Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Hindistan’da salgın önlemleri gevşetiliyor, 230 siyasi lider G7 ülkelerini, yoksul ülkelerin aşılama masraflarının üçte ikisini karşılamaya çağırdı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentindeki okullarda, salgına karşı akıllı termometre kullanılacak. Hindistan, salgın önlemlerini gevşetiyor. Dünya genelinde yapılan aşı dozu sayısı 2 milyar 100 milyonu aştı. 230 siyasi lider G7 ülkelerini, yoksul ülkelerin aşılanması için yardıma çağırdı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Hindistan, salgın önlemlerini gevşetiyor

Koronavirüs salgınından en çok etkilenen Hindistan’da vaka sayıları, önceki iki haftaya göre yüzde 85 azaldı. Hindistan hükümeti, başkent Yeni Delhi başta olmak üzere birçok şehirde salgın önlemlerini gevşetmeyi planlıyor. Hindistan, günlük 114 bin vaka sayısına düştü. Bu rakam, son iki ayın en düşük vaka sayısı.

Gevşetilen önlemler arasında, belirli saatler içinde marketlerin açılması, metro seferlerinin yarı kapasiteli olarak başlaması gibi hizmetler yer alıyor.

Delhi’den sorumlu bakan Arvind Kejriwal, her şeyin kontrol altında olduğunu, üçüncü dalgaya karşı yeni yoğun bakım ünitelerinin, oksijen depolarının ve virüsün gen dizilimini ortaya çıkaracak medikal merkezlerin devreye sokulacağını açıkladı.

New York’ta okullarda, salgına karşı akıllı termometre kullanılacak

Mevsimlik grip salgınlarını saptamaya yönelik çalışmalar yapan ABD’deki “Kinsa” adlı start-up, koronavirüs tespitini kolaylaştırmak amacıyla New York’taki okullara, yaklaşık 100 bin tane akıllı termometre dağıtacak. Toplanan veriler, yerel yönetimin sağlık departmanlarına ulaştırılacak.

Dağıtılan termometreler ile olası bir yeni dalgaya karşı erken tanı konulabilmesi hedefleniyor. Şirketten yapılan açıklamada, “Akıllı termometreler, okullarda ortaya çıkabilecek olası dalgaları anlamamızı ve erkenden teşhis etme becerimizi güçlendirecek” denildi.

Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 2,1 milyara ulaştı

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) veritabanına göre, 7 Haziran itibarıyla dünyada 2,1 milyar doz aşı yapıldı. Aşıların yüzde 85’inden fazlası yüksek gelirli ve orta gelirli ülkelerde, yüzde 0,3’ü ise düşük gelirli ülkelerde uygulandı. Veriler, ülkelerin aşılama programları arasında ciddi bir farklılık olduğunu ortaya koyuyor.

Siyasi liderlerden G7 ülkelerine, yoksul ülkelerin aşılanması için yardım çağrısı

İngiltere’de yapılacak G7 toplantısından önce eski başbakanlardan, bakanlardan ve milletvekillerinden oluşan yaklaşık 230 siyasetçi yayımladıkları mektup ile G7 ülkelerini, yoksul ülkelerin aşılama masraflarının üçte ikisini karşılamaya çağırdı. Mektubun imzacıları arasında Birleşik Krallık’ın eski başbakanlarından Gordon Brown ve Tony Blair, eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban-Ki Moon, eski İrlanda Başbakanı Mary Robinson ve Afrika ülkelerinde görev alan eski 15 lider bulunuyor.

Mektupta, İngiltere’de halkın yüzde 70’inin aşılandığı bir dünyada, Afrika ülkelerinin nüfuslarının ancak yüzde 2’sini aşılayabilmiş olmasının kabul edilemez olduğunu belirten siyasetçiler, yoksul ülkelerin aşıya olan erişimini artıracak politikalar üretilmesini ve aşılama masraflarının üçte ikisini (yaklaşık 64 milyar dolar) G7 ülkelerinin karşılamasını talep etti.

Dünyanın farklı bölgelerinde ortaya çıkan koronavirüs çeşitlerinin, mevcut aşılamaları da tehlikeye soktuğunu belirten liderler mektupta, “2020 yılı küresel işbirliğinin çöktüğü bir yıl olsa da 2021 bize yeni fırsatlar sunuyor” dedi ve “Herkes güvende olana kadar, kimse güvende değil” diye ekledi.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.