Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tam kapanma sürecinde büyükşehir belediyelerinin açıkladıkları destek paketleri: Belediye mülkiyetindeki işyerlerine kira muafiyeti, ihtiyaç sahiplerine gıda ve nakit yardımı, elektrik, su ve internet faturası ödemelerinde kolaylıklar

Türkiye, 29 Nisan akşamı itibariyle tam kapanma dönemine girdi. 17 gün sürecek tam kapanma sürecinde birçok işyeri kapalı olacak. Bazı büyükşehir belediyeleri tam kapanma sürecinde esnaf ve vatandaşa destek paketleri açıkladı. 

Birçok belediye kendisine ait olan işyerlerinden kira almazken bazı belediyeler, esnafa ve vatandaşlara maddi destek sunuyor. Büyükşehir belediyelerinden yapılan yardımları araştırdık. 

İstanbul: İBB kiracılarından mayıs ayı kirası alınmayacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 17 günlük tam kapanma boyunca İstanbul’da konutların ve küçük esnafın suyunun ve doğalgazının kesilmeyeceğini açıkladı. İmamoğlu bu süreçte 100 bin gıda kolisi dağıtılacağını, İBB’nin kiracısı olan esnaftan da mayıs ayında kira alınmayacağını duyurdu.

Ankara: Üçüncü kez 500 TL nakit para desteği

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), salgın nedeniyle işyeri kapanan ya da gelir elde edemeyen esnafa ve 16 binden fazla vatandaşa üçüncü kez 500 TL nakit para desteği verileceğini duyurdu. ABB, esnaf ile çalışanların hesaplarına 150 TL ekmek desteğinin de ek olarak yatırılacağını açıkladı. ABB, başvuran esnaf ve çalışanlara geçen iki ayda iki kere maddi yardımda bulunmuştu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, belediyedeki memur ve sözleşmeli memurun hesabına yatırılacak olan Ramazan Bayramı ikramiyelerini duyurdu. Yavaş, söz konusu kişilerin hesaplarına 1,326 TL yatırılacağını açıkladı.

İzmir: Sosyal desteklere 183 milyon lira kaynak ayrıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, salgın sürecinde mağdur olan sosyal kesimlere yönelik desteklerini ülke genelinde uygulanan tam kapanma sürecinde de devam ettirecek. “Şimdi dayanışma ve birbirimize sahip çıkma vakti” diyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 90 milyon lirası önümüzdeki üç ayı kapsamak üzere yıl boyunca sosyal desteklere 183 milyon lira kaynak ayıracaklarını açıkladı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi sosyal destek çalışmaları kapsamında bayram öncesi 50 bin haneye toplam 25 milyon lira nakit yardımı yapacak.
  • Kooperatiflerden alınan ürünlerin yer aldığı 10 milyon 500 bin lira tutarındaki 30 bin koli ile Halkın Bakkalı aracılığıyla 6 milyon lira değerindeki 60 bin gıda kolisi de ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.
  • Çocukların sağlıklı gıdadan mahrum kalmaması için yürütülen Süt Kuzusu projesi kapsamında 46 milyon 800 bin liralık süt dağıtılacak.
  • Zor durumdaki ailelerin sofralarında tüketebilmeleri için dağıtılacak 4 bin adet kavurma konservesinin maliyeti ise 422 bin lirayı buluyor.

Antalya: Yardım paketleri dağıtılacak

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından ramazan ayı başında başlatılan gıda yardım paketleri dağıtımı tam kapanma sürecinde de devam ediyor. 

Bursa: 50 milyon liralık destek paketi

29 Nisan – 17 Mayıs tarihleri arasını kapsayan tam kapanma uygulamasına yönelik olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 50 milyon liralık ekstra destek paketini devreye soktu. Ramazan ayı için 100 bin aileye verilen Kart16 Ramazan çeki uygulamasına tam kapanma nedeniyle 30 bin ailenin daha ilave edilmesi kararlaştırdı. Salgından ekonomik anlamda olumsuz etkilenen ve faturalarını ödeyemediği için elektriği kesilme durumuna gelen 20 bin ailenin elektrik faturası, yine aynı durumdaki 20 bin ailenin de su faturası Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ödenecek. Öğrencilerin uzaktan eğitimden mahrum kalmaması için de ödenmemiş faturalar yüzünden interneti kesilme noktasına gelen 20 bin ailenin faturası da belediye tarafından karşılanacak.

https://twitter.com/Alinuraktas70/status/1387146145529466890?s=20

Denizli: Belediye işyerlerinden kira alınmayacak

Denizli Büyükşehir Belediyesi mülkiyeti belediyeye ait işyerlerinden Mayıs 2021 döneminde kira almayacak.

https://twitter.com/denizlibld/status/1387742219180908544?s=20

Diyarbakır: 5 bin yardım kolisi dağıtılacak

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ramazan ayında, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca belirlenen ihtiyaç sahibi ailelere, içinde kuru gıda ürünlerinin de yer aldığı 5 bin yardım kolisi dağıtacak. Ayrıca, Vefa Sosyal Destek Grupları ile birlikte kent genelinde tespit edilen yardıma muhtaç ailelere Ramazan Bayramı’nda şeker ve temizlik malzemelerinin bulunduğu kolilerin dağıtımı yapılacak.

Yardıma muhtaç, kimsesiz ve barınma imkânı olmayan vatandaşlar, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin belirlediği otellere yerleştirecek.

Gaziantep: Büyükşehir Belediyesi tam kapanma sürecinden olumsuz etkilenen esnaf ve çalışanlara yönelik destek çalışması başlattı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tam kapanma sürecinden olumsuz etkilenen esnaf kesimi ve çalışanlara yönelik destek çalışması başlattı. Başkan Fatma Şahin çiçekçiler, halı yıkayıcıları, seyyar satıcılar ile düğün salonu çalışanlarına destek vereceklerini açıkladı:

  • Şehirdeki tüm çiçek satıcılarının çiçeklerini belediye tarafından satın alınıp, Anneler Günü’nde annelere dağıtılacak.
  • Gaziantep’teki ayakkabı üreticilerinin ellerinde kalan ürünler alınıp, bayram vesilesiyle ihtiyaç sahibi ailelere verilecek.
  • Düğün salonu çalışanlarına; fotoğrafçı, kameraman, sunucu vd. ayni ve nakdi yardımda bulunulacak.
  • Seyyar satıcılara ayni ve nakdi yardım yapılacak.
  • Pazarcılara yönelik olarak ayni ve nakdi yardımda bulunulacak.
  • Tam kapanmadan dolayı bayram öncesi işleri aksayan halı yıkayıcılara ayni ve nakdi yardım yapılacak.
  • Ev temizliğine giden kadınlara yönelik olarak bayram öncesi ayni ve nakdi yardımlar yapılacak.

Kahramanmaraş: İhtiyaç sahiplerine ücretsiz ekmek

Kahramanmaraş’ta 17 günlük tam kapanma süresince ihtiyaç sahiplerinin ekmek ihtiyacının Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacağı bildirildi. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, belediyenin mülkiyeti altında bulunan işyeri ve dükkanlardan tam kapanma süresince kira ve ecrimisil ücreti alınmayacağını duyurdu. 

https://twitter.com/buyuksehirkm/status/1388846955690856451?s=20

Kocaeli:  100 bin erzak kolisi, Esnafa 1000 TL destek

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tam kapanma sürecinde dükkanlarını kapatan esnafa, bu işyerlerinde çalışanlara, ihtiyaç sahiplerine ve karantinadaki vatandaşlara 100 bin erzak kolisi yardımında bulunacak. 7 bin 500 esnafa ocak, şubat, mart ve nisan aylarında aylık 1000 TL’lik bir destek sağladıklarını belirten Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “17 günlük kapanma dönemi içinde de daha önce verdiğimiz desteklere ilave olarak 50 milyon liralık bir ek kaynak ayırdık” dedi. 

Konya: 50 milyon liralık sosyal destek paketi

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, koronavirüs nedeniyle ekonomik anlamda zor durumda kalanlar için, 50 milyon liralık ikinci büyük sosyal destek paketini hayata geçirdiklerini açıkladı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.