Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japonya’da 2011 yılında meydana gelen tsunami sonrasında duran 100 yıllık bir saat, şubat ayında aynı bölgede meydana gelen depremin ardından yeniden çalıştı

Japonya’nın kuzeydoğu sahilinde 2011 yılında meydana gelen tsunaminin ardından duran 100 yıllık bir duvar saati, geçen şubat ayında yaşanan depremin ardından yeniden çalışmaya başladı.

Japonya’nın kuzeydoğu sahilinde 11 Mart 2011’de meydana gelen 9 şiddetindeki deprem ve depremin tetiklediği tsunami sebebiyle 18 binden fazla insan hayatını kaybetmiş, alt binden fazla kişi yaralanmıştı.

The Guardian’da yer alan habere göre, depremin etkilediği noktalardan biri olan Miyagi vilayetine bağlı Yamamoto bölgesinde bulunan Fumonji Tapınağı’nın başrahibi Bunshun Sakano, tsunamiden birkaç yıl önce bir duvar saati aldığını ve saatin, 2011’deki deprem ve tsunami faciasının ardından durduğunu söyledi.

Aradan geçen 10 yılda saati defalarca tamir etmeye çalıştığını ancak saatin aynı bölgede 13 Şubat’ta meydana gelen şiddetli depreme kadar çalışmadığını belirten rahip Sakano, saatin iki aydır sorunsuz bir biçimde çalıştığını anlattı.

Saatin üretici firması olan Japonya merkezli Seiko’nun bir temsilcisi ise Japon Mainichi gazetesine verdiği demeçte, “Saatin depremin yarattığı sarsılmayla duran sarkacının yeni bir sarsıntıyla tekrar hareket etmeye başlamış olması olası. Belki de saatin içinde biriken toz sallanmanın etkisiyle boşalmıştır” diye konuştu.

Tsunamide evlerini kaybedenlere yardım ederken kendisi için “sessiz bir ilham kaynağı” olan saatin, 10 yıl sonra tekrar çalışması Sakano’ya göre bir mucize: “Bana yeniden harekete geçmem için bir işaret gönderildiğini düşünüyorum.”

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.