Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mansur Abbas: İsrail siyasetinde akıntıya karşı kürek çeken ve koalisyon hükümetinde kilit rol oynayan Ra’am Partisi lideri

İsrail’de muhalefet partileri, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 12 yıllık iktidarına son verecek koalisyon hükümetini kurmak için anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Sekiz farklı partinin “Netanyahu karşıtlığı” üzerinde anlaşmasının önemi bir kenara dursun, kurulacak bu yeni hükümet güvenoyu alır ve göreve başlarsa ilk kez bir Arap partisi hükümetin ortağı olacak.

İsrail vatandaşı Araplar’ı temsil eden İslamcı Ra’am Partisi’nin lideri Mansur Abbas kimdir? 

İsrail’de 2 Haziran çarşamba günü muhalefet partileri, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 12 yıllık başbakanlık görevine son verecek koalisyon hükümeti için anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Netanyahu’nun 12 yıllık iktidarına son verecek koalisyon hükümetinin kurulabilmesi için en geç 14 Haziran’a dek güvenoyu alıp, yemin edilmesi gerekiyor.

Yesh Atid Partisi lideri Yair Lapid, 5 Mayıs’tan itibaren yürüttüğü uzun pazarlıklar sonucunda, hükümetin kurulması için verilen sürenin dolmasına 35 dakika kala sosyal medya hesabından “Başardım” mesajını paylaştı. Fakat o günün hafızalarımıza kazınan fotoğrafı gazeteci Anshel Pfeffer’in çektiği tarihi kareydi. Soldan sağa Lapid, Bennett ve Abbas’ın aynı masada buluştuğu fotoğrafı paylaşan Pfeffer, “Güvenoylamasına kadar ne olursa olsun bu tarihi bir fotoğraf. Bir İsrailli Arap partisinin lideri ile bir Yahudi milliyetçisi partisinin lideri hükümet kurma anlaşmasına imza atıyor” diye yazdı.  

Bu fotoğraf tarihi önem taşımaktaydı çünkü İsrail tarihinde ilk kez bir Arap partisinin iktidar ortağı olacağının kanıtıydı. İsrailli Araplar daha önce sadece bir kez, Oslo Anlaşması ertesinde İzak Rabin hükümetine dışarıdan destek vermişti. 

Şimdi ise İsrail vatandaşı Filistinliler tarafından kurulan Filistin 1948 İslami Hareketi’nin güney kanadının siyasi uzantısı olan ve İsrail Parlamentosu’nda (Knesset) dört milletvekili bulunan Birleşik Arap Listesi (Ra’am) lideri Mansur Abbas, sekiz partiden oluşan bu hükümete destek verecek.

Peki, Mansur Abbas kimdir? 

47 yaşındaki Mansur Abbas’ın asıl mesleği diş hekimliği. Evli ve üç çocuk babası olan Abbas, Aşağı Celile bölgesinin El-Mağar beldesinde ikamet ediyor. 

Kudüs’teki İbrani Üniversitesi’nden mezun olan Abbas, diş hekimi olarak bir süre mesleğini yaptı. Üniversitede okurken Arap Öğrenciler Komitesi’nin başkanlık görevini yürüttü ve 2007 yılında İslami Hareket Güney Şubesi Genel Sekreterliği görevini üstlendi. 2010 yılında ise bu hareketin başkan yardımcısı seçildi.

İsrail’de 2019 yılında yapılan seçimlerde Birleşik Arap Listesi’ne (Ra’am) liderlik eden Abbas, o yılki seçim sonuçları ile parlamentoya girdi. 2019’dan itibaren yapılan tüm seçimlerde de barajı aşarak Knesset’e girmeye hak kazandı. 

23 Mart’ta düzenlenen seçimlerde Ortak Arap Listesi blokundan ayrılma kararı alan ve seçimlere tek başına giren Mansur Abbas liderliğindeki Ra’am, yüzde 3,25’lik seçim barajını geçti ve koalisyon müzakerelerinde anahtar parti konumuna geldi. 

Abbas koalisyon görüşmelerinde işgal altındaki Batı Şeria topraklarının çoğunu ilhak etmeyi savunan ve başbakanlık koltuğuna oturacak olan Naftali Bennett ve partisi ile aralarındaki ideolojik farklılıkları bir kenara koydu ve anlaşmaya imza attı. 

Bennett-Lapid koalisyonuna imza attıktan sonra destekçilerine gönderdiği mesajda, “Ülkedeki siyasi güçlerin dengesini değiştirmek için hükümete katılmaya karar verdik” diyen Abbas, koalisyon ortağı olarak, ayrımcılık ve hükümetin ihmallerinden şikayet eden Arap vatandaşlarının koşullarını iyileştirmeyi umuyor. 

Birçok Arap ise Abbas’ın bu yaklaşımını eleştiriyor ve Abbas’ın Batı Şeria’daki Filistinli kardeşlerini abluka altına alan ve Gazze’ye yönelik ablukaya liderlik eden bir hükümete girmesini sorguluyor. 

Ortak Arap Listesi üyesi Sami Abou Shehaded, Abbas’ın partisinin Bennett ve diğer sağcı liderlerle birleşerek “tarihsel davranışı önemli ölçüde değiştirdiğini” söyledi ve bu anlaşmayı “çok büyük bir suç” olarak nitelendirdi. 

Tarihsel olarak da bakacak olursak Arap partileri, siyonist oldukları, Filistin halkının haklarını tanımadıkları ve işgali sona erdirmeyi reddettikleri için İsrail hükümeti ile olumlu bir anlaşma yapmaya yanaşmıyordu. Abbas ise kendisine yönelik bütün suçlamalara kulak tıkayarak, Arap vatandaşların hukuki ve hayati sorunlarına çözüm bulma amacıyla müzakerelere ortak oldu. 

Mansur Abbas’ın oynadığı kilit rol ile birlikte İsrail siyasetinde nelerin değişebileceği merak konusu. Medyascope özel yayınında konuyu değerlendiren İsrail siyaseti araştırmacısı Dr. Gökhan Çınkara, Abbas’ın İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin “normalleşmesi”ne yeni bir kapı aralayacağı görüşünde. Abbas’ın İslami hassasiyetleri ve Müslüman Kardeşler’in İsrail’deki siyasi kültürünü temsil eden bir aktör olduğunu hatırlatan Çınkara, Türkiye’deki mevcut siyasi görüş ile Abbas’ın siyasi kültürünün benzeşeceğini belirtiyor.  

Bazı uzmanlar ise Abbas’ın sağ, sol ve merkezden gelen sekiz farklı partinin arasında istediği politikaları uygulatmasının “akıntıya karşı kürek çekmek” kadar zor olacağı görüşünde. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.