Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Birleşik Metal-İş: “İstanbul ve İzmir’de bulunan metal fabrikalarında vaka sayıları bir hafta içinde iki katına çıktı”

2020 yılının Ağustos ayının son haftasından bu yana sendikanın örgütlü olduğu işyerlerindeki haftalık koronavirüs vaka verilerini derleyen Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi‘ne göre, İstanbul ve İzmir’deki metal fabrikalarında vaka sayıları bir hafta içinde iki katına çıktı.

Temsilciliklerden derlenen ve metal işkolunda çalışan yaklaşık 100 fabrikaya ait bilgilerin yer aldığı verilere göre, sendikanın toplu sözleşme yaptığı işyerlerinde çalışan 30 bin işçi içinde aktif vaka sayısı 2020 yılının 9-15 Kasım haftasında 771 vaka ile zirveye ulaşmıştı. Bu sayı, 1-7 Şubat 2021 tarihleri arasında 12’ye kadar geriledi. 

1-7 Mart 2021 haftasında 14 olan vaka sayısı, bir ay önce (8-14 Mart) üç kattan fazla artarak 41’e, 15-21 Mart haftasında bir önceki haftaya göre yüzde 50 artarak 63’e, 22-28 Mart haftasında bir önceki haftaya göre yaklaşık iki kat artarak 117’ye, 29 Mart-4 Nisan 2021 haftasında yaklaşık iki kat artarak 238’e ve son olarak 5-11 Nisan 2021 tarihlerinde ise 328’e yükseldi.

Kaynak: Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi

Buna göre, söz konusu fabrikalarda mart ayından bugüne kadar görülen aktif vaka sayısı en az 4 bin 342. Kimi işyerlerinde ise virüse birden fazla kere yakalanan işçilerin olduğu görüldü.

Birleşik Metal-İş, aktif vaka sayılarındaki artışın son bir haftada İzmir Şube’ye bağlı işyerlerinde iki kattan fazla, İstanbul Anadolu yakasında örgütlü olan 1. Nolu Şube’ye bağlı işyerlerinde ise iki kat olduğunu belirtti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.