Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İsrail elindeki aşıların bir kısmını Filistin’e verecek, dünyada salgından kaynaklı ölüm sayısı 4 milyonu geçti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), koronavirüse karşı geliştirilen antiviral ilaçlara 3 milyar dolardan fazla destek verecek. Dünya genelinde salgından aynaklı ölüm sayısı 4 milyonu aştı. Uygulanan koronavirüs dozu miktarı 2,5 milyarı geçti. ABD, Kabil’deki büyükelçiliğini salgın sebebiyle kapattı. İsrail, Filistin’e elinde kalan aşıları verme kararı aldı. Olimpiyatlara beş hafta kala Tokyo’da kısıtlamalar gevşetiliyor. Yeni yapılan bir araştırmaya göre, koronavirüse yakalanmak kalıcı bağışıklığa sebep olmuyor. İngiltere’de bakanlıklar salgın bitse de evden çalışan personeli işe çağırmayacak. ABD Açık Tenis Turnuvası’nda tribünler tam kapasite olacak. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.


ABD, koronavirüse karşı geliştirilen antiviral ilaçlara 3 milyar dolardan fazla destek verecek

ABD’de, Biden hükümeti perşembe günü (17 Haziran) yaptığı açıklamayla birlikte salgın potansiyeli taşıyan hastalıklara karşı antiviral ilaçlar geliştirebilmek üzere 3 milyar 200 milyon dolar bütçe ayrılacağını duyurdu.

Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIAID) ve Biyomedikal İleri Araştırma ve Geliştirme Kurumu’na ayrılacak fonda, 300 milyon dolarlık bütçenin laboratuvar ve araştırma kısımlarına, 1 milyar dolarlık bütçenin klinik öncesi araştırmalara, 700 milyon dolarlık bütçenin araştırma ve geliştirme sahasına ayrılması bekleniyor. Ayrıca ekstra 1,2 milyar dolarlık bütçenin, bulaşıcı virüsler konusunda araştırma ve geliştirme yapan diğer biyomedikal şirketlere verilmesi planlanıyor.

Dünya genelinde ölüm sayısı 4 milyonu aştı

Başlamasının üzerinden yaklaşık 18 ayın geçen koronavirüs salgınında, virüsten dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 4 milyonu aştı. Salgında hayatını kaybedenlerin yarısından fazlası ABD, Brezilya, Hindistan, Meksika ve Rusya’da raporlandı.

Nüfuslarının büyük bölümünü aşılamış olan İngiltere ve ABD gibi ülkelerde hayatını kaybedenlerin sayısı büyük bir düşüş yaşarken virüsün farklı varyantlarının ortaya çıktığı ve aşılama oranı düşük olan Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerde yüksek ölüm oranları devam ediyor.

Yapılan koronavirüs aşısı dozu 2,5 milyarı geçti

Oxford Üniversitesi’nin “Verilerle Dünyamız” projesi kapsamında derlediği aşı verilerine göre, dünyada şimdiye kadar toplam 2,5 milyar doz aşı yapıldı. Aşıların yüzde 85’inden fazlası yüksek gelirli ve orta gelirli ülkelerde, yüzde 0,3’ü ise düşük gelirli ülkelerde yapıldı. Zengin ülkelerle yoksul ülkeler arasındaki aşılamadaki uçurum sürmeye devam ediyor.

ABD Kabil’deki büyükelçiliği salgın sebebiyle kapattı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’ın yaptığı açıklamada Afganistan’daki ABD Kabil Büyükelçiliği’nin Afganistan’da yaşanan vakalardaki artış nedeniyle kapatıldığı bilgisi paylaşıldı. Yapılan açıklamada, şimdiye kadar elçilikte çalışan bir kişinin hayatını kaybettiği ve 114 kişinin hastalığa yakalandığı için karantina altında olduğu bilgisini paylaşıldı.

İsrail, Filistin’e elinde kalan aşıları verecek

Nüfusunun yüzde 85’ini aşılayan İsrail, elinde kalan ve son kullanma tarihleri geçmek üzere olan yaklaşık 1,4 milyon Pfizer-BioNTech aşısını Filistin’e vermeyi planlıyor. Fakat bu plana göre İsrail, bu yardımın karşılığında Filistin’e gelmesi beklenen aşıların bir kısmını alacak.

Şimdiye kadar aşı tedariği konusunda Filistin’in yaşadığı sorun nedeniyle ağır şekilde eleştirilen İsrail, yeni hükümetin dışişleri bakanı Yair Lapid’in anlaşmayı duyurmasının ardından “Bölge insanlarının faydalanacağı anlaşma yollarını bulmak için beraber hareket etmeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Filistin tarafından yapılan açıklamada ise yapılması planlanan aşı alışverişinin, İsrail hükümetiyle yapılan bir anlaşmadan ziyade Pfizer şirketinin aşı tedariğini hızlandırmak için öne sürdüğü bir tavsiye olduğu savunuldu.

Olimpiyatlara beş hafta kala Tokyo’da kısıtlamalar gevşetiliyor

Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, yaptığı basın toplantısında Japonya’da vakaların azalması üzerine salgın önlemlerinin gevşetileceğini açıkladı. Pazar (20 Haziran) tarihi itibarinden ülkedeki olağanüstü hal yönetiminin kaldırılacağını ama Tokyo ve Okinawa gibi büyük şehirlerde bazı kısıtlamaların devam edeceğini bildirdi.

Yaz Olimpiyatları’na beş haftadan az bir süre kala, Japonya’da vaka sayıları iki hafta öncesine göre yüzde 48 düştü. Öte yandan nüfusunun yalnızca yüzde 15’inin en az tek doz aşı olduğu Japonya, zengin ülkeler arasında en az aşılama oranlarından birine sahip. Japon hükümeti olimpiyatlar içinse bazı spor müsabakalarına 10 bin seyircinin alınabileceğini açıklamıştı.

Araştırma: Koronavirüs hastalığına yakalanmak kalıcı bağışıklığa sebep olmuyor

Oxford Üniversitesi’nin İngiltere Koronavirüs İmmunoloji Konsorsiyumu ile yaptığı çalışmaya göre koronavirüse karşı aşı olanların hastalığa karşı geliştirmiş olduğu antikorlar, altı ay sonra da etkili olurken hastalığı atlatmış olanların aynı süre içerisinde geliştirmiş olduğu antikorlar benzer derecede koruma sağlamıyor.

Araştırmanın içerisinde yer alan ve Oxford Üniversitesi’nde Hepatoloji ve Deneysel Tıp Uzmanı Eleanor Barnes yaptığı açıklamada, “Hastalığı atlatmış olanların kanlarındaki antikorları altı ay sonra incelediğimizde görüyoruz ki bu süreç içerisinde antikorları tespit edebiliyor olsanız bile antikor oranları kişiden kişiye değişiyor. Bu aşılamadan kesinlikle farklı. Eğer aşı olursanız hastalığa karşı kuvvetli bir bağışıklık kazanıyorsunuz ama hastalığı atlatmış olanların hastalığa karşı oluşturduğu direnç büyük bir farklılık gösteriyor” dedi.

İngiltere’de bakanlıklar salgın bitse de evden çalışan personeli işe çağırmayacak

İngiliz gazetesi The Guardian’ın aktardığına göre temmuz ayından itibaren birçok yasağı kaldırmayı hazırlanan İngiltere hükümeti, bu yaz bakanlıkta çalışan personelini evden çalışmayı teşvik etmeye devam edecek. Habere göre, Boris Johnson hükümeti geçen yaz yapılan ofislere dönme çağrısını bir hata olarak değerlendiriyor ve salgın hızını arttıracak her türlü plandan kaçınıyor. 

ABD Açık Tenis Turnuvası’nda tribünler tam kapasite dolu olacak

Amerika Birleşik Devletleri Tenis Federasyonu’nun açıklamasına göre, 30 Ağustos- 13 Eylül tarihlerinde düzenlenecek ABD Açık 2021 turnuvasında maçlar, izleyici kapasitesinin tamamıyla oynanacak. Böylece salgının başlamasından beri ilk kez bir grand slam turnuvası yüzde 100 seyirci kapasitesiyle oynanmış olacak.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.