Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Rusya’dan Brezilya’ya gönderilen Sputnik V aşılarında “nezle virüsüne” rastlandı, aşılama programlarını hızlandıran ABD’de vaka sayılarında keskin düşüş

Rusya’dan Brezilya’ya gönderilen Sputnik V aşılarında canlı “nezle” virüsü bulundu. Aşılama programlarını hızlandıran ABD’de vaka sayılarında keskin düşüş yaşanıyor. Pfizer-BioNTech ve Moderna aşıları yaşlıların hastanelik olmasını engellemede yüzde 94 etkili. New York’ta bar ve restoranların çalışma saatleri mayıs ayında normale dönecek. Hindistan’da salgının en ağır günü: 3 bin 923 kişi hayatını kaybetti. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Rusya’dan Brezilya’ya gönderilen Sputnik V aşılarında canlı “nezle” virüsü bulundu

Brezilyalı sağlık otoriteleri, Rusya’da üretilen Sputnik V aşısının ithal edilmesi konusunda olumsuz görüş bildirirken ülkeye gönderilen Sputnik V aşılarının bir kısmında “canlı soğuk algınlığı virüsüne” rastlandığı ve bunun kararda etkili olduğu belirtildi.

Brezilyalı sağlık yetkilileri, bu durumun aşının üretim şartları hakkında soru işaretleri oluşturduğunu ve zayıf bağışıklık sistemi olan kişiler için bir sorun teşkil edebileceğini belirtirken aşıyı geliştiren Rus Gamaleya Enstitüsü ise bulguları reddetti.

Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu (Anvisa) aşının etkinliği ve güvenilirliği konusunda yeterli veri olmadığı gerekçesiyle Sputnik V’nin ithal edilmesine olumsuz yanıt vermişti.

Aşılama programlarını hızlandıran ABD’de vaka sayılarında keskin düşüş yaşanıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 50 eyaletinin 27’sinde vaka sayılarında büyük bir düşüş yaşanıyor. 27 Nisan Salı günü itibariyle ülkede görülen ortalama günlük vaka sayısı 54 bin civarına düşerken vaka sayılarında yüzde 24’lük bir azalma tespit edildi.

ABD’li sağlık uzmanları, son haftalarda aşılama programlarında gösterilen başarı sayesinde birçok eyalette vaka sayılarında önemli bir düşüş yaşandığını belirtirken önlemlerin aşamalı olarak kaldırılmasının bu tablonun devam etmesi açısından son derece kritik olduğunu söyledi.

Pfizer-BioNTech ve Moderna aşıları yaşlıların hastanelik olmasını engellemede yüzde 94 etkili

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin (CDC) son araştırması, mRNA teknolojisiyle üretilen Pfizer-BioNTech ve Moderna aşılarının, 65 yaş üstü kişilerin hastanelik olmasını engellemede yüzde 94 etkili olduğunu ortaya koyuldu.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren CDC Direktörü Dr. Rochelle Walensky, “Koronavirüs aşıları yüksek seviyede etkili ve bu bulgular klinik denemelerde elde ettiğimiz verileri doğruluyor: aşılar, en savunmasız gruplarda hastalığın ağır geçmesini engelliyor” diye konuştu.

New York’ta bar ve restoranların çalışma saatleri mayıs ayında normale dönecek

ABD’nin New York eyaletinde, koronavirüs tedbirleri kapsamında çalışma saatleri sınırlandırılan bar ve restoranlar, mayıs ayından itibaren normal çalışma saatlerine dönecek.

New York Valisi Andrew M. Cuomo, 28 Nisan Çarşamba günü yaptığı açıklamada “normalleşmenin” detaylarını açıkladı. Yeni kararlar kapsamında eyaletteki bar ve restoranların çalışma saatlerine getirilen gece yarısı sınırlaması açık alanlar için 17 Mayıs’ta, kapalı alanlar için 31 Mayıs’ta sona erecek.

Hindistan’da salgının en ağır günü: 3 bin 923 kişi hayatını kaybetti

Nisan ayıyla birlikte salgında rekor sayıları gören ve hastanelerin tamamen dolma noktasına yaklaştığı Hindistan’da vaka ve ölüm sayıları artmaya devam ediyor. Hindistan, 28 Nisan Çarşamba günü 360 bin 960 yeni vaka ve 3 bin 923 can kaybı ile koronavirüs salgınının en ağır gününü yaşadı.

Ülkeye özgü yeni ve daha bulaşıcı olan varyantla birlikte salgının en zor günlerini geçiren ülkede vatandaşlar, yeterince önlem almamakla suçladıkları Başbakan Narendra Modi’yi “#ResignModi” (‘#Modiİstifa) etiketiyle istifaya çağırdı. Etiketin dün (28 Nisan) sosyal medya platformu Facebook tarafından kısa bir süreliğine engellenmesi Hindistan vatandaşlarının büyük tepkisine yol açtı.

Etiketi kullanan 12 binin üzerindeki paylaşıma bir süreliğine erişilemezken sosyal medya kullanıcıları etiketi ve Facebook’un engelini başka bir sosyal medya platformu Twitter’a taşıdı. Facebook adına açıklama yapan bir yetkili ise “Bu etiketi kısa bir süreliğine yanlışlıkla engelledik, Hindistan hükümeti talep ettiği için değil” dedi.

Resmi verilere göre, ülkede şu ana kadar virüs nedeniyle 201 bin 187 kişi hayatını kaybetti. İlk kez ülkede tespit edilen ve daha bulaşıcı olduğu belirtilen Hindistan varyantı şu ana kadar en az 17 ülkede görüldü.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.