Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ömer Faruk Gergerlioğlu tahliye edildi: “’Nerede kalmıştık’ diyorum, bizim yaşamımız direnişimizdir, bu zaferi halkımıza armağan ediyorum”

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından tutuklanmasına dair verdiği “hak ihlali” kararının ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, tutuklu bulunduğu Ankara-Sincan Cezaevi’nden tahliye edildi. Tahliye edildikten sonra HDP Genel Merkezi’ne gelen Gergerlioğlu, “Ben öncelikle herkese çok teşekkür ederim. Ben ‘Nerede kalmıştık’ diyorum. Bizim yaşamımız direnişimizdir. Direnmek yaşamaktır. Sonuna kadar bunu dedik. Ben bu zaferi halkımıza armağan ediyorum. Ben direndim ama bizime birlikte partimiz, kamuoyu ve tüm duyarlı insanlar direndi. Ben cezaevinde o yalnızlık için hep bana edilen duaları, sevgi desteklerini hissettim. Ben bu yüzden kamuoyuna çok teşekkür ediyorum. Bizim direnişimiz demokrasi üzerineydi. Hak hukuk üzerineydi ve biz sonuna kadar direndik. Benim şahsımda çok büyük mağduriyetler yaşatıldı” dedi.

2 Nisan 2021 tarihinden bu yana cezaevinde tutulan Gergerlioğlu’nun tahliyesini oğlu Salih Gergerlioğlu duyurdu:

Salih Gergerlioğlu cezaevinin önünden ve araçtan şu fotoları paylaştı:

“Biz sonuna kadar haklıyız ve mücadelemize devam edeceğiz”

Gergerlioğlu tahliyesinin ardından HDP Genel Merkezi’ne gitti. Gergerlioğlu burada “Bizim yaşamımız direnişimizdir” dedi. Gergerlioğlu sözlerine şöyle devam etti:

Beni darp ederek evimden çıkarttıkları zaman ‘Bu hikâye burada bitmez, bu halk boyun eğmez’ dedim. ‘Biz sonuna kadar direneceğiz çünkü haklıyız’ dedik. Ben en başta bu zaferi halkımıza armağan ediyorum. Bu halkın zaferidir. Bu kadar zorbalık içinde bu halkın yüzünün gülmesine çok ihtiyacımız vardı. Bundan dolayı çok mutluyum. Beş yıl önce barış istedim diye 27 yıllık kamu doktorluğumdan ihraç edilmiş bir insanım. İnanılmaz hukuksuz kararlar verildi. Biz Türkiye’de kime güveneceğiz. Beş yıldır mağdur ediliyorum. Benim gibi milyonlarca insan mağdur ediliyor. Hukuksuzluk had safhada. Son sığınacağımız yer AYM idi. Ben burada AYM’ye de çok teşekkür ediyorum. Çok hızlı bir süreç işletti ve 1 Temmuz’da karar verildi. Tüm arkadaşlarımız çıkacak. Birçok arkadaşımız büyük zulümlere uğradılar. Ben içeride ruhen yenilendim. Bizi belki tuş etmek istiyorlardı ama başaramadılar. Çünkü biz haklıydık, dimdik ayaktaydık.”

Anayasa Mahkemesi, 1 Temmuz tarihinde Gergerlioğlu için hak ihlali kararı vermiş ve tahliyesine hükmetmişti. Ancak tahliye beş gündür gerçekleşmiyordu. Son olarak 5 Temmuz Pazartesi günü HDP’li yetkililer Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun tahliye kararı için “Adalet Nöbeti”ne başlamış ve yaşanan arbede sırasında Salih Gergerlioğlu’nun da aralarında bulunduğu beş kişi göz altına alınmıştı. Ancak yerel mahkeme olan Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM kararına uydu ve Gergerlioğlu’nun tahliye edilmesine hükmetti. Gergerlioğlu bugün (6 Temmuz) akşam saatlerinde tahliye edildi. AYM kararına göre Gergerlioğlu’nun yeniden yargılanması ve kendisine 30 bin TL ödenmesi de öngörülüyor.

MHP lideri Devlet Bahçeli bugün partisinin grup toplantısında bir kez daha Gergerlioğlu için “terörist” dedi ve AYM’yi hedef alarak, Gergerlioğlu’nun serbest bırakılmaması gerektiğini iddia etti.

Ne olmuştu?

Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla verilen iki yıl altı ay hapis cezası, 17 Mart’ta TBMM Genel Kurulu’nda okunmuş, milletvekilliği düşürülmüştü. Gergerlioğlu bunun üzerine, AYM’ye yaptığı ihlal başvurusu sonuçlanana kadar Meclis’i terk etmeyeceğini söylemiş, HDP grubunda Adalet Nöbeti başlatmıştı. Gergerlioğlu daha sonra Meclis’te gözaltına alınıp, tutuklanmıştı. Aynı gün serbest bırakılan Gergerlioğlu’na bir sonraki gün Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında kesinleşen hapis cezası uyarınca 10 gün içinde teslim olması gerektiğini bildiren bir tebligat gönderilmişti. Teslim olmayan Gergerlioğlu hakkında yakalama kararı çıkarılmış ve Gergerlioğlu, 2 Nisan günü evinde gözaltına alınarak Sincan Cezaevi’ne gönderilmişti. Gergerlioğlu’nun bireysel başvurusunu değerlendiren AYM, 1 Temmuz günü Gergerlioğlu’nun “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği”nin ihlal edildiğine karar vermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.