Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanan rektöre karşı protestolar 100. günü geride bıraktı: “100 gün değil, bin gün de olsa taleplerimiz yerine getirilene kadar asla vazgeçmeyeceğiz”

Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasının ardından başlayan protestolar, bugün 100. günündeydi. Öğrenciler, öğretim üyeleri ve mezunlar, aylardır devam ettirdikleri protestolarının 100. gününde Güney Kampüs’te etkinlikler düzenledi.

Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasıyla başlayan protestolar 100 günü doldurdu. Her gün çeşitli etkinlikler yapan öğrenciler ve öğretim üyeleri, bugüne özel bir program hazırladı. Program, kampüsteki Üstün Ergüder Meydanı’nda protestolar boyunca çekilen fotoğraflardan oluşan serginin kurulmasıyla başladı. Sergide, 4 Ocak’ta Güney Kampüs kapısının önünde başlayan protestolarda okulun kapısının kelepçelenmesi, 2 Şubat’ta kampüste 51 öğrencinin gözaltına alınması gibi protestolarda sembol haline gelen olayıları belgeleyen fotoğraflar da yer aldı.

Arşiv: 4 Ocak 2021, güvenlik güçleri Güney Kampüs’te okulun kapısını kelepçeledi.

100. gün programı, her gün olduğu gibi akademisyenlerin saat 12.00’de rektörlük binasına sırtını döndüğü nöbet ile devam etti. Nöbete bu sefer öğrenciler de eşlik etti. Yüzlerce öğrenci ve akademisyen, rektörlük binasına sırtını dönerek, bir kez daha Melih Bulu’nun istifa etmesini talep etti.

Rektörlük önündeki nöbet başlamadan önce, polis olduğu düşünülen bir kişinin öğrencileri ve öğretim üyelerini kamerayla görüntülemesi üzerine tartışma çıktı. Çıkan tartışmanın ardından öğrenciler, atkı ve hırkalarla kayıt alınmasını engelleyince polisler rektörlük binasından uzaklaştı.

Nöbetin ardından açıklama yapan akademisyenler, 100 gün içerisinde Boğaziçi Üniversitesi’nde neler yaşandığını anlattı. Açıklamada, “Melih Bulu’nun atandığı günden beri okulun ilke ve değerlerinin tahrip edildiği” vurgulandı: “Bu süreçte barışçıl gösteri haklarını kullanan öğrencilerimiz gözaltına alındı, ev hapsine çarptırıldı, şiddete maruz kaldı. LGBTİ+ kulübümüz kapatıldı. Ülke üniversitelerine örnek olan Cinsel Tacizi Önleme Komisyonumuzun (CİTÖK) koordinatörü, maddi nedenler öne sürülerek ücretsiz izne çıkarıldı. Bizler tüm bunlara, ilkelerimiz ve değerlerimizden, birlik ve beraberliğimizden aldığımız güçle direndik, direnmeye devam edeceğiz.”

Akademisyenler, açıklamanın devamında, “100 gün değil, bin gün de olsa taleplerimiz yerine getirilene kadar asla vazgeçmeyeceğiz” diyerek, protestolarını devam ettireceklerini bir kez daha dile getirdi.

Akademisyenlerin ardından bir açıklama da öğrenciler tarafından yapıldı. 100 gündür “baskı ve şiddete rağmen eylemlerini sürdürdüklerini” ifade eden öğrenciler, dokuz maddelik taleplerini bir kez daha yineledi:

“1- Başta Melih Bulu olmak üzere Naci İnci, Fazıl Önder Sönmez ve Gürkan Kumbaroğlu’ndan oluşan kayyum kadro ve tüm kayyumlar derhal istifa etsin.

2- Dava süreçleri devam eden ve ev hapsinde olan bütün arkadaşlarımız serbest bırakılsın.

3- Üniversite rektörleri, üniversitelerin tüm bileşenlerinin dahil olduğu bir seçim ile belirlensin.

4- Okulumuza açılmaya çalışılan kayyum fakülte kararları geri çekilsin.

5- Usulsüzce kapatılan BÜLGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’ne, ‘kulüp’ statüsü geri verilsin.

6- CİTÖK ofisini fiilen durdurmaya yönelik tüm kararlar geri çekilsin.

7- Kampüslerimizi abluka altına alan polis, okulu terk etsin.

8- Bir darbe kurumu olan Yüksek Öğretim Kurumu kapatılsın.

9- LGBTİ+ öğrenciler ve tüm LGBTİ+’ların temel insan hakları ve tüm anayasal hakları tanınsın.

Etkinlik, öğrencilerin ve öğretim üyelerinin verdiği konserler ile devam etti. Öğretim üyeleri tarafından oluşturulan, “Bulu’suzluk Özlemi” adını verdikleri grubun müzik performansı, günün en çok dikkat çeken etkinliğiydi. Öğretim üyeleri, aralarında “Ciao Bella” da olmak üzere birçok şarkı çaldı ve söyledi.

Öğrenciler, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi binasına “Tüm kayyumları göndereceğiz” yazılı bir pankart astı. Pankart okulun görevlileri tarafından kaldırılınca öğrenciler, güvenlik kulübesinin önünde yaşananlara tepki gösterdi. Bunun üzerine görevliler, öğrencilere pankartı geri verdi ve pankart, yeniden aynı binaya asıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.