Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hapisteki Rus muhalif lider Aleksey Navalni açlık grevine başladı

Cezaevinde tutulan Rus muhalif lider Aleksey Navalni, doktora görünme ve tedavi edilme gibi haklarının sağlanmadığı gerekçesiyle açlık grevine başladığını duyurdu.

Navalni’in avukatları, geçen haftaki cezaevi ziyaretinin ardından, 44 yaşındaki muhalif liderin sağlık durumunun kötüye gittiğini ve sırt ağrısıyla birlikte bir ayağında his kaybından mustarip olduğunu açıklamıştı.

Avukatlarının açıklamasının ardından Navalni’nin sosyal medya ekibi, muhalif liderin resmi Instagram hesabından yeni bir gönderi paylaştı. Navalni gönderide, doktora görünme ve tedavi edilme haklarının hapishane yönetimi tarafından engellendiğini söyleyerek açlık grevine başladığını duyurdu. Haftalardır sırtında hissettiği ağrının ayağına da sıçradığını belirten muhalif lider, sağ bacağında his kaybı yaşadığını söyledi. 

Aynı gönderide neden açlık grevine başladığını da açıklayan Navalni, “Dışarıdakiler için durum karışık gözükebilir ama içeridekiler için her şey basit. Hapishanede açlık grevinden başka bir mücadele yolunuz yok. Açlık grevine gidiyorum çünkü bir doktor tarafından görülmek ve tedavi olma hakkımı kullanmak istiyorum” dedi. Navalni avukatlarıyla yaptığı görüşmede, hapishane görevlilerinin kendisini gece boyunca düzenli aralıklarla uyandırarak uykusuz bırakmaya çalıştığını söyleyerek bu durumu “işkence” olarak tanımlamıştı.

Avukatlarının geçen haftaki açıklamalarının ardından, Navalni’nin bulunduğu ve başkent Moskova’nın 100 kilometre doğusundaki Pokrov’da yer alan IK-2 cezaevininin yetkilileri, muhalif liderin durumunun “iyi ve stabil” olduğunu öne sürmüştü. Cezaevi yetkililerinin ardından Rusya Federal Ceza Dairesi de Navalni’nin tüm tıbbi ihtiyaçlarına erişebilir konumda olduğuna dair bir açıklama yapmıştı.

Muhalif lider Aleksey Navalni, 20 Ağustos 2020’de Sibirya’daki Tomsk kentinden Rusya’nın başkenti Moskova’ya dönmek için bindiği uçakta rahatsızlanmıştı. Noviçok adlı gazla zehirlendiği açıklanan ve 26 gün boyunca komada kalan Navalni, Almanya’nın başkenti Berlin’deki bir hastanede tedavi görmüş ve 17 Ocak Pazar günü ülkesine dönmüştü. Muhalif lider havaalanındaki pasaport kontrolü sırasında Rus polisi tarafından gözaltına alınmış ve daha sonra tutuklanmıştı. 

Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri’nden yapılan açıklamada, Navalni’nin 2020 yılının Aralık ayında sona eren denetimli serbestlik süresini ihlal etmesi nedeniyle arandığı ve bu nedenle gözaltına alındığı belirtilmişti. 2 Şubat’ta iki yıl sekiz aylık hapis cezası alan Navalni, bu kararı temyize taşımıştı.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.