Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

The Guardian: Radikal İslamcı terör örgütü Boko Haram’ın lideri Ebubekir Şekau, IŞİD’in emri ile öldürüldü

Batı Afrika Eyaleti İslam Devleti (ISWAP) örgütü lideri Ebu Musab el-Barnawi’ye ait olduğu öne sürülen bir ses kaydına göre, Afrika’da faaliyet gösteren radikal İslamcı Boko Haram’ın lideri Ebubekir Şekau, geçen ay IŞİD tarafından öldürüldü.

Boko Haram’ın lideri Ebubekir Şekau

The Guardian gazetesinin haberine göre, 2016 yılında Boko Haram’dan ayrılarak kurulan IŞİD destekli Batı Afrika Eyaleti İslam Devleti (ISWAP) örgütünün lideri Ebu Musab el-Barnawi, kendisine ait olduğu öne sürülen bir ses kaydında, radikal İslamcı Boko Haram’ın lideri Ebubekir Şekau’nun geçen ay öldüğünü söyledi.

Habere göre Şekau, Nijerya’nın kuzey doğusunda bulunan ve örgüt için stratejik öneme sahip olan Sambisa bölgesinin yakınlarında ISWAP militanları tarafından düzenlenen bir saldırıda öldürüldü. Nijerya’da terör örgütleri ve silahlı gruplar arasında güçlü bağlantılara sahip olan yerel haber sitesi Humangle tarafından yayınlanan ses kaydına göre el-Barnawi, Şekau’nun IŞİD’in emri ile öldürüldüğünü şu sözlerle doğruladı:  

“(Şekau) akıl almaz derecede terörizm yanlısıydı. Kaç kişiyi boşa harcadı? Kaç kişiyi öldürdü? Kaç kişiyi terörize etti? Fakat Allah onu yalnız bıraktı ve ömrünü uzattı. Zamanı geldiğinde de müminlerin önderinden emir aldıktan sonra yiğit askerler çıkardı.”

Mayıs ayının ortalarında Boko Haram lideri Şekau’nun, IŞİD destekli ISWAP tarafından öldüğü öne sürülmüş, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Güvenlik Servisi’nin yürüttüğü Adalet İçin Ödüller Programı’nın (Rewards for Justice) sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda ise Şekau için konulan 7 milyon dolarlık para ödülünü ISWAP’ın almayacağı açıklanmıştı. Hesaptaki paylaşımda, “Hey, IŞİD’in adamları. Onun kimliği ya da yeri için ödül almaya uygun değilsiniz. Bu program böyle çalışmıyor” denilmişti.

Kuzey ve Batı Afrika’da faaliyet gösteren radikal İslamcı Boko Haram örgütünün militanları, 2016 yılında el-Barnawi ile Şekau arasında bölünmüş ve el-Barnawi, IŞİD’in bir parçası olan ISWAP’ı kurmuştu. 2002 yılında kurulan Boko Haram’ın 30 binden fazla insanı öldürdüğü ve saldırılar nedeniyle en az 2 milyon insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığı tahmin ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.