johnson & Johnson’da yaşanan karışıklık nedeniyle 15 milyon doz aşı kullanılamaz hale geldi, Fransa üçüncü kez yeniden kapanıyor, Güney Kore aşılanan vatandaşlara “dijital aşı pasaportu” verecek

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Johnson & Johnson çalışanlarının aşı üretiminde kullanılan malzemeleri karıştırması sonucu 15 milyon doz aşı kullanılamaz hale geldi. Yaşanan karışıklık nedeniyle ABD’ye yapılması planlanan Johnson & Johnson aşı dozlarının sevkiyatı ertelendi. Fransa artan vaka sayılarından sonra üçüncü kez kapanıyor. Hindistan aşı programını genişletti, 45 yaş üstü herkes aşılanmaya başlanacak. Güney Kore “dijital aşı pasaportu”nu bu ay içinde piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Güney Koreli yetkililer, aşı pasaportlarıyla hem koronavirüsün yayılımını kontrol altına almayı hem de turizmi canlandırmayı hedeflediklerini açıkladı. 

Johnson&Johnson koronavirüs aşısı ABD’deki üretim merkezinde yaşanan karışıklık nedeniyle teslimat tarihlerini erteledi 

ABD’de Maryland eyaletine bağlı Baltimore’da bulunan Johnson & Johnson koronavirüs aşı üretim merkezi çalışanlarının aşıda kullanılan malzemeleri karıştırması sonucu 15 milyon doz aşı kullanılamaz hale geldi. 

İngiltere-İsveç şirketi Emergent BioSolutions tarafından işletilen aşı merkezindeki hatanın, insan kaynaklı olduğu açıklandı. Emergent BioSolutions üretim merkezinde Johnson & Johnson ve AstraZeneca koronavirüs aşılarının üretildiği ve iki aşının da aynı teknolojiyi kullandığı aktarıldı. Ancak Johnson&Johnson ve AstraZeneca aşılarında kullanılan vektörlerin biyolojik olarak farklı olduğu ve birbirlerinin yerine kullanılamayacağı belirtildi. Çalışanların, şubat ayı sonlarında üretilen aşılardaki vektörleri karıştırdığı, Emergent BioSolutions yetkililerinin aşı dozlarındaki hatayı fark etmediği ve üretiminde hata yapılan yaklaşık 15 milyon doz aşının ise karantinaya alındığı öğrenildi. Aşı merkezinde yaşanan karışıklık sonrası ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) araştırma başlattı. 

ABD’de şu anda dağıtılmış olan Johnson & Johnson aşı dozlarında benzer bir hatanın olmadığı ve aşıların kullanılabileceği açıklandı. Johnson & Johnson aşısının nisan ayı içinde 24 milyon doz olması beklenen sevkiyatının Baltimore’daki aşı üretim merkezinden gelmesi gerekiyordu ancak 15 milyon doz aşıda yapılan üretim hatasından sonra sevkiyatın ileri bir tarihe ertelendiği belirtildi. 

Fransa ilk kapanmasından tam bir yıl sonra yeniden kapanıyor

Bir yılı aşkın bir süre kapalı kalan Fransa, koronavirüs salgınını kontrol altına almak için üçüncü kez kapanacak. Fransa’da vaka sayılarının artması ve koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 100 bine yaklaşmasının ardından Fransa, yeniden kapanma kararı aldı. Geçen nisan ayından bu yana ilk kez yoğun bakım ünitelerinin dolduğu ve günde 37 bin yeni vaka tespit edildiği açıklandı. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün (31 Mart) yaptığı açıklamada, okulların, zorunlu olmayan işletmelerin ülke genelinde kapatılacağını ve şehirlerarası seyahatlerin yasaklanacağını söyledi. Macron, açık hava etkinliklerinin ev sınırları içerisinde olacağını, üniversitelerin ise sadece bir gün yüz yüze eğitim yapabileceklerini açıkladı. 

Yeni kısıtlamaların gelecek cumartesi (3 Nisan) uygulanmaya başlanacağını ve kısıtlamaların dört hafta süreceğini söyleyen Macron, kendilerini başka bir yerde izole etmek isteyen kişilerin hafta sonu seyahat edebileceklerini açıkladı. 

Fransa’nın başkenti Paris’teki Pitie-Salpetriere Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesi başkanı Jean Michel Constantin, “Durum göründüğünden daha da kötü. Fransa şu anda ikinci dalgayı yaşıyor ve ilk dalgadan daha kötü durumdayız. Nisan ayı çok daha kötü geçecek” dedi. 

Fransa’nın yeni kısıtlama kararlarının birçok açıdan önemli olduğunu belirten uzmanlar, ilk kısıtlamadan tam bir yıl sonra yeni kısıtlama kararlarının açıklandığını hatırlattı. Bu kararın, bir sonraki seçimler için Macron’un salgını ve aşı kampanyasını nasıl yönettiğinin ölçüleceği bir döneme denk geldiğini vurguladı.

Fransa sağlık yetkilileri şu ana kadar 8,5 milyon kişinin en az bir doz koronavirüs aşısını olduklarını ve nisan ayına kadar 10 milyon kişinin aşılanmasını hedeflediklerini söyledi. Fransa hükümeti ise sonbahara kadar bütün ülkenin aşılanacağını açıkladı. 

Güney Kore, dijital “aşı pasaportu” üretecek 

Güney Kore hükümet yetkililerinin bugün (1 Nisan) yaptığı açıklamada, Güney Koreli aşılanmış vatandaşlara özel üretilecek olan “aşı pasaportu” verileceğini belirtildi. Güney Kore, aşı pasaportlarıyla enfeksiyon risklerini kontrol altına almayı ve sınır ötesi seyahatleri canlandırmayı hedefliyor.  

Güney Kore Başbakanı Chung Sye-Kyun yaptığı açıklamada, seyahat edecek kişilerin, aşı olduklarını dijital ortamda kanıtlamalarına olanak sağlayan yeni aşı pasaportlarının bu ay içinde piyasaya sürüleceğini söyledi.

Chung, bir uygulama üzerinden alınabilecek olan dijital aşı pasaportlarında yapılabilecek olası sahteciliğin ise blockchain teknolojisiyle engelleneceğini açıkladı.  

Güney Kore, Pfizer&BioNTech aşısını 75 yaş ve üstü kişilere uygulayarak aşı programını genişletti. Güney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı (KDCA), 31 Mart itibariyle yaklaşık 877 bin kişinin ilk aşı dozunun aldığını söyledi. KDCA’nın verilerine göre Güney Kore bir günde 551 yeni vaka bildirdi. Güney Kore’de salgının başından bu yana toplam vaka sayısı 103 bin 639, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 1735 olarak açıklandı.

Hindistan 400 milyon kişiyi aşılamayı hedefliyor

Dünyanın en kalabalık ülkelerinden Hindistan, aşılama programına ilk önce yüksek risk grubundaki 65 yaş üstü kişileri ve sağlık çalışanlarını aşılayarak başlamıştı. Ancak Hindistan Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan günlük verilere göre 72 bin 330 yeni vaka tespit edildi. Salgının başlangıcından bu yana ülke genelinde toplam vaka sayısının ise 12 milyonu geçtiği aktarıldı. 

Vaka sayılarındaki hızlı artış nedeniyle Hindistan hükümeti 45 yaş ve üzeri bütün vatandaşların bugünden (1 Nisan) itibariyle aşılanmaya başlanacağını açıkladı. Hükümet yetkilileri aşılama programının genişletildiğini ve kısa zaman içinde 400 milyon insanı aşılamayı hedeflediklerini söyledi. 

Dünyanın en büyük aşı üreticilerinden biri olan Hindistan Serum Enstitüsü tarafından üretilen Oxford-AstraZeneca aşısı, birçok ülkeye ihraç ediliyor. Başbakan Narendra Modi hükümeti, aşıların Hindistan’da üretilmesine rağmen ülke halkının aşılama konusunda ihmal edildiği yönündeki eleştirilerin hedefi haline gelmişti.

Derleyen: Zelal Direkci

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.