Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nizar Benat: Filistin yönetimine eleştirileriyle tanınan ve darp edilerek gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden muhalif aktivistin hikayesi

Filistin yönetimine eleştirileri ile bilinen Filistinli insan hakları aktivisti Nizar Benat, 24 Haziran Perşembe günü, güvenlik güçlerince Hebron şehrindeki evinde “darp edilerek” gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetti. Benat’ın ölümü Batı Şeria’da şiddetli protestolara yol açtı. Binlerce Filistinli, Ramallah başta olmak üzere Batı Şeria’daki çeşitli şehirlerde Benat’ın ölümünü protesto ederek Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın istifasını istedi. Medyascope’tan Zeynel Yıldırım, Benat’ın hayatını ve Filistin’deki son gelişmeleri derledi.

Nizar Benat

Filistin yönetimine ve Filistin’in İsrail’e yönelik etkisiz politikalarına getirdiği eleştirilerle tanınan aktivist Nizar Benat (43), geçen hafta perşembe günü (24 Haziran) güvenlik güçleri tarafından Batı Şeria’nın güneyinde bulunan Hebron şehrindeki evinde gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetti.

Ailesinin iddiasına göre polis, Benat’ı gözaltına aldığı esnada Filistinli aktivistin başına sopa ve demir çubukla yoğun şiddet uyguladı. Benat’ın kuzeninin ifadesine göre, 24 Haziran Perşembe günü sabaha karşı saat 03:30 sıralarında Benat’ın evi Filistin güvenlik güçlerince basıldı. Polisler baskın esnasında evdekileri etkisiz hale getirmek için biber gazı kullanırken Benat’a da demir çubuk ve tahta coplarla saldırıda bulundu.

Benat’ın Reuters’a konuşan bir diğer kuzeni ise “Benat, sekiz dakika boyunca aralıksız bir şekilde dövüldü. Madem amacınız tutuklamaydı, onu alıp götürseydiniz. Bu şiddetin ve vahşetin sebebi ne?” diye sordu.

Hebron Valisi Cemil el-Bekri, olay hakkında yaptığı açıklamada “Benat’ın sağlık durumu, gözaltına alındıktan kısa süre sonra kötüleşti. Bunun üzerine Benat hemen Hebron Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Ancak doktorlar tarafından muayene edildikten sonra öldüğü açıklandı” dedi.

Binlerce Filistinli sokaklarda: “Halk, rejimin yıkılmasını istiyor”

Olayın yarattığı infialle birlikte 24 Haziran Perşembe gününden itibaren çok sayıda Filistinli, Batı Şeria’nın çeşitli noktalarında sokağa döküldü. Göstericiler Ramallah’taki protestolarda, “Tutuklamalar bizi korkutamaz”, “Halk rejimin yıkılmasını istiyor”, “Abbas, sen bizden değilsin. Köpeklerini al ve burayı terk et” sloganları attı.

Güvenlik güçleri, Filistin yönetiminin Ramallah’daki merkezine doğru harekete geçen göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı.

Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Iştiyye, Benat’ın ölümünü araştırmak için derhal bir soruşturma komitesi kurulmasını istedi. Iştiyye, komisyonun başında Adalet Bakanı Mohammed Shalaldeh’in bulunacağını ve Benat’ın ailesi tarafından belirlenecek bir doktorun da kurulacak olan komisyonun içinde yer alacağını söyledi.

Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu için çalışan patolog Dr. Samir Abu Zaarour, Benat’ın ölümünü “doğal” bulmadığını belirtti. Zaarour, “Kesin sonuçlar ancak daha fazla araştırma yapıldıktan sonra bulunabilir” diye konuştu.  

Filistinli kadın politikacı Hanan Aşravi de sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı mesajda, “Nizar Benat’ın Filistin güvenlik güçlerince gözaltına alınması ve gözaltındayken ölümü açık bir suç ve tehlikeli bir gelişmedir. Hesap verilebilirlik bir zorunluluktur” dedi.

Bir Hamas sözcüsü ise Nizar Benat’ın ölümü bir kez daha Filistin yönetiminin kanlı hesaplaşma politikalarını göstermiştir” açıklamasını yaptı.

Peki, Nizar Benat kimdir?

Evli ve beş çocuk babası Nizar Benat, eski bir El Fetih mensubuydu. Fakat son yıllarda Filistin yönetimine ve onun İsrail ile olan ilişkilerine yönelik eleştirileriyle Filistin toplumunun dikkatini çekmişti. Sert eleştirileri nedeniyle son yıllarda Filistin yönetimi tarafından birkaç kez tutuklanmıştı. 

Benat son dönemde, kişisel Facebook hesabı üzerinden Filistin yönetimini yolsuzluk yapmakla suçlamış, Batılı ülkeleri Filistin yönetimine finansal desteklerini kesmeye çağırmıştı.

Benat, geçen ay yapılması planlanan fakat nisan ayı sonunda Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından Doğu Kudüs’teki oy hakkı tartışması nedeniyle ertelenen yasama ve devlet başkanlığı seçimlerinde, “Özgürlük ve Onur” adındaki hareketin listesinde yarışacaktı. 

Seçimlerin ertelenmesine karar verildikten sonra açıklamalarda bulunan Benat, Avrupa Birliği’nden (AB) Filistin’e gelen fonların acilen kesilmesi gerektiğini söylemiş ve Filistin yönetimine verilecek parayı “Avrupa vergi mükelleflerinin parasının çarçur edilmesi” olarak nitelendirmişti.

Mayıs ayında, kimliği belli olmayan kişi veya kişilerce Benat’ın evine kurşunlu, ses bombalı ve göz yaşartıcı gazlı saldırıda bulunulmuştu. Benat, saldırının arkasında Abbas’a yakın olan El Fetih hareketinin olduğunu öne sürmüştü. Avrupa ülkelerinin liderlerine seslenen Banat, “Avrupalılar kimleri dolaylı yoldan finanse ettiklerini bilmeliler” demişti.

Benat son videolarından birinde ise İsrail’in Filistin’e verdiği 1 milyon doz Pfizer-BioNTech koronavirüs aşısının son kullanma tarihinin dolmak üzere olduğunu öne sürmüştü. 43 yaşındaki aktivist, sosyal medya hesaplarından yayınladığı “Aşı anlaşmasının arkasında kim var?” başlıklı video ile Filistin yönetimini Filistinliler’in hayatını tehlikeye atmakla suçlamıştı. 

Anlaşmaya göre İsrail’e, Filistin’e gönderilen aşı dozu kadar Pfizer-BioNTech aşısı gönderilecekti. Fakat aşıların son kullanma tarihlerinin yaklaştığının ortaya çıkmasıyla Filistin yönetimi bu anlaşmadan vazgeçmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.