Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

SosyoPolitik (63) – 23 Nisan’ın ardından Prof. Dr. Zafer Toprak ile meclis ve milli egemenlik: “‘Milli irade’ kavramı ile çoğunluğun iradesinin bağlayıcı olduğuna dair bir kanı ortaya çıktı, güçler ayrılığı devre dışı bırakıldı”

Birinci Büyük Millet Meclisi’nin kurulmasının üzerinden 101 yıl geçti. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle SosyoPolitik’e konuk olan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi ve Bilim Akademisi asli üyesi Emeritus Prof. Dr. Zafer Toprak, milli egemenlik kavramını, demokrasilerde meclisin önemini anlattı ve son yıllarda hayatımıza giren “milli irade” kavramını yorumladı. Toprak, Türkiye’de demokrasinin ve meclisin bugünkü durumuna ilişkin şunları söyledi: “‘Milli irade’ kavramına çoğunluğun iradesi olarak bakılıyor ve çoğunluğun iradesinin bağlayıcı olduğuna dair bir kanı ortaya çıkarıyor. Türkiye’nin asıl sorunu çoğunlukçu demokrasi. Öyle bir başkanlık sistemi ihdas edildi ki güçler ayrılığı ilkesi tamamen devredışı bırakıldı. İrade tek bir kişide toplandı. Çoğunluğun dışında hatta yüzde 51’in dışında yer alan kişilerin yönetimde hemen hemen yerinin olmadığı şeklinde bir anlayış gündeme geldi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.