Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EURO 2020’de şampiyon belli oluyor: 55 yıllık kupa hasretine son vermek isteyen İngiltere, 33 maçtır bileği bükülmeyen İtalya karşısında

11 Haziran Cuma günü başlayan EURO 2020, bugün (11 Temmuz) oynanacak İngiltere-İtalya finali ile sona erecek. Tarihinde ilk kez Avrupa Futbol Şampiyonası’nda finale yükselen İngiltere, 33 maçtır yenilgi yüzü görmeyen İtalya ile başkenti Londra’daki Wembley Stadyumu’nda karşı karşıya gelecek. Mücadele, Türkiye saati ile 22.00’de başlayacak ve TRT ekranlarından naklen yayınlanacak.

İngiltere, tarihinde ilk kez Avrupa Futbol Şampiyonası’nda finale yükseldi

11 Haziran Cuma günü başlayan EURO 2020, bugün (11 Temmuz) oynanacak İngiltere-İtalya finali ile sona erecek. Hollanda Futbol Federasyonu’ndan Björn Kuipers‘in  yöneteceği mücadele, İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Wembley Stadyumu’nda oynanacak. EURO 2020’de D Grubu’nda Hırvatistan, Çekya ve İskoçya ile mücadele eden İngiltere, üç karşılaşmada iki galibiyet ve bir beraberlik ile grubunu lider tamamlayarak son 16 turunda Almanya ile eşleşti. Üç Aslanlar, uzatma devrelerine gideceği düşünülen karşılaşmanın son 15 dakikalık bölümünde Raheem Sterling ve Harry Kane‘in attığı goller ile Almanya’yı 2-0 mağlup ederek çeyrek finale adını yazdırdı. Turnuva boyunca gol yollarında sıkıntılar yaşayan Gareth Southgate’in öğrencileri, çeyrek finaldeki rakibi Ukrayna karşısında bu sıkıntılarını aşmayı başardı. İngiltere, Harry Kane (2), Harry Maguire ve Jordan Henderson‘un golleri ile rakibini 4-0 mağlup etti ve yarı finalde turnuvanın sürpriz ekiplerinden Danimarka ile eşleşti. Birleşik Krallık ülkesi, EURO 2020’deki en büyük sınavını ise Danimarka karşısında vermek zorunda kaldı. Turnuva boyunca kalesinde gol görmeyen Üç Aslanlar, Danimarka karşısında Mikkel Damsgaard’ın 30. dakikada attığı harika frikik golü ile 1-0 yenik duruma düştü. Ancak İngilizler, 39. dakikada Simon Kjaer’in kendi kalesine attığı gol ile skora dengeyi getirmeyi başardı. İngiltere, bu golün ardından rakip kaleyi abluka altına almasına rağmen tecrübeli kaleci Kasper Schmeichel’ı geçemedi ve maçın normal süresi 1-1’lik eşitlik ile sonuçlandı. Ev sahibi ekip, Schmeichel engelini ise 104. dakikada kazanılan penaltı vuruşu ile aştı. Yıldız kaleci, Harry Kane’in kullandığı penaltıyı kurtarmayı başardı fakat Kane, dönen topu ağlara göndererek İngiltere’yi 55 sene sonra büyük bir turnuvada finale taşıdı.

İngiltere’nin Danimarka’yı 2-1 yenerek finale yükseldiği maçın özet görüntüleri:

Danimarkalı Mikkel Damsgaard, İngiltere’nin EURO 2020 boyunca kalesinde gördüğü tek golü kaydeden isim oldu:

Harry Kane’in İngiltere’yi EURO 2020 finaline taşıyan golü:

55 yıllık aranın ardından büyük bir turnuvada finale yükselen İngiltere, tarihinde ise ilk kez Avrupa Futbol Şampiyonası’nda final oynayacak:

İngiltere’de futbolcular, final sevinçlerini taraftarları ile paylaştı:

İngiltere Milli Takımı Teknik Direktörü Gareth Southgate, finale yükselmenin sevincini doyasıya yaşadı:

İngiltere, 55 yıllık hasretine son vermek istiyor

1966 FIFA Dünya Kupası’ndan bu yana herhangi bir büyük turnuvada mutlu sona ulaşamayan İngiltere, EURO 2020’de şampiyon olarak kupa özlemini dindirmek istiyor. Üç Aslanlar, EURO 1968 ve EURO 1996’da yarı finallerde turnuvaya veda ederken bu şansızlığını EURO 2020’de kırma başarısı gösterdi. Danimarka’yı eleyerek finalde İtalya’nın rakibi olan İngiltere, kupayı kazanabilmek için Wembley Stadyumu’nun büyüsüne güveniyor. İtalya ile Wembley’de final müsabakasına çıkacak Gareth Southgate‘in öğrencileri, büyük turnuvalarda bu sahada oynadığı 15 maçı da kaybetmedi. Üç Aslanlar, bu 15 maçın 11’ini kazanırken dördünde ise sahadan beraberlik ile ayrıldı. Ancak İngiltere’nin finaldeki rakibi İtalya’ya karşı büyük organizasyonlarda şansı tutmuyor. İki ülke, tarihlerinde 27 kez karşı karşıya geldi. İtalya, bu randevuların 11’ini kazanırken İngiltere, sahadan sekiz kez galibiyet ile ayrıldı. İngilizler, rekabetçi maçlarda ise rakibi ile oynadığı yedi karşılaşmada yalnızca bir kez sahadan galibiyet ile ayrılabildi. Üç Aslanlar bu galibiyeti, Wembley’de oynanan 1978 Dünya Kupası elemeleri maçında İtalya’yı 2-0 yenerek elde etti. Ancak İngiltere için en önemli İtalya zaferlerinden biri, şüphesiz 11 Ekim 1997’de İtalya’nın başkenti Roma’da oynanan mücadele idi. İngilizler, 1998 FIFA Dünya Kupası’na İtalya deplasmanından beraberlik ile dönerek gitmeyi başarmıştı. EURO 2020’nin finalinde bugün İtalya’yı konuk edecek İngiltere’de, Phil Foden sakatlığı nedeniyle takımını yalnız bırakacak.

İngiltere’nin İtalya deplasmanından bir puan ile dönmeyi başararak, 1998 FIFA Dünya Kupası’na katılma hakkı kazandığı maçın özet görüntüleri:

İngiltere’nin EURO 2020 kadrosu

Kaleciler: Dean Henderson (Manchester United), Sam Johnstone (West Bromwich Albion), Jordan Pickford (Everton)

Defans: Ben Chilwell (Chelsea), Conor Coady (Wolverhampton Wanderers), Ben Godfrey (Everton), Reece James (Chelsea), Harry Maguire (Manchester United), Tyrone Mings (Aston Villa), Luke Shaw (Manchester United), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Atletico Madrid), Kyle Walker (Manchester City)

Orta saha: Jude Bellingham (Borussia Dortmund), Jordan Henderson (Liverpool), Mason Mount (Chelsea), Kalvin Phillips (Leeds United), Declan Rice (West Ham United), James Ward-Prowse (Southampton)

Forvetler: Dominic Calvert-Lewin (Everton), Phil Foden (Manchester City), Jack Grealish (Aston Villa), Harry Kane (Tottenham Hotspur), Marcus Rashford (Manchester United), Bukayo Saka (Arsenal), Jadon Sancho (Borussia Dortmund), Raheem Sterling (Manchester City) 

İtalya’nın 33 maçtır bileği bükülmüyor

EURO 2020’nin grup aşamalarında maçlarını başkenti Roma’da bulunan Roma Olimpiyat Stadı‘nda oynayan İtalya, A Grubu’nda Türkiye, İsviçre ve Galler ile mücadele etti. Rakiplerine karşı oldukça iyi bir performans ortaya koyan Gök Mavililer, bu mücadelelerin hepsini kazanırken rakip filelere yedi gol attı ve kalesinde gol görmedi. Roberto Mancini’nin öğrencileri, Türkiye ve İsviçre’yi 3-0 mağlup ederek grubundaki en farklı galibiyetlerini aldı. Son 16 turunda ise görece zayıf ekiplerden Avusturya ile eşleşen Gök Mavililer, karşılaşmanın normal süresinde rakibini elemeyi başaramadı. Mücadelenin 84. dakikasında Domenico Berardi‘nin yerine giren Federico Chiesa, ilk uzatma devresinin beşinci dakikasında (95. dakika) İtalya’yı öne geçirdi.  Matteo Pessina ile aradaki farkı ikiye çıkaran İtalya, 114. dakikada Sasa Kalajdzic’in golüne engel olamadı ve Gök Mavililer’in bin 168 dakikalık gol yememe serisi de böylece sona erdi. Ancak Kalajdzic’in bu golü, Avusturya’ya yetmedi. Karşılaşmayı 2-1 kazanan İtalya, çeyrek finale yükselmeyi başardı. İtalya’nın çeyrek finaldeki rakibi ise turnuvanın favorilerinden Belçika oldu. Büyük çekişmeye sahne olan karşılaşmada Gök Mavililer, rakibini Nicolo Barella ve Lorenzo Insigne‘nin golleri ile 2-1 yenerek yarı finale adını yazdırdı. İtalya’nın yarı finaldeki rakibi ise Avrupa Futbol Şampiyonası’nın en başarılı ülkelerinden İspanya idi. Karşılaşmanın normal süresi ve uzatma devreleri Federico Chiesa ve Alvaro Morata‘nın karşılıklı golleri ile 1-1 sona ererken finale yükselen ekip, penaltı vuruşları ile belirlendi. İtalya adına penaltı atışlarını kullanan Andrea Belotti, Leonardo Bonucci, Federico Bernardeschi ve Jorginho meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. Manuel Locatelli, Gök Mavililer’de penaltı vuruşlarını değerlendiremeyen tek futbolcu oldu. İspanya’da ise penaltı vuruşlarında yalnızca Gerard Moreno ve Thiago Alcantara, ağları sarsabildi. Boğalar’da Dani Olmo topu dışarıya gönderirken Alvaro Morata, kaleci Donnarumma’yı geçemedi. Penaltı atışları sonucunda İspanya’yı 4-2 yenen İtalya, finale yükselerek ev sahibi İngiltere’nin rakibi olmayı başardı.

İtalya, EURO 2020’de finale yükselmenin sevincini doyasıya kutladı:

33 maçtır yenilgi yüzü görmeyen İtalya, tarihinde dördüncü kez Avrupa Şampiyonası’nda finale yükseldi:

İtalya’nın başkenti Roma’da taraftarlar, ülkelerinin EURO 2020’de finale yükselmesini böyle kutladı:

İtalya, 53 yıllık hasretine son vermek istiyor

1968 yılında Avrupa Futbol Şampiyonası’nda zafere ulaşan Gök Mavililer, 2000 ve 2012 yıllarında ise bu turnuvayı ikinci sırada tamamladı. İtalya, son 33 uluslararası karşılaşmada 27 galibiyet ve altı beraberlik alarak yenilgi yüzü görmedi. İtalya, son yenilgisini 10 Eylül 2018 tarihinde Portekiz’e karşı aldı. 53 yıllık aranın ardından Avrupa Futbol Şampiyonası‘nda mutlu sona ulaşmak isteyen Gök Mavililer, bu amacına ulaşabilmek için finalde İngiltere’yi yenmek zorunda. İngiltere ile tarihi boyunca oynadığı 27 karşılaşmanın 11’ini kazanan İtalya, rakibine karşı en büyük zaferlerinden birini EURO 2012’de elde etti. Gök Mavililer, çeyrek finalde karşılaştığı İngiltere ile karşılaşmanın normal süresi ve uzatma devrelerinde yenişemedi. Ancak Andrea Pirlo ve Gianluigi Buffon’un yıldızlaştığı penaltı vuruşlarında İngilizler’i 4-2 yenen İtalya, yarı finale adını yazdırmayı başardı. Akdeniz temsilcisi, İngiltere’yi 2014 FIFA Dünya Kupası’nın grup aşamasında da Claudio Marchisio ve Mario Balotelli’nin golleri ile 2-1 mağlup etmeyi başarmıştı. Öte yandan final mücadelesi, İtalya’nın yıldızı Jorginho için de büyük öneme sahip. Mayıs ayında Chelsea ile UEFA Şampiyonlar Ligi’nde şampiyonluğa ulaşan Jorginho, İtalya ile EURO 2020’yi kazanması durumunda aynı sezon içinde bunu başaran dokuzuncu futbolcu olacak. Gök Mavililer’de, aşil tendonu kopan Leonardo Spinazzola, takımın final müsabakasında yalnız bırakacak.

İtalya’nın penaltı vuruşları sonucunda İngiltere’yi 4-2 yenerek EURO 2012’de yarı finale yükseldiği maçın özet görüntüleri:

Belçika maçında aşil tendonu kopan Leonardo Spinazzola, İspanya karşısında takımını yalnız bırakacak.

Roberto Mancini

İtalya’nın EURO 2020 kadrosu

Kaleciler: Gianluigi Donnarumma (Milan), Alex Meret (Napoli), Salvatore Sirigu (Torino)

Defans: Francesco Acerbi (Lazio), Alessandro Bastoni (Inter), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Giovanni Di Lorenzo (Napoli), Emerson Palmieri (Chelsea), Alessandro Florenzi (Paris Saint-Germain), Leonardo Spinazzola (Roma), Rafael Toloi (Atalanta)

Orta Saha: Nicolo Barella (Inter), Bryan Cristante (Roma), Jorginho (Chelsea), Manuel Locatelli (Sassuolo), Matteo Pessina (Atalanta), Marco Verratti (Paris Saint-Germain), Gaetano Castrovilli (Fiorentina)

Forvetler: Andrea Belotti (Torino), Domenico Berardi (Sassuolo), Federico Bernardeschi (Juventus), Federico Chiesa (Juventus), Ciro Immobile (Lazio), Lorenzo Insigne (Napoli), Giacomo Raspadori (Sassuolo)

Medyascope çalışanları olarak biz de EURO 2020’de şampiyonluğa ulaşacak ülkeyi tahmin ettik.

Herkese sorduktan sonra ortaya çıkan tablo şöyle:

İngiltere-İtalya / İtalya

Peki, kim ne demiş? Bir de ona bakalım:

Ruşen Çakır:

İngiltere-İtalya / İtalya

Kaya Heyse:

İngiltere-İtalya / İtalya

Sedat Pişirici:

İngiltere-İtalya / İngiltere

Murat Aksoy:

İngiltere-İtalya / İtalya

Tamer Durak:

İngiltere-İtalya / İngiltere

Eyüp Yıldız:

İngiltere-İtalya / İngiltere

Senem Görür:

İngiltere-İtalya / İtalya

Ali Deniz Çakır:

İngiltere-İtalya / İtalya

Şemsi Can Albayrak:

İngiltere-İtalya / İtalya

Zeynep Timurlenk Pozut:

İngiltere-İtalya / İngiltere

Alp Akiş:

İngiltere-İtalya / İngiltere

Mehmet Selçuk Ada:

İngiltere-İtalya / İtalya

Metin Dirim:

İngiltere-İtalya / İtalya

Ali Macit:

İngiltere-İtalya / İngiltere

Kubilayhan Kavrazlı:

İngiltere-İtalya / İtalya

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.