Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Son altı aydaki 272 silahlı saldırıya rağmen ABD’nin Teksas eyaletinde, halka açık alanlarda ruhsatsız silah taşınmasına izin veren yasa onaylandı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bireysel silahlanma resmiyet kazanıyor, silahlı saldırılar ise gün geçtikçe artıyor. Son olarak ABD’nin Teksas eyaleti, halka açık alanlarda ruhsatsız silah taşınmasına izin veren yasanın onaylandığını duyurdu. ABD’de 2021 yılının ilk yarısında 272 silahlı saldırı düzenlendi. Hafta sonundan bu yana Illinois, Kuzey Carolina, Ohio, Teksas ve Vaşington’ın da aralarında bulunduğu altı eyalette, silahlı saldırılar nedeniyle 16 kişi hayatını kaybetti. Teksas’ın Cumhuriyetçi Valisi Greg Abbott, yasanın birçok eyalette yürürlükte olduğunu ve Teksas’ın da bu yasayı artık onaylaması gerektiğini belirtti.

ABD’de bireysel silahlanma oranı gün geçtikçe artıyor. Birçok eyalette yürürlükte olan ve bireylerin halka açık alanlarda ruhsatsız silah taşımasına izin veren yasa son olarak Teksas eyaletinde onaylandı. Bireysel silahlanmanın normalde de kolay olduğu Teksas’ta, yasa onaylanmadan önce 1,6 milyonu aşkın kişi silah taşıyordu. Yasanın onaylanmasının ardından açıklamada bulunan Teksas’ın Cumhuriyetçi Valisi Greg Abbott, silah taşımayı özgürlük ve meşru müdafaa hakkı olarak tanımlayarak, “İnsanların kendilerini savunmaları için silahlanmaya ihtiyaçları var” dedi.

21 yaş ve üstü herkese açık veya gizli olarak silahlanmanın önü açılacak

Teksas’ta onaylanan yasa, 1 Eylül 2021 tarihinde yürürlüğe girecek. Yasa, hüküm giymiş suçlular ve federal yasalar uyarınca ateşli silah taşımaları yasaklanan kişiler dışında, 21 yaş ve üstü herkese açık veya gizli olarak silahlanmanın önünü açacak. Öte yandan yasa değişikliği, işyerlerinin mülklerinde silah taşınmasının yasaklamasına ve bazı silahların satışında federal düzeyde araştırma yapılmasına engel getirmiyor.

Ulusal Tüfek Birliği (NRA) lideri Wayne LaPierre, “Dünyadaki tehlikeler giderek artıyor ve insanlar kendilerini koruyabilmek istiyor. Tanrıya şükür ki Teksas, ülkenin bunu mümkün kılma yolunda bir öncü oldu” diye konuştu.

Teksas, 29 milyonu aşkın nüfusu ile insanların, halka açık yerlerde silah taşımasına izin veren eyaletler arasında en kalabalık olanı. Daha önce ABD’de yaklaşık 20 eyalette benzer yasalar kabul edilerek ruhsatsız silahlanmanın önü açılmıştı. Yasayı onaylayan eyaletler arasında TennesseeUtah ve Iowa bulunuyor. Pensilvanya ve Ohio eyaletleri de benzer yasayı onaylamayı planlıyor. Montana ve Wyoming ise ruhsatsız silah taşıma yasalarını genişletti.

“Silahlı şiddetten etkilenen her Teksaslı’ya bir hakarettir”

Silahlanmanın yasallaştırılmasından sonra saldırıların artacağını belirten ABD’nin Houston kentindeki Student Demand Action (Öğrenci Eylem Hareketi) grubunun gönüllü lideri Maya Friedberg ise “Bu duygusuz ve pervasız yasa tasarısı, silahlı şiddetten etkilenen her Teksaslı’ya bir hakarettir” dedi.

Resmi rakamlara göre, ABD’deki silahlı saldırılarda 2021 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 40, 2019 yılına göre ise yüzde 65 artış yaşandı.

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.