Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belaruslu muhalif gazeteci Roman Protaseviç gözaltına alındıktan sonra ilk kez görüntülendi, AB Belarus uçaklarının Avrupa hava sahasına girişini yasakladı

Belarus yönetimi, Yunanistan’dan Litvanya’ya giden Ryanair’e ait yolcu uçağını başkent Minsk’e zorla indirtmiş ve uçakta bulunan muhalif gazeteci ve muhalif Nexta grubunun eski editörü Roman Protaseviç’i gözaltına almıştı. Dün (24 Mayıs) geç saatlerde yayınlanan videoda Protaseviç, sağlığının yerinde olduğunu söyledi ve Belarus yönetimi tarafından kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etti. Öte yandan Belarus’a yaptırım uygulama kararı alan AB, Belarus havayollarına ait uçakların Avrupa hava sahasına girişlerini yasakladı.

Belarus yönetiminin,Yunanistan’dan Litvanya’ya giden bir yolcu uçağını zorla Minsk’e indirerek gözaltına aldığı muhalif gazeteci ve muhalif Nexta grubunun eski editörü Roman Protaseviç, olayın ardından ilk kez kameralar karşısına çıktı. 

Dün (24 Mayıs) akşam saatlerinde yayınlanan videoda Protaseviç, sağlığının yerinde olduğunu söyledi ve Belarus yönetimi tarafından kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etti.

Koyu renk bir kıyafet giyen ve elleri önünde sıkıca kenetlenmiş olan Protaseviç, videoda başkent Minsk’te bir polis karakolunda tutulduğunu söyledi ve kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldığı yönündeki iddiaları yalanladı. Protaseviç’in alnında yara izine benzer bir iz bulunması dikkat çekti. 

Belaruslu aktivistler ve muhalefet ise Protaseviç’in videosunu eleştirdi ve muhalif gazetecinin suçlamaları zorla kabul ettiğini belirtti. 

Muhalefet lideri Svetlana Tikhanovskaya, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, “Roman fiziksel ve psikolojik baskı altında böyle görünüyor. Roman’ın ve diğer tüm siyasi mahkûmların derhal serbest bırakılmasını talep ediyorum” dedi. 

Litvanya’ya indirilen uçaktaki bazı yolcular, kız arkadaşı ile birlikte gözaltına alınan Protaseviç’in çok korktuğunu anlatmış ve yanındakilere “İdam cezası ile karşı karşıyayım” dediğini aktarmıştı. 

Gazeteci, blog yazarı ve aktivist Protaseviç’in geçen ağustos ayında düzenlenen ve sonucu tartışmalı olan devlet başkanlığı seçimlerinin ardından Belarus’ta düzenlenen Aleksandr Lukaşenko karşıtı gösterilere katkı sağladığı belirtiliyor.  

Belarus ve Lukaşenko yönetimi, protestoların düzenleyicilerinden Nexta kanalını “aşırılıkçı” olarak kabul ediyor. Protestolar döneminde Nexta’nın editörlüğünü üstlenen Protaseviç, Minsk yönetimi tarafından “terörist faaliyetlere karışan kişiler” listesine eklenmişti. 

27 yaşındaki Protaseviç, hükümete karşı nefreti kışkırtmak başta olmak üzere birçok suçlama ile karşı karşıya.

Protaseviç’in babası: “Avrupa’nın kalbinde bu tip şeyler yaşanmamalı” 

Gözaltına alınan muhalif gazeteci Protaseviç’in babası, oğlunun dövüldüğünü ve yayınlanan videoda suçlu olduğunu kabul etmek zorunda kaldığını söyledi. Baba Dzmity Protaseviç şunları söyledi:

“Muhtemelen burnu kırıldı çünkü burnunun şekli değişmiş ve yüzünde de çok fazla pudra var. Bu sözler onun sözleri değil, konuşmasının tonlaması bu şekilde olamaz. Çok sağduyulu davranıyor ve gergin olduğunu görebilirsiniz. Oğlum kitlesel protestoları örgütlediğini kabul edemez çünkü böyle bir şey yapmadı.” 

Dzmity Protaseviç, Avrupa Birliği (AB) dahil bütün uluslararası toplumun yetkililerine yaşananlar karşısında daha önce eşi benzeri görülmemiş bir baskı uygulama çağrısında bulundu. 

AB’den Belarus’a hava sahası yaptırımı 

Yaşanan olayların ardından NATO, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve birçok ülke Belarus’a sert tepki göstermişti. Dün (24 Mayıs) Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülke lideri, Belarus havayollarına ait uçakların Avrupa hava sahasına girişlerini yasakladı.

AB liderleri, Ryanair’e ait yolcu uçağının Belarus’ta bulunan Minsk Havaalanı’na zorla indirilmesi ve Roman Protaseviç’in gözaltına alınmasını kınadıkları bir bildiri yayınladı. 

Brüksel’deki AB Liderler Zirvesi’nde Belarus konusunu görüşen liderler üzerinde uzlaşı sağladıkları bildiride, gözaltına alınan Protaseviç ve kız arkadaşının derhal serbest bırakılmasını istedi. 

Liderler, Belaruslu yetkilileri ve sektörel hedefleri içerecek yeni yaptırımlar uygulanması ve AB’de kurulu hava yolu şirketlerinin Belarus üzerinden geçmemesi çağrısında bulundu. Bildiride, Belaruslu hava yolu şirketlerine AB hava sahasının yasaklanması, bu şirketlerin uçaklarının AB havaalanlarına erişiminin engellenmesi de istendi.

Ne olmuştu?

Yunanistan’ın başkenti Atina’dan havalanan ve Litvanya’nın başkenti Vilnius’a giden İrlanda merkezli Ryanair’e ait bir yolcu uçağı, Belarus üzerinden geçerken “bomba ihbarı nedeniyle” başkent Minsk’e inişe zorlanmıştı.  

Belarus Hava Kuvvetleri’ne ait MiG-29 tipi savaş uçaklarının eşlik ettiği yolcu uçağının Minsk Havaalanı’na inmesinin ardından uçakta bulunan yolcular özel kuvvetler tarafından güvenlik taramasından geçirilmiş ve yapılan iki buçuk saatlik arama sonrasında uçakta patlayıcıya rastlanmadığı açıklanmıştı. 

Uçaktaki yolcular arasında bulunan 27 yaşındaki Belaruslu muhalif gazeteci ve Nexta adlı muhalif haber kanalının eski editörü Roman Protaseviç ve kız arkadaşı gözaltına alınmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.