Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İrlanda, çalışanlara mesai dışında “işle bağlantıyı koparma” ve “ulaşılamama” hakkı tanımaya hazırlanıyor

İrlanda Cumhuriyeti İşletme ve İstihdam Bakanı Leo Varadkar, dün (1 Nisan) yaptığı açıklamada, ülkedeki tüm çalışanlara, mesai saatleri dışında “işle bağlantısını koparma” ve “iş telefonlarına ve postalarına cevap vermeyerek ulaşılamama” hakkının tanınacağını söyledi.

Varadkar’ın duyurduğu yeni yasa tasarısına göre, İrlanda’da çalışanlar artık, mesai saatleri dışında “işle bağlantısını koparma” hakkına sahip olacak. Bu hak çerçevesinde, çalışanlar işyerinden gelen e-postalara, telefon çağrılarına veya diğer mesajlara yanıt vermek zorunda kalmayacak ve mesai saatleri dışında işleriyle tüm bağlantılarını kesebilecek.

Söz konusu düzenlemenin amacı, çalışanların sosyal hayat ve iş dengelerini iyi ayarlayabilmeleri ve mesai saatleri dışında rahatsız edilmemeleri olarak açıklandı. Yeni tasarı ayrıca, “evden çalışma ve esnek çalışma koşulları da dahil olmak üzere her türlü çalışma sisteminde aile dostu düzenlemeler yapma” planının bir parçası.

Yeni düzenlemeye göre artık, bir çalışan normal mesai saatleri dışında rutin olarak çalışmaya devam etmek zorunda bırakılmayacak, mesai saatleri dışında işyerinden gelen bir e-postaya veya telefon çağrısına cevap vermediği için cezalandırılmayacak ve mesai saatleri haricinde işle alakalı bir konuya dahil olmama hakkına saygı gösterilecek.

İrlanda İşyeri İlişkileri Komisyonu (Workplace Relations Commission – WCR) tarafından hazırlanan düzenlemeye uyduğu için işvereniyle sorun yaşayan bir çalışan, yaşadığı sorun hakkında aynı komisyona şikayette bulunabilecek.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.