Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uygurlar’a zorla pamuk toplatıldığı gerekçesiyle Sincan pamuğu almayan H&M, Çin’de boykot ediliyor

Zorla çalıştırma iddiaları üzerine Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde toplanan pamuğu almayı bırakan perakende giyim firması H&M, Çin’de boykot ediliyor ve sosyal medya üzerinden baskı görüyor.

Perakende zincirleri Nike ve H&M, Çin hükümetinin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Uygurlar’a zorla pamuk toplattırdığına ilişkin kaygılarını dile getirerek, Sincan pamuğu almayacaklarını açıklamıştı. Ardından Çin’de Nike ve H&M’e yönelik boykot kampanyası başlatıldı. Bu çerçevede, Alibaba, Pinduoduo, JD.com ve Tmall gibi e-ticaret platformları, Nike ve H&M ürünlerinin satışını durdurdu. Wang Yibo, Huang Xuan ve Victoria Song’un aralarında bulunduğu ünlü isimler de bu markalarla bağlantılarını kestiğini açıkladı.

İsveçli giyim mağazası zinciri H&M, Çin’de sosyal medyadaki öfkenin hedefi haline geldi. Çin’de propaganda uzmanlarının ortaya çıkardığı düşünülen “Sincan pamuğunu destekliyorum” etiketi 2,2 milyardan fazla görüntülenme alarak Çin’in Twitter ve Facebook’u olarak bilinen Weibo’da “trend topic” listesinde birinci sıraya yerleşti.

Bu boykotla H&M, Nike ve Adidas’ın aralarında bulunduğu küresel perakendeciliğin en tanınmış zincirleri, dünyanın en kazançlı tüketici pazarlarından birinde gelir kaybına uğramakla tehdit ediliyor.

Taipei merkezli kâr amacı gütmeyen Doublethink Lab tarafından yapılan bir analize göre, internetteki boykot kampanyası, 23 Mart’ta Weibo’da paylaşılan bir mesajla başladı. Batı’dan gelen eleştirilere karşı yapılan baskılar ve başlatılan boykot kampanyaları, Çin’de bir zafer olarak kutlanıyor. Söz konusu boykotlar, 24 Mart’tan beri devlete bağlı medya organları aracılığıyla ve Komünist Parti’nin yönettiği sosyal medya hesaplarından yayılmaya çalışılıyor.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.