Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nijerya’da silahlı çeteler, yatılı bir okuldan 140 öğrenciyi kaçırdı

Nijerya’da silahlı çeteler, Kaduna eyaletine bağlı Damishi şehrindeki Bethel Baptist yatılı okulunda güvenlik personelini etkisiz hale getirerek 140 öğrenciyi kaçırdı. 

Nijerya’da silahlı çeteler, dün (5 Temmuz) erken saatlerde Kaduna eyaletindeki Bethel Baptist Lisesi’ne düzenledikleri baskında güvenlik görevlilerini etkisiz hale getirdi ve okuldaki 140 öğrenciyi rehin aldı. Okuldaki öğretmenlerden Emmanuel Paul, öğrencilerin nereye götürüldüğüne dair herhangi bir bilgileri olmadığını söyledi. 

Yetkililer öğrencilerin kaçırılmasından birkaç saat önce ise bölgedeki sağlık merkezinden de sekiz doktor ve sağlık çalışanının kaçırıldığını duyurdu.

Kaduna eyalet polisi sözcüsü Muhammed Jalige, “Polis ekipleri saldırganların peşinde düştü. Kurtarma çalışmaları halen devam ediyor” dedi. 

Dün yaşanan saldırı, Kaduna eyaletinde aralık ayından bu yana yaşanan dördüncü toplu kaçırma olarak kayıtlara geçti. Silahlı çeteler son olarak 30 Mayıs’ta Tegine bölgesindeki Salihu Tanko Medresesi’ne saldırmış ve 136 öğrenciyi kaçırmıştı. Silahlı çeteler tarafından son zamanlarda düzenlenen toplu kaçırma olayları, altı kuzey eyaletinde birçok devlet okulunun kapatılmasına da neden olmuştu. 

Nijerya’da aralık ayından bu yana yaklaşık bin öğrenci silahlı çeteler tarafından kaçırıldı. Kaçırılan öğrencilerin birçoğu yerel yetkililer ile yapılan müzakereler sonucunda serbest bırakılsa da bazıları halen çetelerin elinde.

Uluslararası Kriz Grubu’nun analistlerinden Nnamdi Obasi, “Kaduna eyaleti okullara yapılan saldırıların sayısı açısından, diğer eyaletlerden daha fazla acı çekti. Eyaletteki okulların ısrarla hedef alınması, silahlı grupların eyalet hükümetinin silahlı çetelere fidye ödememe kararlılığının göstergesi olabilir” diye konuştu. Kaduna Valisi Nasir Ahmad El-Rufai de silahlı çetelere fidye ödemeyi kesin bir dille reddetmişti. 

Kuzeybatı ve Orta Nijerya’daki silahlı çeteler genellikle öğrencilerin yurtlarda kaldığı ve güvenliğin zayıf olduğu kırsal kesimlerdeki yatılı okulları hedef alıyor. Yasadışı silahlı örgütlerin maddi kazanç sağlamak amacıyla toplu kaçırmalara başvurduğu biliniyor. 

2015 yılında göreve gelen ve eski bir general olan Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari, insan kaçırma ve suç çetelerini sona erdirme sözü vermişti. Fakat ülkede yaşanan kitlesel insan kaçırmalar, Buhari hükümetinin karşı karşıya kaldığı zorluklardan yalnızca biri.  

Nijerya’daki en büyük terör örgütlerinden biri olan ve 2000’li yıllarından başından bu yana etkisini giderek artıran Boko Haram’ın saldırılarında 20 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Terör saldırıları ve çatışmalar nedeniyle de yüz binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Boko Haram’ın lideri Ebubekir Şekau ise geçen mayıs ayında IŞİD tarafından öldürülmüştü. 

Gazeteci Doğu Eroğlu ile Boko Haram’ın dününü ve bugününü, diğer cihatçı örgütlerle arasındaki rekabeti, Nijerya’da Boko Haram-IŞİD savaşının geleceğini konuştuğumuz yayını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.