Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Amazon yağmur ormanları artık tuttuğundan daha fazla karbondioksit salıyor

Brezilya’daki Amazon yağmur ormanları artık tuttuğundan daha fazla karbondioksit salıyor. Bilim insanları ormanların yılda bir milyar tondan daha fazla karbondioksit ürettiğini söylerken, karbon salımının her zamankinden daha acil bir şekilde azaltılması gerektiğine vurgu yapıyor.

Brezilya’daki Amazon yağmur ormanlarının artık tuttuğundan daha fazla karbondioksit yaydığı ortaya çıktı. Bilim insanları, Amazon ormanlarının daha önce iklim krizini tetikleyen karbon salımlarını emen bir “karbon lavabosu” görevi gördüğünü ancak şimdilerde iklim krizinin hızlanmasına neden olduğunu belirtti. 

Nature dergisinde yayımlanan çalışmada, yüksek karbon emisyonunun başlıca sebebinin sığır eti ve soya üretimi için arazi açılmasına olanak sağlayan orman yangınları olduğunun altı çizildi. Çalışmada, sıcaklık artışı ve kuraklığın da Güneydoğu Amazon’u bir karbon lavabosundan ziyade, karbondioksit kaynağı haline getirdiği vurgulandı.

Çalışmada, son on yılda karbondioksit seviyelerini ölçmek için ormanın 4500 metre yukarısında küçük uçaklar kullanıldı ve bu uçaklarla alınan görüntülerle tüm Amazon’un nasıl değiştiği gözler önüne serildi. Amazon’un karbondioksit kaynağı haline geldiğini daha önce de gösteren çalışmalar, uydu verilerine veya bölgenin yalnızca küçük bir bölümünü kaplayan ağaçların zemin ölçümlerine dayanmaktaydı.

Brezilya’daki Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nden araştırmacı Luciana Gatti, konuya ilişkin şunları söyledi: “İlk kötü haber, orman yangınlarının ormanın emdiğinden yaklaşık üç kat daha fazla karbondioksit üretmesidir. İkinci kötü haber ise ormansızlaşmanın yüzde 30 veya daha fazla olduğu yerlerin, ormansızlaşmanın yüzde 20’den daha düşük olduğu yerlerden 10 kat daha yüksek karbon emisyonu göstermesidir.”

Amazon ormanlarının kurtarılması için küresel bir anlaşma gerektiğini söyleten Gatti, şöyle devam etti: “Amazon’daki yangınları yasaklayabileceğimizi düşünün. Fakat bizler tam tersini yapıyoruz, iklim değişikliğini hızlandırıyoruz. İnsanlar daha fazla toprağı tarım alanına dönüştürmenin daha verimli olacağını düşünüyor ancak yağmur üzerindeki olumsuz etki nedeniyle verimliliği kaybediyoruz.”

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, ormansızlaşmayı teşvik ettiği gerekçesiyle sert bir şekilde eleştiriliyor. Bölgedeki orman yangınları, 2007 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Nisan ayında yayınlanan bir uydu çalışması da, Amazon yağmur ormanlarının atmosfere son 10 yılda depoladığından yaklaşık yüzde 20 daha fazla karbondioksit saldığını tespit etmişti.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.