Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Muğla’nın Tuzabat Köyü’nde boksit madeni çalışması için “ÇED gerekli değildir” kararı verildi – Avukat Çağdaş Yörükoğlu: “Burada yapılacak maden, tarımı ve arıcılık faaliyetini çok kötü etkileyecek”

Muğla‘nın Milas İlçesi’ne bağlı Tuzabat Köyü’nde, Demireller firması tarafından boksit madeni çıkarmak amacıyla hazırlanan proje için verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararının iptali için köylüler, Muğla 1. İdari Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma davası açtı. Dava dilekçesinde, 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu’na göre zeytinlik alanların, en az üç kilometre yakınında kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis kurulamayacağına ve işletilemeyeceğine dikkat çekilerek “ÇED gerekli değildir” kararının verildiği maden sahasının, zeytinliklere ve meyve bahçelerine 950 metre mesafede olduğu belirtildi. Ayrıca Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan “basralı alanlar” haritasında bölgenin, çam balı üretiminde ana unsur olan “Basra böceği”nin doğal yaşam alanı olduğu görülüyor. 

Köylüleri temsil eden Avukat Çağdaş Yörükoğlu dava sürecini ve madenin olası etkilerini şöyle değerlendirdi: “Şu anda davamızı açmış durumdayız, durumun ehemmiyeti nedeniyle yürütmeyi durdurma kararı vereceklerdir diye düşünüyorum. Dilekçemizde detaylı olarak belirttik, zeytinliklerin korunması ile ilgili kanun kapsamında maden çalışmasının zeytinlik alanlarına en az üç kilometre uzakta olması gerekiyor. Buradaki durumda ise zeytinlik ve maden çalışması arasında 900 metrelik bir mesafe var. Burada yapılacak maden, tarımı etkileyeceği gibi arıcılık faaliyetini de çok kötü etkileyecek. Muğla, Türkiye’de çam balı üretiminin yüzde 40’ının yapıldığı yer. Maden yapılmaya çalışılan bölge ‘Basra böceği’ denilen ve çam balı üretiminde önemli rolü olan böceklerin çok yoğun bulunduğu bir yer. Bu hususu da ekleyerek dilekçemizi detaylı bir şekilde yapılandırdık. Yapılacak keşifle beraber bu konunun da dikkate alınmasını talep ettik. Umarız karar aşamasında da bu konular dikkate alınacak.” 

“Maden çalışması arıcılık faaliyetini bitirecek”

Bölgede arıcılık faaliyetinde bulunan ve Muğla İli Arı Yetiştiriciler Birliği Üyesi olan Erdem Serdar, madenin arıcılık faaliyetlerine etkisini şöyle değerlendirdi: “Burada 30-40 bin kovan arı var. Maden çalışması bal arılarına, kızılçam ağaçlarına ve bu ağaçlarda bulunan Basra böceğine zarar vererek arıcılık faaliyetini bitirecek. Maden ocağı çalışmaları yapan şirketler bu tip çalışmaları kimse duymadan, sansasyon olmadan, el altından hallederek doğal yaşam alanlarını sömürmeye çalışıyorlar. Burası arıcılar için yaşam alanı, burada kuşaklarca üretim yapılacak. Bu tip kararları alırken yetkili mercilerin dikkatli olması gerekir. Biz Muğla Arıcılar Birliği olarak yürütmeyi durdurma davamızı açtık, kesinlikle bu maden ocağına izin verilmemeli.”

“Çalışmayı durdurmak için ne gerekiyorsa yapacağız”

Tuzabat Köyü Muhtarı Mehmet UğuUygun da süreci şöyle anlattı: “Bize nisan ayında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden gelen yazıyla köyümüzün bulunduğu bölgede, boksit madeni bulunduğu ve burada maden çalışması yapılabilmesi için ÇED raporunun gerekli olmadığına dair bilgi verildi. Burası tarımla uğraşan bir köy, yazdıkları raporda 900 hektarlık bir alandan bahsediliyor. Bu tarım alanlarımız tamamen gidecek demek. Yasaya göre maden çalışmasının, tarım bölgesine en az üç kilometre mesafede olması gerekiyor, buradaki mesafe ise 900 metre. Yaklaşık 30 kişi olarak mahkemeye müracaat ettik, davamızı açtık, bütün köylü de arkamızda. Köyde herkes itiraz ediyor. Bu çalışmayı durdurmak için ne gerekiyorsa yapacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.