Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haber Hafta Sonu (25 Nisan 2021): Suat Kınıklıoğlu ile Joe Biden’ın “soykırım” ifadesinden sonra ABD-Türkiye ilişkileri, Ata Maden ile koronavirüs salgınında İsrail örneği

Editör: Buket Topaktaş

Haber Hafta Sonu’nda bu akşam Suat Kınıklıoğlu ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın 24 Nisan dolayısıyla yaptığı açıklamada 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendirmesinden hareketle ABD-Türkiye ilişkilerini ve Türkiye’nin konumunu, Kudüs Hadasana Hastanesi’nde Genel Cerrahi Asistanı Dr. Ata Maden ile İsrail’in koronavirüs salgını hikâyesini konuştuk.

Suat Kınıklıoğlu: “Türkiye diplomasisi açısından önemli bir zafiyet göstergesi”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, 24 Nisan dolayısıyla yaptığı açıklamada, 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendirdi. Biden, 1981 yılında 1915 olayları için “soykırım” diyen Ronald Reagan’dan sonra bu ifadeyi kullanan ikinci Amerikan başkanı oldu. Bültenimizin ilk konuğu Suat Kınıklıoğlu, bu olayın yansımalarını ve Türkiye’nin dış politikada geldiği noktayı değerlendirdi:

“Türkiye diplomasisi açısından önemli bir zafiyet göstergesi. Her dönem ABD başkanları adaylıkları sürecinde Amerika’daki Ermeni toplumuna bu konuda söz veriyor fakat hiçbir başkan açık bir şekilde ifade etmiyordu. Biden bunu neden yapabiliyor? Dünden beri Türkiye kamuoyunun tepkilerine baktığım zaman hâlen ABD’nin Türkiye’ye daha fazla ihtiyaç duyduğu algısı hakim. Bunun gerçeklerle bağdaşmadığını düşünüyorum. Şu anda ABD’de Türkiye konusunda belirli algılar ve bakış açıları şekillenmiş durumda.”

Ata Maden: “İsrail’in başarılı olmasının en büyük etkisi aşılar”

Koronavirüs salgınına karşı en çok aşının yapıldığı ülkeler arasında olan İsrail‘de 10 ay sonra ilk kez koronavirüsten dolayı ölüm kaydedilmedi. Sağlık Bakanlığı, ülkenin yaklaşık dokuz milyonluk nüfusunun yüzde 53’ünden fazlasına aşının iki dozunun yapıldığını bildirdi. Kudüs Hadasana Hastanesi’nde Genel Cerrahi Asistanı Dr. Ata Maden, İsrail’in salgında başarılı olduğu noktaları ve aşılamayı anlattı:

“Bundan üç ay önce günlük vaka sayımız 10-12 bin civarındaydı. Şu andaki başarımızın en önemli etkisi aşılardır. Geçtiğimiz sene etkili önlemler alındı, vakalar çok hızlı bir şekilde kontrol altına alındı. Aşılamadan hemen önce vaka sayılarımız çok yüksekti. 19 Aralık 2020 tarihinde aşının gelmesiyle ve vatandaşların aşılanmasıyla birlikte vakalar da azalmaya başladı. Aşılar çok hızlı yayıldı, her mahallede aşı merkezleri açıldı. Burada öncelikli grubun içerisinde en çok dışarıda bulunmak zorunda olan kişiler vardı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.