Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Moderna, Covax’a 500 milyon aşı bağışlayacak, ABD çocukları aşılamayı planlıyor, Hindistan’da yapılan bir çalışma salgından ekonomik olarak kadınların daha çok etkilendiğini ortaya koydu

Moderna, 92 ülkeye dağıtılmak üzere 500 milyon koronavirüs aşısını Covax programına verecek. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 12-15 yaş aralığındaki çocukları aşılama iznini vermeyi planlıyor. Avrupa Birliği (AB), aşısı tamamlanmış kişileri ülkeye almaya hazırlanıyor. Hindistan’da durum kötüleşiyor, hastanelerdeki oksijen kıtlığı devam ediyor. Avustralya, Hindistan’daki vatandaşlarına ülkeye dönme yasağı koydu. İngiltere’de yapılan bir araştırma, kadınların salgından ekonomik olarak daha çok etkilendiğini ortaya çıkardı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

Moderna, 92 ülkeye dağıtılmak üzere 500 milyon koronavirüs aşısını Covax’a bağışlayacak

ABD’li ilaç firması Moderna, pazartesi günü (3 Mayıs) yaptığı açıklamada, 500 milyona yakın koronavirüs aşısını gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerin aşıya erişimini kolaylaştırmak ve artırmak amacıyla oluşturulan Covax programıyla paylaşacağını duyurdu.

Anlaşmaya göre ilk 34 milyon aşı bu sene içinde dağıtılacak, geri kalan aşıların dağıtımı ise 2022 yılında yapılacak. Anlaşma 92 ülkeyi kapsıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus ise geçen günlerde yaptığı açıklamada, Covax’ın 2021’in ikinci çeyreği için 20 milyon aşıya ihtiyaç duyduğunu söylemişti.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, 12-15 yaş aralığındaki çocukları aşılama iznini vermeyi planlıyor

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 12-15 yaş aralığındaki çocukların Pfizer-BioNTech ile aşılanmasına onay vermeye hazırlanıyor. Önümüzdeki hafta açıklanması beklenen kararla beraber ABD’de milyonlarca çocuk aşı olabilecek.

Pfizer’in çocuklar üzerinde aşılama yapabilmek için deney sonuçlarını açıklamasının ardından milyonlarca ebeveyn, aşının çocuklara da yapılabilmesine izin veren kararını bekliyordu. FDA’dan olumlu karar çıkması durumunda, ABD Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri’nin (CDC) de aşının çocuklara vurulmasını öneren bir tavsiye kararı açıklaması bekleniyor.

ABD’de şimdiye kadar 100 milyon yetişkine iki doz aşıları uygulandı. Kararla beraber aşılananların sayısındaki artışın devam etmesi bekleniyor.

AB, aşısı tamamlanmış olanları kabul etmeyi planlıyor 

Avrupa Birliği (AB), birliğin 27 ülkesini kapsayan “dijital aşı pasaportu” uygulamasının detaylarını açıklamaya hazırlanıyor. AB’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu tarafından oluşturulan yasa tasarısına göre, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanan aşılardan olanlar AB ülkelerinde herhangi bir kısıtlama olmadan dolaşım hakkına sahip olacak. Fransa, İspanya ve Yunanistan, daha önce benzer bir uygulamayı başlatmıştı.

Hindistan’da durum kötüleşiyor, oksijen kıtlığı yaşanıyor

Hindistan’da en az 10, bazı rakamlara göre de 24 hastanın, hastanedeki tıbbi oksijenin bitmesi nedeniyle öldüğü öğrenildi. Oksijen yetersizliği nedeniyle hayatını kaybeden son hastalar, Hindistan’ın ağır bir ikinci dalga yaşamasının ardından gelen oksijen tüpü kıtlığının en somut sonuçları.

Chamarajanagar eyaletindeki bir hastanede meydana gelen durumla ilgili, hastane sorumlularından M.R. Ravii, “Ölümler pazar ve pazartesi günü gerçekleşti. Lakin bütün ölümlerin kaynağının oksijen yetersizliği olduğunu söyleyemeyiz, durumu araştırıyoruz” dedi.

Geçen hafta başkent Yeni Delhi’deki bir hastanede oksijenin bitmesinin ardından 12 hasta hayatını kaybetmişti. Ondan önceki hafta da 20 hastanın benzer şekilde hayatını kaybettiği öğrenilmişti. Hindistan sağlık sisteminin bu derece yoğun bir dalga karşısında neredeyse çökmesi sonucu ülkede protestolar yükselmiş, birçok ülke tıbbi araç ve gereç yardımı yapmaya başlamıştı.

Avustralya, Hindistan’daki vatandaşlarına ülkeye dönme yasağı koydu

Hindistan’da salgının boyutlarının faciaya dönüşmesinin ardından Avustralya, bu ülkedeki vatandaşlarının geri dönüşünü engelleyen ve yasaklayan geçici bir yönetmeliği devreye soktu. . Yeni yönetmeliğe yönelik birçok eleştiri yapılırken karardan sekiz bin kadar Avustralya vatandaşının etkilendiği düşünülüyor.

İngiltere’de yapılan bir araştırma, kadınların salgından ekonomik olarak daha çok etkilendiğini ortaya koyuyor

İngiltere’de İşçi Sendikaları Kongresi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, kadınlar erkeklere kıyasla salgın yüzünden daha fazla ekonomik zorlukla karşı karşıyaya kaldı. Eylül 2020 ve Ekim 2020 arasında 178 bin kadının salgın yüzünden işini kaybetti. Aynı rakam erkekler için 217 bin olsa da 2008’deki ekonomik krizle karşılaştırıldığında kadınların işten çıkarılma sayısı yüzde 176 arttı.

Kadınların özellikle salgından çokça etkilenen konaklama ve satış gibi alanlarda istihdam edilmesi, salgın kaynaklı işsizliğin kadınları daha çok etkilemesinin sebeplerinden biri. Ayrıca okulların kapanmasıyla beraber çocukların bakımını da çoğunlukla kadınlar üstleniyor.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.