Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fahrettin Koca: “Aktif vakaların yüzde 87’si aşısı tamamlanmamış kişiler, mevcut aktif vakalar içinde tam aşılı olup hastalığa yakalananların oranı yüzde 5’ten az”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün (28 Temmuz) yapılan Bilim Kurulu toplantısının ardından konuştu. Bayram tatilinde tedbirlere daha az uyulduğunu söyleyen Bakan Koca, vakaların hızlı yükselmesinin birçok açıdan sorun teşkil ettiğini söylerken yeniden kısıtlama kararları alınmasının şu an için söz konusu olmadığını belirtti. Aşılama hakkında bakanlığın elindeki verileri paylaşan Koca, aktif vakaların yüzde 87’sinin aşısı tamamlanmamış kişiler olduğunu, tam aşılı olanların yüzde 5’ten azının hastalığa yakalandığını açıkladı. Koca’nın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Aktif vakalarımızın yüzde 87’si aşısı tamamlanmamış kişiler”

Sağlık Bakanı Koca, aşılı kişiler ile aşı yaptırmayan kişiler arasında enfekte olma açısından büyük bir fark olduğunu, bakanlığın elindeki bazı verileri paylaşarak aktardı. Koca şunları söyledi: “Şu an aktif vakalarımızın yaklaşık yüzde 87’si aşısı tamamlanmamış kişiler. Mevcut aktif vakalar içinde tam aşılı olup hastalığa yakalananların oranı yüzde 5’ten az. Hastanede yatan hastalarımızın yüzde 95’i de aşısı tamamlanmamış kişiler.”

“Hastalık yokmuş gibi bir tavırla bayramı karşıladık”

Bayram tatilinde tedbirlere daha az dikkat edildiğini belirten Koca, son günlerdeki vaka artışında bunun etkisinin büyük olduğunu söyledi: “Bayram günlerinde hastalık yok olmadı. Ama üzülerek izledik ki hastalık yokmuş, hiç olmamış gibi bir tavırla bayramı karşıladık. Tedbirlere dikkatin çok azaldığını üzülerek gördük. Bugünlerde bunun etkisini yaşadığımız bir gerçek. Vaka sayılarının artış hızı istemesek de yükselme eğiliminde. Bu durum birçok açıdan sorun teşkil ediyor.”

“Vaka artışları bağışıklık programını sekteye uğratabilir”

Bağışıklık kazanılması için hem iki doz aşı yapılması hem de ikinci dozun üzerinden iki hafta geçmesi gerektiğini vurgulayan Koca, vaka artışının toplum bağışıklığının sağlanması hedefini riske attığını ise şu cümlelerle ifade etti: “Sorunların ilki aşı programımız toplum bağışıklığı hedefine ulaşamadan yeni bir varyantın baskın hale gelmesi ve aşı ile bağışıklık programımızı sekteye uğratma riski. Birinci doz aşısını olmuş vatandaşlarımız henüz bağışıklık kazanmadan virüsle karşılaştıklarında hastalığa yakalanabiliyorlar.”

“Kısıtlamalara mecbur kalacağımız bir seyir şu an yok ama olmayacağı anlamına gelmez”

Kısıtlama uygulanan dönemlerin, salgının insanların sosyal hayatını en çok etkilediği günler olduğunun altını çizen Bakan Koca, “Kısıtlama günlerine geri dönmeyi hiç birimiz hiçbir surette tekrar yaşamak istemeyiz. Buna mecbur kalacağımız bir seyir şu an için yok ama olmayacağı anlamına gelmez. Bağışıklık sağlanmadan yapacağımız her tedbirsizlik bizi bu istemediğimiz sınıra yaklaştırır. Bu kısırdöngüden kurtulmanın tek yolu aşı ile bağışıklık elde edene kadar tedbirlere uymaktır” diye konuştu.

“Aşı olması gereken 9 milyona yakın vatandaşımız aşı olmayı bekliyor”

Son olarak 60 yaş üzeri vatandaşların aşıdan sonra enfekte olma oranının ciddi ölçüde azaldığını ancak antikorlarının zayıflaması nedeniyle yeniden hastalanmaya başladıklarını belirten Koca, üçüncü dozun bu nedenle çok önemli olduğunu belirterek aşı olma çağrısını tekrarladı: “50 yaş üzeri vatandaşlarımızın üçüncü doz aşılarını olmalarını sağlayan programı başlattık. Bunu bizden daha erken fark eden ve uygulayan olmadı. Ancak halihazırda bu durumda aşı olması gereken dokuz milyona yakın vatandaşımız aşı olmayı bekliyor. Bu vatandaşlarımızı korunmak için bir an evvel üçüncü doz aşılarını olmaya davet ediyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.