Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu: “Son altı ayda Cumhurbaşkanlığı tarafından 39 acele kamulaştırma kararı alındı, ne bu acele?”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, son altı ayda Cumhurbaşkanlığ tarafından 39 adet acele kamulaştırma kararı alındığını belirterek, “Bu ne acele?” diye sordu. Bekaroğlu ayrıca, acele kamulaştırma kararlarının genel bir uygulama haline dönüşmesinin de yasaya aykırı olduğunu söyledi.

CHP’li Mehmet Bekaroğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, son dönemde Cumhurbaşkanlığı tarafından alınan acele kamulaştırma kararlarını hatırlatarak, zorunlu ve olağanüstü haller dışında bu kamulaştırmaların yapılamayacağını belirtti. Bekaroğlu, “Acele kamulaştırma, kamulaştırmanın özel ve olağanüstü yollarından biridir. İvedilik olağan usulün dışında olağanüstü bir usulün uygulanmasını zorunlu kılmalıdır” dedi. 

“Acele kamulaştırma zorunlu hallerde yapılır, onun dışında bu uygulamaya gidilemez”

Bekaroğlu, kanunda acele kamulaştırma yapılabilmesi için belli şartların olduğunu belirtti. Bu şartların yurt savunması ihtiyacına göre ya cumhurbaşkanınca karar alınacak haller ya da özel kanunlarla öngörülen olağanüstü durumlar olduğunu söyleyen Bekaroğlu, son dönemde artan acele kamulaştırma kararlarının araştırılmasını istedi.

“Acele kamulaştırma otoriter bir politika aracına dönüştü”

CHP’li Bekaroğlu, son dönemdeki kamulaştırmalarda belli prosedürlerden kaçınmak için taşınmaz malların kamulaştırılmasında, acele kamulaştırma kararı alındığını belirtti. Bu kararların alınması sırasında yerel koşulların ve hassasiyetlerin pek fazla dikkate alınmadığını kaydeden Bekaroğlu, “Kanunda istisnai bu yöntemin ‘genel’ bir uygulamaya dönüşmesi, ‘acele kamulaştırmayı’ otoriter bir politika aracına dönüştürmektedir” dedi. 

“Acele kamulaştırma kararları nedeniyle çok sayıda vatandaş devletle karşı karşıya geldi”

Bu kamulaştırma kararlarının çoğunun yargıya taşındığını ve buradan döndüğünü belirten Bekaroğlu, bu kararlar nedeniyle birçok vatandaşın mağdur olduğunu söyledi. “Devlet ve vatandaş karşı karşıya geliyor” diyen Bekaroğlu, acele kamulaştırmayla ilgili 39 Cumhurbaşkanlığı kararı bulunduğunu hatırlatarak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan şu sorularına cevap istedi:  

  1. Son dönemlerde özellikle enerji projeleri için alınan “acele kamulaştırma kararı” sayılarında görülen artışın nedeni nedir? 
  2. Yereldeki doğal, kültürel ve sosyal koşullar ve yerel hassasiyetler dikkate alınmadan Cumhurbaşkanlığı kararına bağlanan çok sayıda “acele kamulaştırma” kararı ile ilgili olarak vatandaşlar tarafından yargı mercilerine yapılan itiraz sayılarındaki artışı nasıl değerlendiriyorsunuz? 
  3. Bazı “acele kamulaştırma” kararlarının uygulanmasının güç ve telafisi imkansız zararlar doğuracağının bilinmesine karşın bu usulde ısrarlı olunmasının nedeni nedir? 
  4. Bazı projelerdeki (Örneğin, Rize İyidere Lojistik Limanı İnşaatı kapsamında deniz dolgusunda kullanılacak hammaddenin temini amacıyla taşocağı ve bağlantı yolları yapılmak üzere İkizdere ilçesinde Cevizlik ve Gürdere köylerindeki 17 adet taşınmazın acele kamulaştırması) acele kamulaştırma kararları için son dönemlerde kamuoyunda oluşan haklı tepkileri de dikkate alarak bu konudaki politikanızı değiştirmeyi, devlet ve vatandaşı karşı karşıya getiren bu tür uygulamaları durdurmayı ve yargı kararlarını gecikmeksizin yerine getirmeyi düşünüyor musunuz?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler