Yeni Zelanda’da yaşayan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Kea papağanları, yerleşim bölgelerini işgal eden insanlar yüzünden dağların yüksek bölgelerine göç ediyor

Share on facebook
Share on twitter
Share on pocket
Share on email
Share on print

Yeni Zelanda’da yaşayan ve nesli tehdit altındaki Kea papağanları, yerleşim bölgelerini işgal eden insanlar yüzünden dağların yüksek bölgelerine göç ediyor. Bilim insanlarına göre, dünyanın en zeki hayvanlarından biri olarak kabul edilen ve bugün dağlarda yaşayan tek papağan türü olarak bilinen Kea’lar, iklim krizinin yarattığı tehditlere karşı, “adapte olma yetenekleriyle” nesillerinin tükenmesini engelleyebilir.


The Guardian’da yer alan habere göre, geçmişte Yeni Zelanda’nın pek çok farklı noktasında yaşadıkları tahmin edilen Kea papağanlarının bugün yalnızca dağlarda yaşayabilmeleri, iklim krizinin yarattığı tehlikelerle birlikte papağanların nesillerinin tükenmesine yönelik riskleri artırıyor. Yeryüzü ısındıkça, aşağılarda yaşayan diğer türler de Kea papağanları gibi yüksek bölgelere göç ediyor. Bu döngü, dağlarda bulunan yaşam alanlarında rekabeti artırıyor.

Ancak bilim insanlarına göre, insanlardan kaçarak dağların yüksek bölgelerine yerleşen Kea papağanlarının zekâları ve adapte olma yetenekleri, nesillerinin tükenmesine engel olabilir.

Yeni Zelanda’nın Otago Üniversitesi’nde Kea papağanları üzerine çalışan Micheal Knapp’e göre ise papağanların dağların üst bölgelerine yerleşmesinin arkasında insan yerleşimlerinin olduğunu söylemek için henüz çok erken. Ancak Knapp, yine de papağanların daha aşağı bölgelerde yaşayamamalarının arkasında tarımsal faaliyetler ve artan insan yerleşimleri olduğunu söylemenin mümkün olduğunu belirtiyor.

Yeni Zelanda hükümeti, koyunlara saldırdıkları gerekçesiyle, yaklaşık 100 yıl boyunca Kea papağanlarını avlayanları ödüllendirme politikası uygulamıştı. 1977’e kadar süren uygulamayla birlikte yaklaşık 100 bin papağan yok olurken Kea’ların nesli de tehlikeye girdi. Yeni Zelanda Koruma Bakanlığı’na göre, 2021 yılı itibarıyla ülkede 3 bin ile 7 bin arasında Kea papağanının bulunduğu tahmin ediliyor.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Share on facebook
Share on twitter
Share on pocket
Share on email
Share on print

Medyascope internet sitesinde çerezlerden faydalanılmaktadır.

Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz. Ayrıntılı bilgi için Gizlilik Politikası ve Çerez Politikası'nı inceleyebilirsiniz.

  • Medyascope
  • Medyascope Plus