Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bugüne kadar buzullar hakkında yapılan en kapsamlı araştırma: Son 20 yılda erime hızı iki katına çıktı

Buzullar hakkında şimdiye kadar yapılan en kapsamlı araştırmaya göre, buzulların erime hızı son 20 yılda iki katına çıktı. Grönland ve Antarktika’daki buzulların erimesi nedeniyle deniz seviyeleri gittikçe yükseliyor.

The Guardian’da yer alan habere göre, sonuçları dünyanın önde gelen bilim dergilerinden Nature’da yayımlanan araştırma kapsamında, NASA‘ya ait uydu verileri ve yeni istatistiksel yöntemler kullanılarak 20 yıl öncesine ait buzulların üç boyutlu topoğrafyaları oluşturuldu. Araştırmanın sonuçları, buzulların son yirmi yılda ortalama hacimlerinin yüzde 4’nü kaybettiklerini ortaya koydu. Alaska’nın buzullardaki kaybın yüzde 25’ini, Grönland ve çevresinin yüzde 12’sini, kuzey ve güney Kanada’nın da toplamda yüzde 20’sini oluşturduğu aktarıldı. 

Fransa’nın Toulouse kentindeki Toulouse Üniversitesi’nde buzul bilimi profesörü olarak görev yapan ve araştırmanın başyazarı olan Romain Hugonnet, son 20 yılda buzulların erime hızının iki katına çıktığını ve araştırma sonuçlarının bir “uyarı” olduğunu vurguladı: “Grönland ve Antarktika dışındaki buzulların incelme oranlarının 20 yılda ikiye katlanması, bize yaşam tarzımızı değiştirmemiz gerektiğini söylüyor. Şimdi harekete geçmemiz gerekiyor. Buzulların neden önemli olduğunu halkın anlamasını sağlamak zor olabilir. Ancak küresel su döngüsünde bölgesel sular dahil birçok şeyi etkiliyorlar. Şu an çok hızlı değişiyorlar ve bu değişim, aşağı havzanın değişmesine veya çökmesine neden olabilir.”  

Kaynak: The Guardian

“Mevcut hızıyla erimeye devam ederse 2050 yılında buzulların yüzde 80-90’ı yok olacak”

Gelecek nesiller için endişelendiğini belirten Hugonnet, “Şimdilik çok büyük bir problem yok gibi duruyor ancak zaman geçtikçe buzullar daha da kuruyacak. Buzul olmadığında yaz mevsimleri sonunda kuraklık dönemleri yaşanacak ve daha az su olacak. İsviçre’de yeşil çimen göremeyebilirsiniz. Alplerdeki buzullar kalın değiller ve dünyadaki en hızlı eriyen buzullar olarak ön plana çıkıyorlar. Bu, geriye hiçbir şey kalmayana kadar devam edecek. Mevcut hızda giderse 2050 yılına kadar buzulların yüzde 80-90’ı yok olacak. Bu, en büyük buzullar dışında neredeyse her şeyi kaybedeceğimiz anlamına geliyor” dedi. 

Dünya Buzul İzleme Servisi (WGMS) ve Zürih Üniversitesi’nde görev yapan Samuel Nussbaumer ise sonuçlarda ortaya konulan eğilimin doğru olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Yeni çalışma büyük bir etkiye sahip çünkü küresel ve eksiksiz bir çalışmadır. Araştırma soncunda elde edilen yeni bilgilerdeki kazanç çok büyük. Şu anda gördüğümüz hızlı değişim, bilimsel açıdan çok ilginç. Tarihte daha önce hiç bu kadar hızlı değişim olmamıştı. Buzullar çok dinamiktir. Sıcaklıklar düşerse, yeniden büyürler. Ancak bugün insanın olmadığı bölgelerde bile insanların uzun vadeli yıkıma yol açtığının bir göstergesidir.”  

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.