Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Normalleşme sürecine devam eden İngiltere halka ücretsiz test dağıtacak, İran salgında dördüncü dalgayla karşı karşıya

Oxford Üniversitesi’nin “Our World in Data” adlı veritabanına göre, dünya genelinde 665 milyondan fazla kişi aşılandı. İran Sağlık Bakanlığı, salgının dördüncü dalgasıyla karşı karşıya olduklarını ve ülke genelinde vakaların yaklaşık üç kat arttığını açıkladı. Kuzey Kore, salgın nedeniyle bu yaz düzenlenecek Tokyo Olimpiyatları’na sporcu göndermeyecek. İngiltere hükümeti, isteyen herkese ücretsiz koronavirüs testi sağlanacağını açıkladı. Suudi Arabistan, ramazan ayında hac ve umre ibadetlerini yerine getirmek isteyen herkesin aşı olmasını zorunlu hale getirdi. Filipinler’de sokağa çıkma yasağını ihlal eden bir vatandaş, aldığı 300 squat cezası sonrasında hayatını kaybetti. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

“Our World in Data” adlı veri tabanına göre, dünya genelinde 665 milyondan fazla kişi aşılandı

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle dünyamız) adlı veritabanına göre, 6 Nisan Salı günü itibariyle dünya genelinde 665 milyondan fazla kişi aşılandı. Veriler, aşılamaya başlamayan ülkeler ve kıtalararası aşılama programları arasında ciddi bir farklılık olduğunu ortaya koyuyor. Daha fakir ülkeler, COVAX aşı programına bağlı olarak 2021 sonuna kadar iki milyar doz aşı almayı umut ediyor.

Oxford’un derlediği veriler birçok ülkenin aşılamaya 60 yaş üstü kişilerle başladığını ortaya koyarken dünya genelinde en fazla aşılama yapan ülkenin İsrail olduğu belirtildi. Kıtasal bazda ise Afrika, aşılamada diğer kıtalara oranla daha geride kaldı.  

Şu an dünya genelinde kullanılan aşılar iki doz halinde yapılırken geçen şubat ayında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından acil kullanım izni alan Johnson & Johnson aşısı tek doz şeklinde uygulanıyor. 

İran Sağlık Bakanlığı: “Koronavirüs salgının dördüncü dalgasını yaşıyoruz”

İran Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkenin koronavirüs salgınının dördüncü dalgasıyla karşı karşıya olduğu belirtildi. İran Sağlık Bakanı Saeed Namaki, “Koronavirüs salgınının kontrolünü kaybettik. Salgının en büyük dalgasıyla karşı karşıyayız. Ülkemizin sağlık sistemini zor günler bekliyor” derken sağlık yetkililerine göre ülkedeki vaka ve ölüm sayılarının artmasının arkasındaki en büyük faktörlerden biri mart ayı sonundaki Nevruz kutlamaları boyunca salgın kısıtlamalarına uyulmaması .

İran’ın açıkladığı risk haritasına göre, ülkenin yüzde 96’sı yüksek riskli olarak işaretlenen bölgelerde yaşıyor. Hükümet yetkilileri, yüksek risk grubunda olan il ve ilçeler için yeni kısıtlamaların getirildiğini açıklarken yeni kısıtlamalar kapsamında yüksek risk grubundaki illerde okulların kapatılacağnı, şehirlerarası seyahatlerin, toplantı ve organizasyonların yasaklandığını açıkladı.

İran Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre dün (5 Nisan) virüs nedeniyle 178 kişi hayatını kaybederken 13 bin 890 yeni vaka kaydedildi. Başkent Tahran’da koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısının geçen aya göre üç katına çıktığı ve ülkenin genelinde vaka sayılarında ciddi bir artış olduğu belirtilirken İran’da ilk koronavirüs vakasının görüldüğü Şubat 2020’den bu yana 1 milyon 945 bin 964 vaka ve 63 bin 332 ölüm bildirildi. İran’ın aşılama programında da geri kaldığı ve 80 milyonluk nüfusunun yalnızca yüzde 1’ini aşıladığı belirtiliyor. 

Kuzey Kore, salgın nedeniyle bu yaz düzenlenecek Tokyo Olimpiyatları’na katılmayacağını açıkladı 

Kuzey Kore bugün (6 Nisan) yaptığı açıklamada, ülkenin koronavirüs salgını nedeniyle bu yaz düzenlenecek Tokyo Olimpiyatları’na katılmama kararı aldığı duyuruldu. Kuzey Kore Ulusal Paralimpik Komitesi (DPR) tarafından yapılan açıklamada, ülkenin Kuzey Koreli sporcuları koronavirüsten korumak adına Tokyo’ya yollamayacağı belirtildi.

Tokyo Olimpiyatları, Güney Kore ve Kuzey Kore arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi adına da önemli bir fırsat olarak görülüyordu.

Kuzey Kore, salgının başladığı 2020 yılında ülkenin sınırlarını dış ülkelere tamamen kapatmış ve ülke içinde şimdiye kadar herhangi bir vakanın tespit edilmediği açıklamıştı. Ancak uluslararası sağlık uzmanları Kuzey Kore’nin ” sıfır vaka” iddiasınının gerçeği yansıtmadığı görüşünde. 

Japonya’nın başkenti Tokyo’da 23 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında yapılması planlanan olimpiyat oyunları, geçen yaz koronavirüs salgını nedeniyle 2021 yılına ertelenmişti. Tokyo Olimpiyatları Organizasyon Komitesi, hem olimpiyatlara katılacak sporcuların hem de Japonya halkının sağlığını korumak için güvenlik protokollerinin genişletildiğini açıklarken son dönemde yapılan halk anketlerine göre Japonlar, salgın devam ettiği için olimpiyatların bu sene de ertelenmesi gerektiği görüşünde.

Normalleşme sürecine devam eden İngiltere halka ücretsiz test dağıtacak

İngiltere hükümeti, salgınla mücadele programının genişletildiğini ve ülkede isteyen herkesin evlerinde ücretsiz koronavirüs testi yaptırabileceğini açıkladı. 

Hükümetten yapılan açıklamada, 9 Nisan Cuma gününden itibaren isteyen herkesin haftada iki kez hızlı koronavirüs testi yaptırabileceği, “ücretsiz ve hızlı” koronavirüs test kitlerinin test merkezlerinden ve eczanelerden temin edilebileceği belirtildi. 

İngiltere, 8 Mart tarihinde okullarda yüz yüze eğitime başlamış ve hızlı test kitleri ilk olarak öğrencilere ücretsiz dağıtmıştı. Daha sonra ise testler öğrencilerin ailelerine gönderilmişti

Hükümet yetkilileri, bu uygulama ile virüse yakalananların daha hızlı bir şekilde kendilerini karantinaya alacakları ve böylelikle virüsün yayılma hızının düşeceği beklentisinde. Sağlık Bakanı Matt Hancock, hızlı testlerin gelecekte başka salgınların yayılmasının önlenmesine de yardımcı olacağını söyledi.

Normalleşme programı kapsamında 12 Nisan Pazartesi gününden itibaren ülkedeki bar ve restoranların açık kısımlarıyla birlikte mağazaları açmaya ve açık havada yapılacak aktivitelerde izin verilen kişi sayısını yükseltmeye hazırlanan İngiltere’de, Başbakan Boris Johnson son yaptığı açıklamada “Aşı programımızda ilerleme kaydetmeye devam ediyoruz ve virüsle mücadele kapsamında aldığımız kısıtlama önlemlerini dikkatli bir şekilde hafifletiyoruz. Pazartesi günü ben de dikkatli bir şekilde bara gideceğim. Bu süreçte hızlı koronavirüs testlerinin önemi de oldukça fazla” dedi. 

Suudi Arabistan, ramazan ayında hacca gitmek isteyenlere aşıyı zorunlu hale getirdi 

Suudi Arabistan, ramazan ayında umre ve hac ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlara koronavirüs aşısının zorunlu hale getirildiğini açıkladı. Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, iki doz aşısını alanların, ziyaretten en az 14 gün önce ilk doz aşısını almış olanların ve daha önce virüsle enfekte olup iyileşmiş kişilerin umre ve hac ziyaretlerini yapmalarına izin verileceği belirtildi. 

Suudi yetkililer, yaptıkları açıklamada, uygulamanın ramazanla birlikte başlayacağını ancak ne zamana kadar süreceğinin henüz belirlenmediğini söyledi. Yetkililer, salgının dünya genelinde kontrol altına alındığı zaman hac ve umre ibadetlerinin tam kapasiteyle yeniden başlatılacağını duyurdu. 

Suudi Arabistan salgının başlangıcında bu yana 393 bin vaka ve 6 bin 700 ölüm bildirdi. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, 34 milyonu aşkın nüfusa sahip ülkede bugüne kadar 5 milyon kişiye koronavirüs aşısının yapıldığı aktarıldı. 

Filipinler’de sokağa çıkma yasağını ihlal eden bir vatandaş, kendisine verilen 300 squat cezası sonrasında hayatını kaybetti 

Güney Asya ülkesi Filipinler’de, su almak için sokağa çıkma yasağını ihlal eden ve köy korucuları tarafından 300 squat (ayakta durma pozisyonundayken kalçalarını alçaltmasına yönelik spor hareketi) yapmaya zorlanan Darren Manaog Penaredondo’nun (28) hayatını kaybettiği açıklandı. 

Filipinler’in Cavite eyaletine bağlı Trias kentinde, yüksek vaka sayıları nedeniyle akşam 18.00 ile sabah 05.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanıyor. Sokağa çıkma kısıtlamasını içme suyu almak için ihlal eden 28 yaşındaki Penaredondo’nun köy korucuları tarafından yakalandığı ve sonrasında 300 squat cezası verildiği açıklanırken Penaredondo’nun ailesi tarafından yapılan açıklamada, gencin 300 squat cezası sonrası hayatını kaybettiği belirtildi. 

Eşi Reichelyn Balce, Penaredondo’nun sabah saatlerinde eve geldiğini ve hareket edemediğini söyledi. Balce, “Bütün gün yürümekte zorlandı. İlerleyen saatlerde ise hayatını kaybetti” dedi.  

Olay sonrası açıklama yapan Trias Emniyet Müdürü Marlo Nillo Solero sokağa çıkma yasağını ihlal ettiği için kimseye ceza verilmediğini söylerken Trias Belediye Başkanı, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. 

Kentte, daha önce de sokağa çıkma yasağını ihlal eden bir gence 100 squat cezası verildiği belirtildi.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.