Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’ın yeni kabinesi sürprizlere açık mı? Hıdır Göktaş yazdı

Erdoğan üçüncü kez cumhurbaşkanı seçildi. Göreve başlamak için TBMM’de ant içecek ve ilk icraat olarak yeni cumhurbaşkanı yardımcısı ve kabine üyelerini belirleyecek. Kabinede bilindik isimler yanında sürprizler de olabilir.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk olarak 2014’te cumhurbaşkanı seçildi. 2017’de yapılan Anayasa değişikliği ile başbakanlık kaldırıldı ve “Cumhurbaşkanlığı sistemi” olarak adlandırılan yeni bir yönetim biçimine geçildi.

Yeni yönetim biçimiyle daha güçlü bir liderlik yapacağını düşünen Erdoğan, erken seçim kararı aldı ve 24 Haziran 2018’de yapılan seçimlerde ikinci kez cumhurbaşkanı oldu ve parti genel başkanlığını da sürdürdü. 

14 Mayıs 2023’te yapılan seçimlerde ilk turda sonuç alınamadı ve 28 Mayıs’ta yapılan ve iki adayın katıldığı seçimlerde CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu geride bırakarak üçüncü kez cumhurbaşkanı koltuğuna oturdu.

Kesin sonuçlar 1 Haziran’da kabine haftasonu

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı takvime göre cumhurbaşkanlığı kesin sonuçlarının yarın açıklaması bekleniyor. Bu durumda Erdoğan’ın 2 Haziran Cuma günü milletvekilleri ile aynı gün ant içmesi düşük olasılık. O nedenle 3 Haziran Cumartesi günü Erdoğan’ın ant içerek göreve başlaması ve yeni kabineyi de aynı gün açıklamasına kesin gözüyle bakılıyor.

Şunu belirtmekte yarar var: Erdoğan 14 Mart 2003’te başbakan olarak ilk kabinesini kurdu ve o günden bu yana hem kabine değişiklikleri hem seçim sonrası yeni kabinelerde bakan isimlerini belirlemede tek belirleyici kendi oldu ve bu konuda dışarıya pek sır veren biri değil. Bu nedenle gazeteciler ve yorumcular olarak Erdoğan’ın yakın çevresinde olan, daha önce üstlendiği görevler, geçmişi ve Erdoğan’la ilişkilerini, yakınlıklarını değerlendirerek kimlerin bakan olabileceği yönünde tahminlerde bulunuyoruz.

Kabine için adı geçenler

Son sözü söyleyecek olan kişi Erdoğan, bunu bilerek, TBMM yönetiminde ve kabinede öne çıkan isimleri derledik.

Erdoğan bugün (31 Mayıs) saat 15.30’da da mevcut bakanlarla son kabine toplantısını yapıyor, ardından da açıklama yapacak ve kabineye teşekkür edecek. Fuat Oktay da cumhurbaşkanı yardımcısı olarak kabine toplantısında son kez yer alacak.

Mevcut 17 bakanın 15’i milletvekili oldu, ikisi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy aday olmayacaklarını açıklamıştı. 17 yeni bakan açıklanacak. 

Meclis başkanlığı ve cumhurbaşkanı yardımcısı

Fuat Oktay önce başbakanlık müsteşarı sonra cumhurbaşkanı yardımcısı olarak devlet işleyişinde yıllardır Erdoğan’ın sağ kolu oldu. Şimdi TBMM Başkanlığı için adı geçiyor. Oktay, TBMM başkanı olmazsa kabinede görev verilmesi olasılığı düşük. Cumhurbaşkanı yardımcısı koltuğundan sonra bu tenzili rütbe olur. Ayrıca birden fazla cumhurbaşkanı yardımcısı olur mu, o da henüz net değil.

TBMM Başkanlığı için adı geçenlerden biri de Numan Kurtulmuş. AKP Genel Başkan Vekili olarak Erdoğan’ın partideki sağ kolu. TBMM Başkanı olmazsa partideki görevine devam edebilir. 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop milletvekili adayı olmamıştı. Şentop’un icracı bir görev üstleneceği kesin ama bu Cumhurbaşkanı Yardımcılığı makamı mı olur, Adalet Bakanlığı koltuğu mu olur, bunu bekleyip göreceğiz.

MİT

En önemli makamlardan biri MİT Başkanlığı diğeri de cumhurbaşkanı sözcülüğü. MİT Başkanı Hakan Fidan’ın yerinde kalması bir ihtimal ama bunun yanında Dışişleri Bakanı olması da muhtemel. Dışişleri koltuğunu Kalın’ın da istediği sızan bilgilerden. Fidan’ın Dışişleri Bakanı olması durumunda yıllardır Erdoğan’ın en yakınındaki ve güvendiği isimlerden biri olan Kalın’ın MİT Başkanlığı’na kaydırılması sürpriz olmayacak.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu belki de kabinede yerini koruyacak iki isim olarak öne çıkıyor. 323 sandalyeye sahip Cumhur İttifakı’nın parlamentoda eli rahat olduğu için milletvekili seçilen bir kaç ismin bakan koltuğuna oturması imkan dahilinde.

Damat bakan olabilir mi?

Damat Berat Albayrak Maliye Bakanlığı’ndan affını istediğinden bu yana ortalıklarda pek görünmedi. Azerbaycan’la ilişkiler ve enerji koridoru konusunda önümüzdeki dönemde ilişkileri yakından tanıdığı ve aileden biri olan ve daha önce de Enerji Bakanı olarak görev yapan Albayrak’ın kabinede yer alması sürpriz olmayacak.

Maliye, Hazine ayrılacak mı?

Bu arada bir kararname ile maliye ve hazine bakanlıklarının ayrılması da ihtimal dahilinde. Böyle olunca eski bakanlardan Cevdet Yılmaz ve Lütfü Elvan bu makamlar için öne çıkan isimler. Nurettin Nebati ile yola devam etmek istemediği çok açık. Bu arada eski ekonomi bakanlarından Mehmet Şimşek’in durumu da belirsizliğini koruyacak bir kaç gün daha. 

Seçim öncesinde de, seçim sürecinde de Şimşek ile bir kaç kez görüştü Erdoğan ve Şimşek’i tam olarak ikna edemediği dışarıya yansıyan bilgiler arasında. Şimşek’in bakanlığa çok yanaşmayacağı ve yurtdışı ekonomi kuruluşlarındaki görevlerini bırakmak istemeyeceği konuşuluyor. Bu durumda külliyede ekonomiden sorumlu baş danışmanlardan bir olma olasılığı daha yüksek olarak görülüyor.

Soylu, yerini korur mu?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da bu isimlerden biri olabilir. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum eleştirilen isimler arasındaydı ancak deprem sürecindeki faaliyetlerinden Erdoğan’ın memnun olduğu ve Kurum’un yerini koruyabileceği belirtiliyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı’nın bir kadın olması ve yine kabinenin tek kadın bakanı olması olasılığı yüksek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.