Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li dondurma firması Ben & Jerry’s, işgal altındaki Filistin topraklarında ürünlerini satmayacağını açıkladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli dondurma firması Ben & Jerry’s, ürünlerinin artık işgal altındaki Filistin topraklarında satılmayacağını duyurdu.

Şirketin internet sitesinde yayımlanan açıklamada, hayranlar ve güvenilir ortaklar tarafından kendileri ile paylaşılan endişelerin kabul edildiği belirtildi. Şirket açıklamasında, “Ben & Jerry’s dondurmasını İsrail’de üreten ve bölgede dağıtımını üstlenen lisans sahibimizle uzun süredir devam eden bir ortaklığımız var. Bir süredir bunu değiştirmek için çalışıyoruz. Lisans sahibimize gelecek yılın sonunda süresi dolduğunda lisans sözleşmesini yenilemeyeceğimizi bildirdik” dedi.

Aida Touma-Sliman: “Alınan karar yerinde ve ahlaki”

İsrail Parlamentosu’nda (Knesset) Arap partileri ortak listesinden milletvekili olan Aida Touma-Sliman, sosyal medya hesabından şirketin kararının “yerinde ve ahlaki” olduğunu yazdı. Touma-Sliman, işgal altındaki toprakların İsrail’e ait olmadığını dile getirdi ve kararı, Batı Şeria ile Doğu Kudüs’teki işgali sona erdirmesi için İsrail devletine baskı uygulamaya yardımcı olacak önemli bir adım olarak değerlendirdi.

Filistin Kurtuluş Örgütü’nden (FKÖWasel Abu Youssef, şirketin aldığı kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

İsrail üzerindeki politik ve ekonomik baskıyı artırmak için kurulan Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar Hareketi (BDS Movement), şirketleri daha fazla yaptırım uygulamaya çağırarak kararı, “Filistinliler’in haklarının ihlalini sona erdirmek için kararlı bir adım” olarak yorumladı.

Yair Lapid: “Antisemitizme utanç verici bir teslimiyet”

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ise kararı “antisemitizme utanç verici bir teslimiyet” olarak nitelendirdi. Batı Şeria’da yaşayan İsrailliler’i temsil eden çatı grubu Yesha Konsülü de “Yaşamayı seçtikleri yer nedeniyle yüz binlerce İsrail vatandaşını boykot eden şirketten ürün satın almaya gerek yok” açıklamasını yaptı.

1967’den bu yana işgal altında

1967 yılındaki Arap-İsrail savaşında Doğu Kudüs ve Batı Şeria, İsrail tarafından işgal edilmişti. Bugün işgal altındaki Filistin topraklarında 500 bini Batı Şeria’da ve 200 bini de Doğu Kudüs’te olmak üzere toplamda 700 bin İsrailli yerleşimci bulunuyor.

1980’li yılların başında İsrail’de göreve gelen aşırı sağcı Likud Partisi, Kudüs’ü İsrail devletinin başkenti olarak ilan etmişti. Uzun yıllar boyunca bu karar uluslararası arenada destekçi bulmamıştı. Fakat 2017 yılında dönemin ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımış ve ABD’nin İsrail Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıma kararı almıştı.

Öte yandan, uluslararası kamuoyu bu toprakların işgal altında olduğunu belirtiyor. İki devletli bir çözümü öngören 1993’teki Oslo Anlaşması’na göre, gelecekteki bağımsız Filistin devletinin başkenti Doğu Kudüs olacak ve Batı Şeria da bu devletin topraklarında yer alacaktı.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.