Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nature dergisi: Çin’deki bitcoin madenciliği için harcanan enerji, ülkenin karbon emisyonu hedeflerine ulaşmasını engelleyebilir

Dünyadaki bitcoin madenciliğinin neredeyse yüzde 80’i Çin’de yapılıyor. Nature dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre bitcoin madenciliği için gereken yüksek enerji, Çin’in 2030 için koyduğu karbon emisyon hedeflerine ulaşmasının önünde engel oluşturuyor.

Ünlü bilim dergisi Nature’da yayımlanan bir çalışmaya göre Çin’deki bitcoin madenciliği, 2024’e kadar 130,5 megaton karbon (C02) emisyonuna yol açacak. Bu rakam neredeyse İtalya’nın ya da petrol zengini Suudi Arabistan’ın bir senede yaptığı karbon salımına eşit.

Bitcoin ve diğer kripto paralar, “blockchain” denilen teknolojiye dayanıyor. Blockchain ise kripto paraların üretilmesi ve saklanması için gereken verileri işleyen ve şifreleyen bir teknoloji. Kripto paraların üretilmesi ve madenciliğinin yapılabilmesi için yüksek işlemcili bilgisayarlar gerekiyor ve bu bilgisayarlar ciddi miktarda enerji tüketiyor.

Nature’da yayımlanan çalışmaya göre dünyadaki bitcoin madenciliğin yüzde 80’inin yapıldığı Çin, madencilik alanında faaliyet gösteren şirketlere ucuz elektrik sağlıyor. Madencilik için gereken enerjinin yüzde 40’ının kömür santrallerinden karşılanması, Çin’in 2030 karbon emisyon hedeflerine ulaşmasını engelleyebilir.

Makalenin ortak yazarlarından Çin Bilim Akademisi üyesi Wang Shouyang, “Çin’de aşırı derecede yapılan bitcoin madenciliği, Çin’in karbon emisyonunu azaltma politikalarının etkisini düşürecek bir tehdide dönüşebilir. Kripto madenciliği için hükümetin yenilenebilir enerji kaynaklarını çoğaltması ve bu konuda teşvik oluşturması gerekiyor” dedi.

Wang’a göre bitcoin madenciliği, çok kârlı bir sektör olduğu için karbon vergisi gibi uygulamalar, kullanıcıların daha az karbon tüketmeleri için yeterli bir teşvik değil.

Cambridge Üniversitesi’nin yayımladığı Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi’ne göre dijital para madenciliği, geçen seneki elektrik tüketiminin yüzde 0,6’sını oluşturdu. Bu, Norveç’in yıllık elektrik tüketiminden daha fazla.

Çin, kripto paraların ticaretini 2019’da yasaklamış olsa da ülkede madencilik hâlâ yasal.

Özellikle Çin’in İç Moğolistan bölgesi madencilik faaliyetleriyle öne çıkıyor. Bölgedeki yüksek işlemcili bilgisayarların harcadığı enerji, dünyadaki blockchain işlemleri için harcanan enerjinin yüzde 8’ini oluşturuyor. Bu rakam, ABD’de blockchain için kullanılan bütün yüksek işlemcili bilgisayarların harcadığı enerjiden fazla.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.