Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Müzik yapımcısı Hasan Saltık’ın ardından – Yasemin Göksu ve Mazlum Çimen ile söyleşi: “Birçok müzisyen öksüz kaldı”

Kalan Müzik‘in kurucusu ve müzik yapımcısı Hasan Saltık, geçirdiği kalp krizi nedeniyle 57 yaşında hayatını kaybetti. Anadolu, Kafkas ve Balkan halk müziklerinin ender eserlerini derleyen Saltık’ın vefatının ardından sevenleri ve arkadaşları, Medyascope’a konuştu. 

Yasemin Göksu: “Birçok müzisyen öksüz kaldı”

Sanatçı Yasemin Göksu, 1996’dan bu yana Hasan Saltık ile tanıştığını, kendisiyle bir yapımcıdan öte dost olduğunu söyledi. Göksu, “Asla üşenmeden her yeri taradı, Türkiye’nin müzik kültürünü geleneklerini dünyaya tanıtmış bir insan. Bunun ötesinde, dostlarına kapısı her zaman açık ve hiçbir şekilde desteğini esirgemeyen bir insandı. Bir sanatçı olarak onun şirketinden albüm yapıp yapmamanız hiç önemli değildi” dedi. 

“Unkapanı yapımcılarının dışında bir dostluk sergiledi”

Göksu, Saltık’ın, kendi albümlerinde çok fazla emeği olduğunu ve “Elveda Rumeli” dizinin müziklerini Saltık sayesinde seslendirdiğini hatırlattı: “Balkan albümü yapmam onun sayesindedir, birçok albümümde ve sonrasında hep ona teşekkür ederim çünkü hep onun imzası vardır. Hiçbir zaman bizi yalnız bırakmamıştır, gerçekten yeri doldurulamayacak bir insan, bir yapımcıdan öte bir dosttu, Unkapanı yapımcılarının dışında bir dostluk sergiledi.” 

Mazlum Çimen: “Müziğin arkeoloğuydu” 

Mazlum Çimen ise “Kültür Bakanlığı’nın yapması gereken derleme, arşivleme, araştırma  boyutlarını hayata geçiren bir arkadaşımızdı Hasan Saltık. Sanat dünyasında bir daha yeri doldurabilecek biri değil” dedi. Çimen, Saltık ile üniversiteden beri tanıştığını, buluştuklarında hiçbir şey söylemeden güldüklerini söyledi. Çimen, “Yan yana geldiğimiz zaman bir tek kelime söylemeden gülmeye başlardık. Ben onu aradığımda veya o beni aradığı zaman, ilk gülerdik sonra konuşurduk, benim için çok özel biriydi” diye konuştu.  

30 yılda 900’ü aşkın projeye imza attı

Hasan Saltık, 1964 yılında Tunceli’de doğdu. İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda başladığı obua eğitimini ekonomik güçlükler nedeniyle yarım bırakarak Suadiye Lisesi’ne devam etti.

1992 yılında Kalan Müzik’i kurdu. Etnomüzikolojik çalışmalar için önem taşıyan, unutulmaya yüz tutmuş arşivlik kayıtları derlediği eserleri “Kalan Müzik” etiketi altında yayınladı.

Hasan Saltık, Türkiye’nin kültür potansiyelini ortaya çıkarmaya dönük 900’ü aşkın projeyi hayata geçirdi.

Yasemin Göksu ve Mazlum Çimen ile söyleşimizi dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.