Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: “AB, Afgan mültecilerin Avrupa’ya gelmemesi için mali yardım planı üzerinde çalışıyor”

Reuters haber ajansı, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO güçlerinin Afganistan’dan çekilmesi ve Taliban’ın bölgede güçlenmesinin ardından Avrupa Birliği’nin (AB), Afganistan’dan kaçan mültecileri Avrupa sınırından uzak tutmak için yeni bir yardım paketi üzerinde çalıştığını iddia etti. Haberde, hazırlık aşamasındaki AB planı ile Afganistan, Pakistan, İran ve bölge ülkelerine mali yardım sağlanacağı belirtildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO birliklerinin yirmi yıl sonra Afganistan’dan çekilmesi ile ülkenin büyük bir bölümünü ele geçiren Taliban, bölgeden komşu ülkelere doğru yeni bir göç dalgasına neden oldu. Avrupa Birliği’nin (AB), Afganistan ile Taliban arasındaki çatışmalardan kaçan Afgan mültecileri Avrupa sınırından uzak tutmak için yeni bir mali yardım planı üzerine çalıştığı belirtildi.

İki AB yetkilisi ve bir diplomat, Reuters haber ajansına verdikleri demeçte, hazırlık aşamasında olan mali yardım paketinin Afganistan, Pakistan, İran ve diğer bölge ülkelerine verileceğini söyledi. Yetkililer bu paket ile birliğin amacının, mültecilerin kendi evlerine daha yakın olması ve Avrupa’ya yeni bir mülteci akışını önlemek olduğunu belirtti.

Reuters’a konuşan diplomatlar, Kabil’in finansmanının Taliban’ın ilerleyişine bağlı olacağını söyledi ve “Para Afganistan’a, Pakistan’a ve hatta muhtemelen İran’a gidebilir” diye konuştu. Yetkililer planlanan AB fonlarının yalnızca göç için olmayacağını ancak yardımın önemli bir kısmını bunun oluşturduğunu söyledi.

Türkiye’ye yeni fon

Haberde mültecileri ve göçmenleri barındırmak için Türkiye’nin de AB’den yeni bir fon almaya hazırlandığı belirtildi. Türkiye’nin daha fazla Afgan’ın barınmasında önemli bir rol oynayabileceğinin altı çizilen haberde, Türkiye’ye gönderilecek herhangi bir yeni fonun, 2024 yılına kadar gönderilecek 3,5 milyar eurodan ayrı olacağı aktarıldı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de geçen hafta Özbekistan’da Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve Pakistan Başbakanı İmran Han ile bir araya gelmişti. Borrell görüşme sonrasında kendi blogunda paylaştığı yazıda, Afganistan’a destek teklifinde bulunmuş ve “Afganistan’a gelecekteki destek, demokratik ilerlemenin korunmasına bağlı kalacaktır” demişti.

6,5 milyondan fazla Afgan’ın halihazırda İran ve Pakistan’da yaşadığı belirtilen haberde, Tahran’a verilecek mali yardımın göç akışlarını durdurmak için oldukça önemli olduğu vurgulandı.

2021 yılında AB’nin Afganistan’a destek için yaklaşık 57 milyon euro (67 milyon dolar) insani yardım yapacağı belirtilmişti.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.