Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Hindistan’da vaka sayıları büyük şehirlerden sonra kırsal bölgelerde de artıyor, İngiltere’nin karantina otellerine “hapishane” benzetmesi

Dünya Sağlık Örgütü, ilk olarak Hindistan’da görülen ve şu ana kadar 30’dan fazla ülkeye yayıldığı açıklanan Hindistan varyantının dünya üzerindeki birçok varyanttan daha hızlı yayılabileceğini ve bu nedenle daha tehlikeli olduğunu açıkladı. Salgının en ağır günlerini yaşayan Hindistan’da, vaka sayıları büyük şehirlerden sonra kırsal bölgelerde de artıyor. Dünya genelinde uygulanan aşı dozu miktarı sayısı 1 milyar 300 milyonu geçti. İngiltere’nin seyahat yasağı uyguladığı ülkelerden İngiltere’ye dönen yolcular, 10 gün karantinaya girmek zorunda oldukları hükümet onaylı otelleri hapishaneye benzetti. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

DSÖ: “Hindistan varyantı diğer varyantlara göre daha hızlı yayılabilir”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ilk olarak Hindistan’da görülen ve şu ana kadar 30’dan fazla ülkeye yayıldığı açıklanan “B.1.617” isimli koronavirüs varyantının, dünya üzerindeki birçok varyanttan daha hızlı yayılabileceğini ve daha tehlikeli olduğunu açıkladı.

DSÖ, 11 Mayıs Salı günü yayınladığı raporda, varyantın Hindistan’da son zamanlarda salgının etkisinin artmasında da somut bir rolü olduğunu aktardı. Ancak uzmanlar, henüz bu varyant hakkında kesin sonuçlara ulaşmak için yeterli veriye sahip olmadıkları konusunda uyarıda bulunuyor.

Hindistan’da, vaka sayıları büyük şehirlerden sonra kırsal bölgelerde de artıyor

Nisan ayından itibaren salgının en ağır günlerini yaşamaya başlayan Hindistan’ın büyük şehirlerinde, salgının sebep olduğu yıkım, benzeri görülmemiş seviyelere ulaşmıştı. Başkent Delhi ve Mumbai’de vaka sayılarındaki artış geçen haftalara oranla bir nebze azalırken, ülke genelindeki küçük yerleşim birimlerinde vaka sayıları tırmanışa geçti.

Ülkenin pek çok büyük şehrinde hastane kapasitelerinin dolması ve oksijen tüplerinde yaşanan sıkıntıların ardından kırsal alanlarda vaka sayılarının artması yetkilileri ve halkı endişelendiriyor.

Hindistan’ın sağlık konusundaki en büyük endişesi oksijen tüpü stoklarının birçok hastanede bitmiş olması ve aşılama sayılarının istenen düzeylere ulaşmamış olması. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, salgın yönetimindeki başarısızlığı ve salgın devam ederken düzenlediği siyasi mitingler sebebiyle ciddi olarak eleştiriliyor.

Nüfusu 1,5 milyara yaklaşan Hindistan’da bugüne kadar 23 milyon 300 binden fazla vaka kaydedilirken toplam can kaybı sayısı 254 bini aştı. Yaklaşık 4 milyonun üzerinde aktif hastanın da tedavisi sürüyor.

Ülkede aşılama kampanyasının başlatıldığı 16 Ocak tarihinden bu yana 170 milyon dozdan fazla aşı uygulandı.

Dünya genelinde uygulanan aşı dozu miktarı sayısı 1 milyar 300 milyonu geçti

Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) adlı veritabanına göre, dünya genelinde uygulanan aşı dozu miktarı sayısı 1 milyar 340 milyonu geçti. Bu sayı, dünyadaki her 100 kişiye 17 doz aşı uygulandığı anlamına gelse de ülkelerin aşılama programları arasında ciddi farklar var. 

Özellikle Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaygın aşılamaya geçilmesiyle beraber tespit edilen vaka ve ölüm sayıları büyük bir düşüş göstermeye başladı. Dünyada en fazla aşı yapan ülke 333 milyon ile Çin. Türkiye ise vatandaşlarına en fazla aşı yapan sekizinci ülke konumunda.

Nüfusunun tamamını en hızlı aşılayan ülke ise İsrail. Ülke şu ana kadar, toplam 10 buçuk milyon dozdan fazla aşı yaparken nüfusunun tamamına en az bir doz aşı uygulamayı başardı.

İngiltere’nin karantina otellerine “hapishane” benzetmesi

İngiltere’nin seyahat sınırlaması uyguladığı ülkelerden İngiltere’ye geri dönenler, karantina süresince ülkede kaldıkları otellerdeki koşulları hapishanelere benzetti. Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika gibi karantina uygulamasına tabi tutulan “kırmızı listedeki” ülkelerden İngiltere’ye dönen dokuz kişi, kaldıkları otellerdeki yaşamlarını The Guardian gazetesine anlattı.

Karantina süresince zorunlu olarak hükümetin onayladığı “karantina otellerinde” kalmak zorunda olan kişiler, otellerde konaklamak için kişi başı 1,750 pound (20 bin 800 Türk Lirası) ücret ödediklerini söyledi.

Karantina otellerinde zorunlu olarak kalan kişiler, otellerdeki yemeğin lezzetinden ve porsiyonların boyutlarına, pencerelerin tam olarak açılmamasından ve temiz havaya erişimin sınırlı olmasına kadar pek çok farklı durumdan şikayetçi. Karantina otellerinde kalan bir kişi, dışarıya sadece bir güvenlik görevlisiyle çıkılabildiğini belirtirken “Biz mahpus değiliz, kaçmaya çalışmıyoruz” diyerek bu duruma tepki gösterdi.

Bugüne kadar virüs nedeniyle 112 bin kişinin hayatını kaybettiğini ve ülkede 3 milyon 880 binden fazla vaka tespit edildiğini açıklayan İngiltere, en hızlı aşılama yapan Avrupa ülkesi olarak dikkat çekiyor. Nüfusunun yüzde 50’sinden fazlasının en az bir doz aşısını yaptırdığı ülkede günlük vaka sayısı ortalaması iki binin altına düştü.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.