Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğu Kudüs’te çatışmalar sürüyor: İsrail’in düzenlediği hava saldırılarında dokuzu çocuk en az 24 Filistinli hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı

İsrail güvenlik güçlerinin işgal altındaki Doğu Kudüs’te yaşayan Filistinliler’e yönelik sert müdahalesi artarak devam ediyor. İsrail polisi ile Filistinliler arasındaki çatışmaların üçüncü gününde Hamas, Gazze’den İsrail’e roket saldırısı düzenlendi. İsrail ordusunun misilleme olarak Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırılarında da dokuzu çocuk en az 24 kişi hayatını kaybetti. Son 24 saatte Mescid-i Aksa ve çevresinde 700’den fazla kişinin yaralandığı da gelen son bilgiler arasında.

Doğu Kudüs’te, İsrail polisi ile Filistinliler arasında Mescid-i Aksa çevresinde 7 Mayıs Cuma akşamı başlayan çatışmalar devam ediyor. Çatışmaların üçüncü gününde gerilim, Gazze Şeridi’ne sıçradı. Dün (10 Mayıs) akşam saatlerinde başlayan karşılıklı roket ve hava saldırıları gece saatlerinde de sürdü.

İsrail ordusunun “Surların Muhafızı” adını verdiği askeri operasyon sonucu aralarında çocukların da olduğu çok sayıda can kaybı meydana geldi. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı yetkilileri, hava saldırıları sonucunda dokuzu çocuk en az 24 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. 

İsrail Ordu Sözcüsü Jonathan Conricus ise gazetecilere yaptığı açıklamada, “Çoğunluğu Hamas’a ait 130 askeri hedefi vurduk” dedi. Conricus, saldırılarda üç Hamas militanının da öldürüldüğünü açıkladı. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Kudüs Günü etkinlikleri nedeniyle katıldığı bir programda, Gazze Şeridi’nden atılan roketlere “çok güçlü bir biçimde” karşılık vereceklerini söyledi ve İsrail’e saldıranların “ağır bir bedel” ödeyeceklerini söyledi.  

İsrail ordusu, roket saldırılarının ardından Gazze sınırına yeni bir yığınak da başlattı.

Gazze’den atılan roket sonrası İsrail Meclisi boşaltıldı

Dün akşam saatlerinde Gazze’yi yöneten Hamas tarafından Batı Kudüs ve Beyt Şems kentlerine roketli saldırı düzenlenirken İsrail Meclisi (Knesset) boşaltıldı ve meclis üyeleri güvenli noktalara yerleştirildi.

TBMM’den İsrail’e ortak kınama

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) grubu bulunan beş parti, ortak bir bildiri ile İsrail’i kınadı. 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile birlikte Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve İYİ Parti grup başkanvekillerinin imzaladığı bildiride, “TBMM olarak, Kudüs’ün ve Harem-i Şerif’in statüsünü aşındırmaya yönelik İsrail’in mütecaviz eylemlerine ve Filistin halkının meşru haklarını gasp etme girişimlerine karşı her zaman gerekli tepkiyi vermeye; Filistin davasını ve kardeş Filistin halkının özgürlük, adalet ve bağımsızlık mücadelesini savunmaya devam edeceğimizi en kuvvetli şekilde beyan ediyoruz” denildi.  

Dünya genelinden kınama mesajları 

Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve bölgedeki çok sayıda ülkeden de İsrail’e yönelik kınama mesajları geldi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Doğu Kudüs’te süren şiddet olayları nedeniyle endişe duyduklarını dile getirdi. Dujarric, gerginliğin daha fazla şiddete ve can kaybına neden olacağı uyarısında bulundu ve tarafları azami itidal göstermeye çağırdı.  

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Doğu Kudüs’te yaşanan gerilimi görüşmek üzere dün (10 Mayıs) toplanmış ancak toplantı sonrasında bir açıklama yapılmamıştı. 

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Doğu Kudüs’te yaşanan şiddetin durdurulması çağrısında bulundu. Borrell yaptığı açıklamada, “Gazze’den İsrail’deki sivil nüfusa roket atılması hiçbir şekilde kabul edilemez ve bu, tırmanışın dinamiklerini besliyor. Tüm taraflara gerginliği düşürücü çabalara dahil olma çağrımızı yineliyoruz. Daha fazla sivil can kaybının önlenmesi öncelik olmalıdır” dedi.

Vaşington’da Ürdünlü meslektaşı ile bir araya gelen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Hamas tarafından düzenlenen roket saldırılarını kınadığını söyledi. Blinken, saldırıların “hemen durdurulmasını” istedi ve “Tüm tarafların gerilimi azaltmak, tansiyonu düşürmek ve durumu yatıştırmak için pratik adımlar atması gerekiyor” diye konuştu.  

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Ilhan Omar da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırılarını “terör eylemi” olarak nitelendirdi ve bayram haftasında yapılan saldırıları kınamamanın “vicdansızlık” olduğunu belirtti.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid de “El Aksa Camii’nin kutsallığını ihlal eden her türlü uygulamaya son verilmesi” çağrısında bulundu ve insani değerler ve ilkeler ile çelişen her türlü şiddet ve nefreti kınadığını söyledi. 

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zahid Hafız Çavdri, İsrail’in Mescid-i Aksa’nın içerisinde ve dışarısındaki saldırılarının ve masum Filistinliler’i yaralamasının tüm insani normlara karşı koymak olduğunu belirtti. Çavdri uluslararası toplumun, İsrail’e Filistinlilerin temel özgürlüklerine saygı duyma çağrısında bulunmasını talep etti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yaşanan gelişmelere ilişkin yapılan açıklamada, “İşgalci İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa’nın kutsallığını hedef alan saldırılarını en sert şekilde kınıyoruz” denildi.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.