Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma maden faciası davası 24 Mayıs’a ertelendi – Faciada yakınlarını kaybeden aileler: “Bu katil 301 candan daha mı kıymetli?”

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te meydana gelen maden faciasına ilişkin dava, Yargıtay’ın sanıklar hakkındaki kararını bozması üzerine bugün (13 Nisan) yeniden Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dava, 24 Mayıs 2021 tarihine ertelendi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen maden faciasında 301 işçi hayatını kaybetmişti. Yargıtay 12. Dairesi’nin ocak ayında verdiği karar doğrultusunda, aralarında Soma Kömür İşletmeleri’nin patronu Can Gürkan’ın da bulunduğu dört kişi, “bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçundan yeniden hakim karşısına çıktı.

Faciada yakınlarını kaybeden aileler, duruşma öncesi Akhisar’da yürüdü.

Faciada yakınlarını kaybeden aileler, duruşma öncesi Akhisar’da yürüdü.

“Sanıklar ailelerin yüzüne bakmalı”

Sanıklar, koronavirüs önlemleri nedeniyle duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Ailelerin avukatlarından Güray Dağ, sanıkların duruşma salonuna getirilmemesinin Ceza Muhakemesi Kanunu’na (CMK) aykırı olduğunu belirterek, “Sanıksız mahkeme olmaz. Sanıklar, hayatını kaybeden ailelerin yüzüne bakmalı” dedi. Bunun üzerine aileler teker teker söz alarak, “Biz buraya gelebiliyorsak onlar da gelmeli, cezalar adil değildi. İçimiz yanıyor, bizimkiler toprak oldu” diye isyan etti.

İstanbul Adliyesi’nden bağlanan sanık Can Gürkan, “Tarifsiz acılar içindeyiz. Beraatımı talep ediyorum” dedi. Can Gürkan’ın bu sözleri üzerine faciada yakınlarını kaybeden aileler, “Neyin beraatı? Zaten serbestsin. Benim çocuğum toprak altında. Kaç para verdin de satın aldın Yargıtay’ı? Bu katil 301 candan daha mı kıymetli?” diye tepki gösterdi.

“Yargıtay kararı mı, kağıt parçası mı?”

Söz alan avukat Can Atalay, “Bütün meselemiz şudur, karşımızdaki bir Yargıtay kararı mı, kağıt parçası mıdır? Bu bir paçavradır. Bu, paranın gücüne iman edenlerin, cemaatlerle iş tutanların kazandıklarını sandıkları bir paçavradır. Bozma sonrası serbestiye ilkesi gereğince biz sizin olası kast ile inceleme yapmanızı, gerekirse delil toplamanızı talep ediyoruz. Çünkü burada aleyhe bozma yasağı yok. Olası kastla ceza vermeniz gerekir. Bakın mümkün demiyoruz, gerekli diyoruz” dedi.

Faciada hayatını kaybeden işçilerden Ergün Sidar‘ın babası Durmuş Sidar, Yargıtay kararına şu sözlerle tepki gösterdi: “Vahşi kapitalizmin arkasında payanda olan bir yargı görüyoruz. Cüppesinin hakkını verecek yargıçlar var mı burada? Ama gün gelir devran döner, bunların cezası verilir.”

 “Yaradandan değil, yönetenlerden korkulduğu için bunları yaşıyoruz”  

Hayatını kaybeden Kadir Yıldırım‘ın annesi Elmas Kaya ise “Yaradandan değil, yönetenlerden korkulduğu için bunları yaşıyoruz. Ama öyle bir adalet gelecek ki yer değiştireceğiz. Siz burada olacaksınız, biz sizin yerinizde. Unutmayın ki kralın bile canı Yaradana emanet. Siz de yaşamadan ölmeyin, bizim gibi doğru karar verin” dedi.

Madencilerin yakınlarının beyanlarının ardından mahkeme başkanı, savcılığa, Yargıtay kararına ilişkin mütalaasını sordu. Savcılık, hem 30 Eylül 2020 tarihli Yargıtay kararına hem de 18 Ocak 2021 tarihli Yargıtay kararlarına uyulmasını talep etti. Karar için verilen aranın ardından mahkeme, Yargıtay’ın 30 Eylül 2020 tarihli kararına uyarak, Adem Ormanoğlu, Efkan Kurt ve Haluk Evinç’i sanık olarak kabul etti. Mahkeme, Can Gürkan’ın “bilinçli taksirle öldürme” suçundan cezalandırılması yönündeki 18 Ocak 2021 tarihli Yargıtay kararına uydu.

24 Mayıs’a ertelendi

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların mahkemeye getirilmesi taleplerinin reddine, Can Gürkan hariç sanıkların vareste tutulması taleplerinin kabulüne, kamu görevlilerinin sorumluluğuna dair süren soruşturmanın akıbetinin sorulmasına ve sanıkların tutuklanma taleplerinin reddine karar verdi. Bir sonraki duruşma 24 Mayıs’a ertelendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.