Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Myanmar’da darbe karşıtları ile polis çatıştı, en az 20 polis öldü

Myanmar’ın doğusunda bulunan Shan ve Kayah eyaletlerindeki polis karakolları, dün (23 Mayıs) Halk Savunma Gücü (PDF) tarafından saldırıya uğradı. Çatışmalarda en az 20 polisin öldüğü bildirildi.

Yerel basında çıkan haberlere göre, güvenlik güçlerine karşı el yapımı silahlarla savaşan ve sivil bir darbe karşıtı hareket olan Halk Savunma Gücü (PDF), Myanmar’ın Shan eyaletindeki Moebyel kasabasında bir polis karakolunu ele geçirdi. Polisle girilen çatışmada en az 20 polis öldü. Haberlerde, çatşma sonrası yakılan katakoldaki dört polisin rehin alındığı belirtildi.

The Guardian’in haberine göre, Agence France-Presse’e konuşan PDF üyesi Thet Wai, “Bugünü fetih günü olarak görüyorum ama aynı zamanda endişeliyim çünkü bugün hava saldırıları ve tanklar gördük. Bizden çok daha iyi silahları var” dedi.

Bir başka PDF üyesi, dün Kayah eyaletindeki Demoso şehrinde en az 13 askerin öldürüldüğünü ve dört PDF üyesinin yaralandığını iddia etti. Olayla ilgili konuşan bir PDF üyesi, “Polis karakollarını ele geçirmek istiyorduk ancak bize karşı hava saldırıları yaptılar ve takviye kamyonlarının şehre girmesini durduramadık. Bu nedenle birliklerimizi savaştan çekmek zorunda kaldık” dedi.

Kayah eyaleti merkezli silahlı grup Karenni Ulusal İlerici Partisi’nin üst düzey liderlerinden birine göre ise çatışmalar dün gece boyunca devam etti.

Ordunun, Kayah eyaletinin başkenti Demoso’da ve Loikaw şehrinde darbe karşıtlarına karşı tank, helikopter ve havan topu saldırılarında bulunduğu doğrulandı.

Devlet televizyonları ise darbe karşıtları ile polis arasında çıkan çatışmadan bahsetmedi. Cunta sözcüleri de çatışmalarla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Myanmar medyasında çıkan haberlere göre darbe karşıtı dört etnik silahlı gruptan oluşan bir ittifak, dün erken saatlerde Çin’e giden ana geçişlerden biri olan Muse’daki güvenlik güçleriyle çatıştı. Bu arada, Aung San Suu Çii’yi deviren ordu şefi Min Aun Hlaing, Hong Kong’un Phoenix kanalına bir röportaj veriyordu.

Hlaing röportajda, ülkenin ticari başkenti Yangon’daki fabrikalarına düzenlenen bir dizi kundakçılık saldırısının ardından Çinli yatırımcılara güvence verdi ve “Vatandaşlarımız Çin’den nefret etmiyor. Siyasi nedenlerden ötürü böyleymiş gibi yansıtılıyor” diye konuştu.

Myanmar, ordunun muhalefeti bastırmak için ölümcül güç kullandığı, Aung San Suu Çii’yi deviren şubat darbesinden bu yana kaos içindeydi. Yerel bir insan hakları izleme örgütüne göre bugüne kadarki protesto ve çatışmalarda en az 815 sivil hayatını kaybetti.

Devrik lider Aung San Suu Çii’nin ilk kez bugün (24 Mayıs) mahkemeye çıkarılması bekleniyor.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.