Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye’den Libya’ya SADAT’ın “bilinmeyen” hikayesi

Sedat Peker, son videosunda Suriye’deki Türkmenler’e silah ve askeri teçhizat gönderildiğini ve bunun SADAT (Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.) tarafından yapıldığını söyledi. SADAT’ın ne zaman kurulduğuna ve nasıl gündeme geldiğine ilişkin bilgileri derledik.

SADAT, 28 Şubat 2012 tarihinde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) emekli 33 subay ve astsubayın girişimleriyle kuruldu. Şirketin kuruluş amaçları arasında uluslararası alanda askeri eğitim vermek, savunma danışmanlığı yapmak hizmetleri sıralanıyor. 

İnternet sitesinde, şirketin misyonu şöyle açıklanıyor: “Uluslararası alanda Silahlı Kuvvetlerin ve İç Güvenlik Güçlerinin organizasyonu amacıyla, stratejik danışmanlık, özel savunma ve güvenlik eğitimleri ile donatım alanlarında hizmet vererek, İslam Ülkeleri arasında savunma ve savunma sanayi işbirliği ortamı oluşturmak ve İslam Dünyasının kendine yeterli bir askeri güç olarak da Dünya Süper Güçleri arasındaki hak ettiği yeri almasına yardımcı olmaktır.”

TSK’dan emekli edildi, 20 yıl sonra cumhurbaşkanı danışmanı oldu

SADAT’ın kurucusu, 1996 yılında kadrosuzluktan dolayı emekli edilen Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi. Tanrıverdi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) Kara Kuvvetleri Sağlık Daire Başkanlığı’nda görev yapıyordu. Tanrıverdi, SADAT’ın kurulmasının ardından 2016 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanı oldu.

Adnan Tanrıverdi

Ancak Tanrıverdi, kurucusu olduğu Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği’nin (ASSAM) organize ettiği ASSAM İslam Birliği Kongresi’nde yaptığı konuşma nedeniyle eleştirildi ve ardından cumhurbaşkanı başdanışmanlığından istifa etti.

“İslam birliği Mehdi hazretleri geldiği zaman olacak”

Tanrıverdi’nin çok eleştirilen açıklaması şöyleydi: “İslam birliği Mehdi hazretleri geldiği zaman olacak. Mehdi hazretleri ne zaman gelecek Allah bilir. Bizim bir işimiz yok mu? Ortamı hazırlamamız gerekmez mi? İşte aslen bunu yapıyoruz.” 

Tanrıverdi ayrıca Afrin operasyonu öncesi düzenlenen Güvenlik Zirvesi’ne katılmıştı. Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, cumhurbaşkanı yardımcıları, içişleri, dışişleri, milli savunma bakanları ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın yanında Tanrıverdi’nin de bulunması eleştirilmişti. 

Akşener’den Türkiye’deki kamplar sorusu

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 2018 yılında Türkiye’deki silahlı eğitim kamplarından söz ederek SADAT’ı işaret etmişti: “Tokat ve Konya’da silahlı eğitim kampları bulunduğunu duyuyoruz, bu iddialar söyleniyor. Araştırılsın ve bize bilgi verilsin. Bunların seçim döneminde rol alacakları, istenmeyen bir sonuç çıkması halinde karışıklık yaratacakları yolunda yoğun söylentiler var. Bunlardan birisi de SADAT diye bir yapı. İnanın SADAT da diğer yapılar da benim için toz zerresidir. Bu malum yapılar insanları çatışmaların içerisine sürükleyecekler. Şimdiden uyarıyorum ve önlem alınmasını istiyorum.”

Meclis’te SADAT ile ilgili birçok soru önergesi verildi ancak hiçbirine cevap verilmedi. Örneğin eski Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Fikri Sağlar, SADAT’ın Suriye’deki cihatçılara verilen destekte kullanılıp kullanılmadığını sormuştu. Sadece Suriye’de değil, Libya’da da SADAT ismi gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya operasyonuyla ilgili “Muhalif güç olarak bizim orada farklı ekiplerimiz olacak” demiş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz de bu açıklama sonrası SADAT’ı işaret etmişti. 

Suriye ile birlikte Libya ve Somali

SADAT’ın internet sitesinde Libya’daki faaliyetleri gizlenmedi. “Hakkımızda” bölümünde şu ifadeler yer aldı: “SADAT A.Ş. Libya Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını yerinde tespit etmek ve Danışmanlık, Eğitim, Donatım hizmeti sunma imkanlarını görmek amacıyla Libya’da idi. Yapılan görüşmeler neticesinde bir alayın Spor Tesislerinin dizaynı ve yapılması ile ilgili proje hazırlanmaktadır. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Trablus Büyükelçisi Sayın Ali Kemal AYDIN da makamında ziyaret edilerek, SADAT A.Ş. ve Libya’daki faaliyetleri konusunda bilgi verilmiştir.”

Suriye ve Libya’nın yanı sıra Somali için de SADAT’ın eğitim vermeleri amacıyla emekli komandolara 4 bin dolar maaş vereceği ortaya çıkmıştı. Tanrıverdi, bununla ilgili şunları söylemişti. “Somali’de de silahlı kuvvetlerimiz oraya gitmeden önce Somali’den bir yetkili SADAT’tan orada bir üs kurmasını talep etti. Sonra silahlı kuvvetlerimiz gidince bize ihtiyaç kalmadı. Zaten biz silahlı kuvvetlerimiz olmadığı, ulaşamadığı yerlere hizmet verelim demiştik. Silahlı kuvvetlerimiz şimdi oraya hizmet verecek bir üssü kurdu.”

SADAT ile ilgili en çok gündeme gelen eleştiri, şirketin faaliyetlerinin şeffaf olmaması ve sorulan hiçbir soruya tatmin edici yanıtlar verilmemesi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.