Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Anayasa Mahkemesi, cezaevinde intihar eden kişinin ailesine 105 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti – HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu: “Cezaevlerinde birçok hak ihlalinin üstü örtülüyor”

Anayasa Mahkemesi, Sincan Ceza İnfaz Kurumu’nda intihar eden R.B. isimli kişinin, anayasa ile güvence altına alınan yaşam hakkının ve eziyet yasağının maddi ve usul boyutunun ihlal edildiğine karar vererek ailesine 105 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, karara ilişkin Medyascope’a konuştu. Cezaevinde yaşanan kötü muamelelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gergerlioğlu, “Ben 96 gün boyunca cezaevinde kaldım, bir sürü ihlal yaşadım, bir sürü müracaat yaptım. Çoğu infaz hâkimliğinden ‘Herhangi bir ihlal yoktur’ diye geri döndü” dedi. 

Yaklaşık 10 senedir cezaevinde bulunan R.B., intihar etmeden bir gün önce Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı‘na gönderilmek üzere verdiği dilekçesinde, cezaevine geldiği günden beri işkenceye maruz kaldığını, hakarete uğradığını, ölüm orucuna başladığını ve ölür ise bunun sorumlusunun Sincan Ceza İnfaz Kurumu olduğunu belirtmişti. 

İntihar eden mahkûmun annesi Muazzez Babak ve babası Naif Babak, Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları başvuruda, geçmişinde intihar öyküsü olan oğullarının Sincan Ceza İnfaz Kurumu’nda tek kişilik odaya konulduğunu, eşyalarının verilmediğini ve R.B.’nin infaz koruma memurlarının darp ve hakaretlerine maruz kaldıktan sonra intihara teşebbüs ettiğini anlattı.

Anne Babak, bu olaydan sonra oğlunun psikolojisinin daha da bozulmasına neden olabilecek şekilde tuvaletin açıkta yer aldığı, havalandırma sisteminin olmadığı süngerli odaya alındığını, oğlunun intiharda kullandığı ipi kolayca temin ettiğini, oğlunun ölümünde yetkililerin kastının bulunduğunu belirtti.

Anayasa Mahkemesi, Anayasa’nın 17. maddesiyle güvence altına alınan yaşam hakkının ve eziyet yasağının maddi ve usul boyutunun ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme, Sincan Ceza İnfaz Kurumu yetkililerinin bilinen intihar riskini önlemek için almaları gereken tedbirleri almadıklarını, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olayla ilgili etkili bir soruşturma yürütülmediğini belirterek mahkûmun anne ve babasına toplam 105 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Söz konusu karar, Resmî Gazete’nin bugünkü (27 Temmuz 2021) sayısında yayımlandı. 

“Birçok hak ihlalinin üstü örtülüyor”

Karar ve cezaevinde yaşanan kötü muamelelerle ilgili Medyascope’a konuşan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, cezaevinde yaşanan ihlallerin cezaevi gözlem kurulları, savcılıklar ve hâkimlikler tarafından örtbas edildiğini belirterek şunları söyledi: 

“Bu, savcılıkların, infaz hâkimliklerinin örtbas ettiği olaylara ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin ihlal bulduğu kaçıncı dava oldu. Maalesef şu anda çok net bir şekilde bir cezasızlık ve üstünü örtme politikası var. Cezaevi gözlem kurullarında çoğunlukla birçok ihlalin üstünü örtme yönünde tavır alınıyor. Ben cezaevindeydim, gözlem kurulu kararına itiraz etmeyebilirsiniz. İtiraz ettiğiniz zaman infaz hakimliği büyük ihtimal gözlem kurulunun kararını doğrulayacak, ağır ceza da infaz hâkimliğinin kararını doğrulayacak. Oradan Anayasa Mahkemesi’ne gidebilirsiniz ama giden kaç kişi oluyor? Zaten mahpussunuz, bir sürü sıkıntı içindesiniz, onunla mı uğraşacaksınız? Bugün çıkan kararda da iyi araştırılmayan bir intihara ilişkin önemli ihlaller tespit edilmiş.”

“96 gün boyunca cezaevinde kaldım, bir sürü hak ihlali yaşadım”

Cezaevinde kaldığı süre boyunca birçok hak ihlali yaşadığını dile getiren Gergerlioğlu, cezaevi yönetmeliklerinin anayasaya aykırı uygulamalar içerdiğini belirtti: 

“Yönetmeliklerde insan haklarına aykırı birçok husus var. Mesela kitap ve giysi dışında hediye kabul edilmiyor. ‘Niye edilmiyor?’ dediğinizde bir açıklama yok. ‘Yönetmelik böyle’ deniliyor. Ben 96 gün boyunca cezaevinde kaldım, bir sürü ihlal yaşadım, bir sürü müracaat yaptım. Çoğu infaz hâkimliğinden ‘Herhangi bir ihlal yoktur’ diye geri döndü. Bunlar Anayasa Mahkemesi’ne gitse büyük ihtimal ihlal kararı çıkacak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.