Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD’de federal çalışanlara aşı zorunluluğu getirilebilir, Suudi Arabistan kırmızı listesindeki ülkelere giden vatandaşlarını üç yıl seyahatten men edebilir

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, federal çalışanlara yönelik kısmen aşı zorunluluğunun gündemde olduğunu açıkladı. Avustralya’nın Sidney şehrinde karantina en az bir ay daha uzatılırken Güney Kore’de de koronavirüs önlemleri en az iki hafta sürecek şekilde sıkılaştırıldı. İrlanda’da 12-15 yaş arasındaki çocukların aşılanması gündemde. Suudi Arabistan’da, aralarında Türkiye’nin de olduğu kırmızı listedeki ülkelerden birini ziyaret eden vatandaşlara üç yıl seyahat yasağı getirilebileceği konuşuluyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

ABD Başkanı Joe Biden: “Federal çalışanlara kısmen aşı zorunluluğunu düşünüyoruz”

ABD Başkanı Joe Biden, bugün (28 Temmuz) Ulusal İstihbarat Dairesi ziyareti sırasında gazetecilerden gelen çeşitli soruları yanıtladı. Bir gazeteci, Biden’a, federal çalışanlar için koronavirüs aşısı olmayı zorunlu kılmayı planlayıp planlamadığını sordu. Biden bu soruya, Delta varyantının hızlı artışı ve nüfusun önemli bir kısmının aşı olmayı reddetmesi nedeniyle, tüm federal çalışanların koronavirüs aşısı olmasını zorunlu tutmayı düşündüğünü söylerek yanıt verdi.

Biden ayrıca, Delta varyantına karşı en önemli korunma yönteminin aşı olmak olduğuna dikkat çekti ve “ABD bilimi takip ederek ve aşılanarak salgını yenebilir” dedi.

Delta varyantından daha fazla etkilenen bölgelerde aşılamanın artmasının ve maske takılmasının gerekli olduğunu vurgulayan Biden, bu bölgelerde yaşayan vatandaşların, ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) kılavuzuna uymalarını umduğunu belirtti ve kendisinin de bu bölgeleri ziyaret edeceğini söyledi.

Biden, federal memurlar ve sözleşmeli çalışanlar için aşı zorunluluğu kararının, önümüzdeki perşembe günü açıklanacağını kaydetti.

CDC’den yeniden maske uyarısı

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), Delta varyantının hızla yayılmasını gerekçe göstererek, dün (27 Temmuz), varyanttan yoğun olarak etkilenen bölgelerde yaşayan ABD vtandaşlarını, aşıları tam olsa bile kapalı alanlarda tekrar maske takmaları konusunda uyardı.

CDC’nin bu uyarısı, okulları, restoran ve kafeleri, spor ve toplantı salonlarını, etkinlik mekanlarını ve buralarda öğrenim gören, çalışan, ziyaretçi olan herkesi kapsıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, CDC’nin duyurusunu takiben yaptığı açıklamada, öğrenciler için maske takma zorunluluğunun, mevcut en iyi koruma yöntemi ve okul ortamında arkadaşlarıyla birlikte öğrenim görebilmeleri için bir mecburiyet olduğunu söyledi.

Sidney, bir ay daha karantina altında

Avustralya’daki eyaletler ve şehirler karantinadan bir bir çıkarken Sidney, kısıtlamaları sıkılaştırıyor. Viktorya ve Güney Avustralya eyaletleri bugünden(28 Temmuz) itibaren karantina uygulamasını terk ederken, ülkenin en büyük şehri Sidney, Delta varyantının aşırı hızlı artışı nedeniyle geçen haziran ayının sonundan beri karantina altında ve bu süre, bir ay daha uzatıldı.

Sidney’in başkenti olduğu Yeni Güney Galler eyaleti, bugün 177 yeni koronavirüs vakası kaydetti. Bu sayı, 2020 yılının Mart ayından beri bir gün içinde kaydedilen en yüksek vaka sayısı oldu. Eyalet Başkanı Gladys Berejiklian, Sidney’in, önceden planlandığı gibi gelecek cuma günü karantinadan çıkmasının mümkün olmadığını söyledi.

Uzmanlar Sidney’deki kısıtlamaların en azından eylüle kadar devam edebileceğini söylerken, ağır koronavirüs önlemlerinden ve karantinadan şikayet eden vatandaşlar, Sidney ve Melbourne’de protesto gösterisi düzenledi.

İrlanda’da aşılama programı 12 ile 15 yaş arasını da kapsayacak

İrlanda Cumhuriyeti’ndeki koronavirüse karşı aşı programı, 12 ile 15 yaş aralığındaki çocukları da kapsayacak şekilde genişletilecek. Başbakan Micheal Martin, İrlanda Ulusal Bağışıklama Danışma Komitesi (NIAC) tarafından getirilen önerinin ardından gündeme alınan bu kararın etkili olacağını, hükümetin söz konusu yaş aralığı için yüksek katılımı teşvik etmek istediğini söyledi.

İrlanda’da 12-15 yaş aralığındaki çocukların aşılanması için anne babalarının onayı ve aşılama sırasında çocuklarının yanında olmaları gerekecek.

İrlanda Başbakanı Micheal Martin

Söz konusu karar, ülkede çeşitli tartışmalara neden oldu. Bazıları, dünya genelinde aşıya erişilebilirlik konusunda büyük bir eşitsizlik olduğuna dikkat çekerek, onlarca fakir ülkede, sağlık çalışanları gibi virüsle ön saflarda mücadele edenlerin bile aşı olamadığını belirtti.

İrlanda’da 16 ve 17 yaşlarındaki çocuklar için aşılamalar dün (27 Temmuz) başlamıştı. Ayrıca Başbakan Martin de yetişkin nüfusunun yüzde 84’ünün ilk doz aşısını yaptırdığını ve yaklaşık yüzde 70’inin tam olarak aşılandığını kaydetmişti.

Washington Post çalışanlarına aşı zorunluluğu getiriyor

ABD’nin en eski ve en çok okunan gazetelerinden Washington Post tüm çalışanlarından, eylül ayı ortasına kadar koronavirüs aşısı olduklarına dair kanıt sunmalarını istedi.

Ülkede, Delta varyantı bulaşı hızla artarken birçok büyük şirket, ofislerini ne zaman yeniden açacaklarını ve nasıl bir aşılama politikası benimseyeceklerini tartışıyor. Örneğin Apple, Kaliforniya eyaletindeki merkez ofisini yeniden açmayı ekim ayına erteledi.

Washington Post ise 13 Eylül’de tüm çalışanlar için yeniden açmayı planladıkları ofislerinde, haftanın üç günü çalışılacağını belirtti. Ayrıca tüm çalışanların, ofis açılana kadar, aşı olduklarına dair kanıt sunmaları gerektiği açıklandı.  

Güney Kore’de vakalar tırmanıyor

Güney Kore, dün bin 896 yeni koronavirüs vakası bildirdi. Bu, Delta varyantı tarafından körüklenen dördüncü bir salgın dalgasıyla mücadele eden ülkede, şimdiye kadar görülen en yüksek günlük artış.

Güney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı’na (KDCA) göre, söz konusu bin 896 vakanın üçte ikisi başkent Seul’de ve Seul’e yakın bölgelerde görüldü. Ülke, bu vaka artışı karşısında bugünden itibaren başlayan ve iki hafta sürecek olan çeşitli önlemler aldı. Örneğin dört seviyeli bir ölçekte üçüncü seviye bir tehlike altında olan bölgelerde akşam 22.00’den sonra sokağa çıkma yasağı uygulanacak ve dörtten fazla kişi bir araya gelemeyecek. Dördüncü seviye bir tehlike altında olan bölgelerde ise sokağa çıkma yasağı akşam 18.00’den itibaren başlayacak ve ikiden fazla kişi bir araya gelemeyecek.

Ülkeye geçen pazartesi (26 Temmuz) gelmesi planlanan Moderna aşılarının sevkiyatı ertelenmiş ve bu gelişme, aşılama programı için bir sekte olarak değerlendirilmişti. Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgili bugün yaptığı açıklamaya göre, Moderna aşıları önümüzdeki hafta ülkeye ulaştırılacak.

52 milyon nüfuslu Güney Kore’de, vatandaşların yüzde 35’i en az bir doz aşı oldu. Hükümet, eylül ayına kadar nüfusunun yüzde 70’inin, en azından ilk doz aşılarını olmasını hedefliyor.

Suudi Arabistan, kırmızı listedeki ülkelerden birini ziyaret eden vatandaşlarına üç yıl seyahat yasağı getirebilir

Suudi Arabistan devlet haber ajansı SPA’nın dün bildirdiğine göre, koronavirüsün yayılmasını ve yeni varyant bulaşlarını engelleme çabaları kapsamında, krallığın kırmızı listesindeki ülkelere seyahat eden vatandaşlara üç yıllık seyahat yasağı uygulanabilir.

Afganistan, Arjantin, Brezilya, Mısır, Etiyopya, Hindistan, Endonezya, Lübnan, Pakistan, Güney Afrika, Türkiye, Vietnam ve Birleşik Arap Emirlikleri dahil olmak üzere bir dizi ülkeye seyahat veya transit geçişi yasaklayan Suudi Arabistan’da, kırmızı listedeki ülkelere giden herkesin, krallığa geri döndüğünde üç yıl boyunca seyahatten men edileceği iddia ediliyor.

Yaklaşık 30 milyon nüfusa sahip en büyük Körfez devleti olan Suudi Arabistan, dün bin 379 yeni vaka ve salgın başladığından bu yana toplam 8 bin 189 ölüm kaydetti.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.