Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haziran ayı boyunca 20 milyon dozdan fazla aşı yapıldı, sekiz ay sonra ilk kez günlük vaka sayısı 5 binin altına indi

Türkiye’de uzun zamandır yürürlükte olan sokağa çıkma yasakları bugünden (1 Temmuz) itibaren kaldırıldı, normalleşme süreci için önemli bir adım atıldı. Haziran ayı boyunca günlük vaka sayılarında büyük değişimler yaşanmazken, günlük ölüm sayılarında son iki haftada ciddi bir azalma meydana geldi. Aşılama çalışmalarının da hızlandığı haziran ayı boyunca 20 milyon dozdan fazla aşı yapıldı.

Haziran ayındaki günlük vaka ortalaması 5 bin 874 oldu

Mayıs ayında aşı sürecinin hızlanmasıyla beraber günlük vaka ve ölüm sayılarında hızlı bir azalma yaşanırken 1 Mayıs günü 28 bin 817 olan günlük vaka sayısı 31 Mayıs günü 6 bin 493’e geriledi. Haziran ayı boyunca ise günlük vaka sayısı 5 bin civarında seyretti. 1 Haziran günü 7 bin olan günlük vaka sayısı dün (30 Haziran) 5 bin 496’ya düştü. 27 Haziran günü ise tespit edilen günlük vaka sayısı 17 Ekim 2020’den beri ilk kez 4 binlere geriledi. Haziran ayındaki günlük vaka ortalaması ise 5 bin 874 oldu.

*** Grafik 1 ***

3 Eylül’den beri ilk kez koronavirüs kaynaklı günlük vefat sayısı 50’nin altına düştü

Haziran ayında vefat sayılarındaki düşüş ise vaka sayılarına göre daha belirgin oldu. Resmi verilere göre mayıs ayı boyunca toplam 7 bin 396 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybederken haziran ayında koronavirüs nedeniyle toplam 2 bin 205 kişi vefat etti. Haziran ayının son iki haftasında günlük ortalama vefat sayısı 56,8 olurken dün (30 Haziran) 3 Eylül 2020’den beri ilk kez günlük vefat sayısı 50’nin altına düştü. 

*** Grafik 2 ***

Haziran ayında test başına pozitif vaka tespit etme yüzdesi 2,65 oldu

Haziran ayı boyunca günlük ortalama 221 bin 558 koronavirüs testi yapılırken test başına pozitif vaka tespit etme yüzdesi ise 2,65 oldu. Nisan ayında ise her 100 koronavirüs testinin 15’i pozitif çıkmıştı. 

*** Grafik 3 ***

Haziran ayı boyunca 20 milyon dozdan fazla aşı yapıldı.

Aşı tedarikinde yaşanan sorunlar ve elde yeterince aşı bulunmaması nedeniyle mayıs ayı boyunca 6 milyon 450 bin doz aşı yapılırken bu miktarın yaklaşık 3 buçuk milyonu ikinci doz olarak uygulandı. İlk dozu olanların sayısı ise 3 milyonun altında kaldı. Haziran ayıyla birlikte BioNTech aşısının Türkiye’ye getirilmesiyle aşılama çalışmaları da hızlandı. Aynı zamanda mayıs ayından farklı olarak birinci doz aşı olanların sayısı ikinci doz olanların sayısından ciddi ölçüde fazla. Haziran ayı boyunca mayısa göre daha az ikinci doz aşı yapılırken bütün ay boyunca 20 milyon dozdan fazla aşı yapıldı. Birinci doz aşı yapılan kişi sayısı ise 18 milyon 335 bin oldu. Mayıs ayı boyunca yapılan aşı ortalaması 208 bin olurken haziran ayı boyunca ise bir günde ortalama 700 bin 804 doz aşı yapıldı

*** Grafik 4 ***

Ağır hasta sayısı 31 Ağustos 2020 tarihinden beri ilk kez binin altına indi

Haziran ayı boyunca “ağır hasta” olarak tanımlanan kişilerin sayısında da düzenli bir düşüş yaşandı. 1 Mayıs günü 3 bin 500 olan ağır hasta sayısı dün (30 Haziran) 727 olarak açıklandı. Ağır hasta sayısı 31 Ağustos 2020 tarihinden beri ilk kez 11 Haziran günü binin altına indi.

*** Grafik 5 ***

Yoğun bakım doluluk oranlarında haziran ayı boyunca büyük bir azalma yaşanmadı. 7 Haziran günü yüzde 60’a düşen doluluk oranı daha sonra tekrar yükselirken dün itibariyle yüzde 61,5 olarak açıklandı. 1 Mayıs günü yüzde 71,6 olan yoğun bakım doluluk oranı mayıs ayının sonunda yüzde 62’nin altına düşse de haziran ayında aynı düşüş yaşanmadı.

*** Grafik 6 ***

Delta varyantı endişesi

Aşılamanın hızlanmasıyla salgın Avrupa’da kontrol altına alınmaya başlarken ilk olarak şubat ayında Hindistan’da tespit edilen Delta varyantı Avrupa’da endişe yaratmaya başladı. Şu an İngiltere’deki vakaların yarısından fazlasının Delta varyantı olduğu bildirilirken Avrupa Birliği (AB) yetkililerinin açıklamalarına göre ağustos ayı sonu itibarıyla birlik ülkelerinde tespit edilen vakaların yaklaşık yüzde 90’ını Delta varyantı oluşturabilir. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin’e göre Rusya’nın başkentinde son günlerde tespit edilen enfeksiyonların yüzde 90’ı Delta varyantı. 

Delta varyantının Türkiye’de görüldüğüne ilişkin ilk resmi açıklamayı 23 Haziran günü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yapmıştı. Bakan Koca, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’deki 16 ilde 134 Delta varyantı tespit edildiğini söyledi. Koca, aşıların bu varyanta karşı etkili olduğunu belirterek, “Çok ciddi bir oranın olmadığını biliyoruz ama her geçen gün artabileceğinden endişe ediyoruz. Aşıların bu varyanta da etkili olduğunu biliyoruz. İki dozla Delta varyantına daha güçlü bir etkinin olduğunu da biliyoruz” diye konuşmuştu.

Türkiye’de şu ana kadar 134’ü İstanbul’da olmak üzere 244 Delta varyantı tespit edildi

Bakan Koca, vakaların 82’sinin İstanbul’da, 18’inin Düzce’de tespit edildiğini bildirirken Van’da sekiz, Ankara’da dört, İzmir’de üç, diğer illerde de bir-iki vaka bulunduğunu söylemişti. Bakan Koca iki gün önce yaptığı açıklamada ise yarısından fazlası İstanbul’da olmak üzere 26 ilde 244 kişide daha Delta varyantı tespit edildiğini duyurdu. 244 vakanın 134’ünün İstanbul’da görüldüğünü belirten Koca, Delta plus varyantına ise henüz rastlanmadığını söyledi.  

Delta varyantının öldürücülüğü ve aşılara gösterdiği tepki henüz bilinmiyor

Delta varyantının İngiliz varyantına göre yüzde 40-60 oranında daha bulaşıcı olduğu belirtilirken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Delta varyantının tespit edilen virüsler içinde en hızlı yayılan varyant olduğunu söyledi. Ancak henüz daha ölümcül olup olmadığına dair güvenilir bir veri bulunmuyor. Aynı şekilde mevcut koronavirüs aşılarına Delta varyantının nasıl tepki verdiği de belirsizliğini korurken Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi Direktörü Andrea Ammon geçen hafta yaptığı açıklamada, iki doz aşının Delta varyantına karşı “yüksek koruma” sağladığını belirtti.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.