Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Antalya-Kaş’ta kayıtdışı yapılaşmanın önüne geçilemiyor – Belediye İmar Komisyonu Üyesi CHP’li Cemil Tufan: “Son 10 yılda inşa edilen yapıların yüzde 80’i kaçak, Kaş Belediyesi oy potansiyeli taşıdığı için kaçak villaları yıkmıyor”

Butik turizmde Türkiye’nin tercih edilen tatil bölgelerinden biri olan Antalya’nın Kaş ilçesinde kayıtdışı yapılaşmanın önüne geçilemiyor. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yönetimindeki Kaş Belediyesi’nin açıkladığı rakamlara göre, 2019 ve 2020 yıllarında kayıtdışı (kaçak) yapı sayısı, kayıtlı yapı sayısının iki katından fazla. Medyascope Antalya muhabiri Selçuk Ada’nın sorularını cevaplayan Kaş Belediye İmar Komisyonu Üyesi Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Cemil Tufan, kaçak yapıların nasıl çoğaldığını anlattı.

Kaş Belediyesi İmar Komisyonu’nun CHP’li Üyesi Cemil Tufan, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü‘nde bahçe ya da tarla ruhsatı olan arsalara önce su ve elektrik hattı bağlandığını, ardından da bu arsalara inşaatlar yapıldığını söyledi. Tufan, “Kaş’ta yapılan kaçak villaları yöre halkı değil, sonradan Kaş’a yerleşen vatandaşlar yapıyor. Son yıllarda villa turizminin bu bölgede rant oluşturması beraberinde kaçak yapılaşmayı getirdi. Tarla niteliği taşıyan araziler satın alındıktan sonra buralara tarımda kullanmak için elektrik ve su bağlanıyor sonra da villalar yapılıyor. Bu yapılar belediyenin sorumluluğunda” diye konuştu.

“Son 10 yılda, Kaş’taki yapılaşmanın yüzde 80’i kaçak” diyen Tufan, İmar Yasası’nın sabit olduğunu, tespit edilen kaçak yapıların belediye tarafından yıkılması gerektiğini belirtti. Tufan sözlerini şöyle sürdürdü: “İmar Kanunu’nda belirtildiği gibi, tespit edilen kaçak yapılar, inşaat sahibi uyarıldıktan sonra 30 gün süre ile yıkılmazsa belediye tarafından yıkılmalıdır. Fakat Kaş Belediyesi binlerce kaçak yapının sahibini oy potansiyeli olarak gördüğü için bu yapılara göz yumuyor. Kaş’ın hemen her yerinde kaçak yapı var. Belediye ise sadece kamuoyu baskısı olduğunda bunların göstermelik bir kısmını yıkıyor.” Tufan ayrıca, Kaş Belediyesi İmar Komisyonu olarak hazırladıkları raporu Antalya Valiliği‘ne ilettiklerini ancak sonuç alamadıklarını söyledi.

Kaş’ın birçok mahallesinde kaçak yapılar mevcut. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün (TKGM) internet sitesinde, ada ve parsel numaraları girildiğinde arazinin uydu görüntüleri karşımıza çıkıyor. Uydudan, içinde villalar olduğu tespit edilen sitelerin niteliğine baktığımızda ise tarla ya da bahçe olduğunu görebiliyoruz.

Aşağıdaki uydu görüntüsünde 11 adet villa var fakat TKGM’de arsanın niteliği, zeytin tarlası olarak kayıtlı.

Aşağıdaki uydu görüntüsünde ise 17 adet bina var fakat TKGM’de arsanın niteliği, içinde ev olan bahçe olarak kayıtlı.

Edindiğimiz bilgiye göre, Kaş’ta yedi binden fazla kaçak yapı var. Yani Kaş’ın herhangi bir mahallesinde yürürken gördüğünüz yapıların çoğu kaçak. Kaçak olmayanların birçoğunda da usulsüzlükler mevcut.

İddiaları yine TKGM ile kanıtlamak mümkün. TKGM’nin “Parsel Sorgulama Sitesi” ile yapılan incelemelerde Kaş’ın, sahil bölgelerindeki tarım alanları ile zeytinliklerini tahrip eden ‘’lüks tatil villası” örneklerinden bazıları şöyle:

“*Antalya – Kaş – Üzümlü Mahallesi: 259 ada, 37 parsel. Nitelik: Tarla. Arazinin yüzde 100’üne yapılmış sekiz ayrı villa.

*Antalya – Kaş – Üzümlü Mahallesi: 235 ada, 42 parsel. Nitelik: Bağ. Arazinin yüzde 100’üne yapılmış altı adet villa.

*Antalya – Kaş – İslamlar Mahallesi: 1 – 103 ada, 346 parsel. Nitelik: Bahçe. Arazinin yüzde yüzüne yapılmış 19 ayrı villa.

2 – 103 ada, 260 parsel. Nitelik: Bahçe. Arazinin yüzde 100’üne yapılmış beş ayrı villa.

3 – 103 ada, 259 parsel. Nitelik: Bahçe. Arazinin yüzde 100’üne yapılmış beş ayrı villa.

4 – 103 ada, 220 parsel. Nitelik: Bahçe. Arazinin yüzde 100’üne yapılmış altı ayrı villa.

5 – 103 ada, 197 parsel. Nitelik: Bahçe. Arazinin yüzde 100’üne yapılmış sekiz ayrı villa.

6 – 101 ada, 194 parsel. Nitelik: Ev ve bahçe. Yüzde 100’üne yapılmış yedi ayrı villa.

7 – 104 ada, 44 parsel. Nitelik: Tarla. Arazinin yüzde 100’üne yapılmış dört ayrı villa.

8 – 109 ada, 9 parsel. Nitelik: Ev ve bahçe. Arazinin yüzde 100’üne yapılmış 17 villa.

9 – 104 ada, 249 parsel. Nitelik: Su basman ve tarla. Arazinin yüzde 100’üne yapılmış dokuz villa.

*Antalya- Kaş- Bezirgan Mahallesi: 1 – 212 ada, 186 parsel. Nitelik: Zeytinlik. Arazinin yüzde 100’üne 11 adet villanın kaba inşaatı yapılmış, üç tane de temel açılmıştır. İnşaat faaliyeti devam ediyor.

2 – 177 ada, 183 parsel. Nitelik: Tarla. Arazinin yüzde yüzüne dört adet villanın dörder kat kaba inşaatı yapılmıştır. Bu inşaat faaliyeti sırasında inşaat aracı geçirmek için, ’Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 16.12.2013 tarih ve 2222 sayılı kararı ile tescillemiş olduğu tarihi “Likya Yolu” tahrip edilmiştir.

3 – 177 ada, 182 Parsel. Nitelik: Tarla. Arazideki dört yapı henüz bitmemiştir. 183 parselle bitişik olan bu arazideki inşaat faaliyetleri de 183 parselde olduğu gibi tescilli tarihi Likya Yolu’nu tahrip etmiştir. İnşaat faaliyetine devam edildiği sürece de Likya Yolu’ndaki bu tahribat devam edecek.

4 – 176 ada, 27 parsel. Nitelik: Zeytinli tarla. Şubat 2020’de başlanılan bu inşaata şu anda hızlı bir şekilde devam edilmektedir. Arazinin yüzde 100’ünü kaplayan dörder katlı dört ayrı villanın kaba inşaatları bitirilmek üzeredir.

5 – 180 ada, 337 parsel. Nitelik: Tarla. Arazinin yüzde 100’üne dört tane villa yapılmıştır.

6 – 180 ada, 94 parsel. Nitelik: Zeytinlik. Arazinin yüzde 100’üne dokuz adet villa yapılmıştır.”

Antalya’nın en batıdaki ilçesi olan Kaş’ın yaklaşık 60 bin yerleşik nüfusu var. Doğal güzellikleri ve kültürel mirasıyla Akdeniz’i yansıtan Kaş, yıllık ortama 2,5 milyon turist ağırlıyor. Kaçak konutlar sadece tarım arazilerini değil, doğal kaynakları da tüketiyor. Kanalizasyon altyapısı olmayan, tarım sulama kaynaklarını kullanan kaçak yapıların, yakın gelecekte ekolojik problemlere de neden olması bekleniyor.

Cemil Tufan’ın söyleşide bize verdiği kaçak yapı örneklerini, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) internet sitesinden (https://parselsorgu.tkgm.gov.tr) kontrol edebilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.