Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Stratosferin daraldığı kanıtlandı: Sebep sera gazı emisyonları

İspanya’daki Vigo Üniversitesi’nde bilim insanlarının ortaya koyduğu yeni bir çalışma, emisyonların stratosferi daralttığını ortaya koydu. Aaraştırma, insanların gezegen üzerindeki etkisini somut bir şekilde ortaya koyan son çalışma oldu. 

Araştırmacılar atmosferik tabakanın kalınlığının 1980’lerden bu yana 400 metre daraldığını ve emisyonlarda azalma olmadığı takdirde 2080 yılına kadar yaklaşık bir kilometre daha inceleceğini keşfetti. 

İspanya’nın Ourense kentinde bulunan Vigo Üniversitesi’nden Juan Anel’e ve üniversitedeki araştırma ekibine göre küçülen stratosfer, iklim krizinin ve insanlığın gezegene etkisinin çarpıcı bir işareti. Anel, karşılaştıkları bu durumla ilgili, “Şok edici. Bu, 60 kilometreye kadar atmosfer ile uğraştığımızı kanıtlıyor” dedi. 

Bilim insanları, karbon emisyonları arttıkça troposferin büyüdüğünü zaten biliyor ve stratosferin küçüldüğünü varsayıyorlardı. Ancak Environmental Research Letters dergisinde yayımlanan bu yeni çalışma, stratosferin daraldığını gösteren ilk çalışma oldu. 

Reading Üniversitesi’nden Prof. Paul Williams, “Bu çalışma stratosfer daralmasının ilk gözlemsel kanıtını buldu ve sebebin aslında ozondan ziyade sera gazı emisyonları olduğunu gösteriyor” diye konuştu.  

Bu makale ile atmosferin uzak fakat kritik öneme sahip kısmının daha iyi gözlemleneceğini söyleyen Williams, “Onlarca yıllık araştırmalardan sonra hâlâ iklim değişikliğinin yeni yönlerini keşfetmeye devam ediyor olmamız dikkate değer. Bu, emisyonlarımızın henüz keşfedemediğimiz atmosfere ne gibi değişiklikler yaptığını merak etmemi sağlıyor” dedi.  

Stratosfer, dünya yüzeyinin yaklaşık 20 kilometre ile 60 kilometre üstünde bulunuyor. Stratosferin aşağısında insanların yaşadığı troposfer bulunuyor ve buradaki karbondioksit, havayı ısıtıp genişletiyor. Bu da, stratosferin alt sınırını yukarı doğru itiyor. Ancak, karbondioksit stratosfere girdiğinde havayı soğutuyor ve büzülmesine neden oluyor.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.