Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2021 Weimar İnsan Hakları Ödülü Selahattin Demirtaş’a verildi: “Türkiye’nin yakın tarihindeki en önemli muhalif siyasetçilerden biri”

Edirne Cezaevi’nde 3 Kasım 2016 tarihinden beri tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 2021 Weimar İnsan Hakları Ödülü’ne layık görüldü. Ödül töreni aralık ayında düzenlenecek.

Azınlık haklarını savunan Almanya’nın Göttingen şehri merkezli Tehdit Altındaki Halklar Cemiyeti (GfbV), Weimar Belediye Meclisi’nin ödül komitesinin önerisini dün (21 Temmuz) kabul ettiğini açıkladı. Açıklamada Demirtaş’ın “Türkiye’nin yakın tarihindeki en önemli muhalif siyasetçilerden biri” olduğu belirtildi. Ayrıca Demirtaş’ın “Kürt sorununa barışçıl çözümü, demokratikleşmeyi, Hıristiyan, Alevi ve Ezidi inanç gruplarının inanç özgürlüğünü, Türkiye’deki Kürt, Asuri, Ermeni ve Rum halk gruplarının dil, siyaset ve kültür bakımından hak eşitliğini savunduğu” ifade edildi.

Weimar Belediye Meclisi geçen yıl Hollandalı Katolik rahip Jozef Jan Michel Kuppens ile Malavili Felicia K Monjeza’yı insan hakları ödülüne layık görmüştü. Ödül bu iki isme, Malavi’deki tütün plantajlarındaki modern köleliğin sona erdirilmesi için yaptıkları çalışmalar nedeniyle verilmişti.  Geçen mart ayında hayatını kaybeden yazar ve insan hakları aktivisti Paul Polansky de Weimar İnsan Hakları Ödülü alanlar arasındaydı. Aynı ödülü 1998 yılında da, halen HDP Siirt Milletvekili ve HDP Grup Başkanvekili olan, hukukçu Meral Danış Beştaş almıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.